Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Multikultur skapar multikriminalitet”

av | 2 sep, 2017 | Samhälle

Lästid: 8 minuter

Det här är den andra delen av min intervju med Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområdet Uppsala/Knivsta. Vårt samtal kretsar kring gängkriminalitet, där Jale anser att frånvarande fäder har stor det i att sönerna slår in på en asocial bana. Vidare utvecklar han tankarna på att multikultur skapar en multikriminalitet.

Det sägs att en del av oron beror på att polisen går in och stör de kriminella gängen för att städa upp, för att det gått för långt. Hur aktiva är ni i att inte bara dämpa uppkomna konflikter utan att ni faktiskt går in och går till angrep mot dem?

– När det gäller gäng så finns det en beprövad metod, påstår jag. Den metoden används framgångsrikt bland annat när vi jobbar i folkmassa. Då har vi säg 200 poliser på 20.000 demonstranter. Det är aldrig 20.000 galningar som går till angrepp, så ser det aldrig ut. Du har några som provocerar och är våldsamma, men du går inte in och slår ut hela evenemanget för det. Man går in och plockar bort några personer som är aktiva, resten låter man vara. Samma metod gäller med gängen: Signalvärdet är att vi kliver in och tar två. Det viktigaste verktyget är inte mina insatsgubbar, mina förstärkningsvapen, mina hundar, utan det är kommunikationen. Att vara kommunikativ, differentierande och underlättande är A och O. Då utlöser vi den fjärde faktorn som heter ”self policing”, där de själva vidtar åtgärder. De renodlade gäng är lättast att hantera. De värsta är blandgängen. En svensk, en tysk, två från Syrien, nån från Afghanistan. De brukar vara de absolut svåraste att hantera. Multikultur har sina fördelar, men den har sina nackdelar också. Blandar du det absolut värsta från varenda kultur blir det monstret betydligt mer bepansrat än att du bara kan montera ner det hur som helst. De är helt oberäkneliga. Multikulturens baksida är att i kriminaliteten möts dess alla avarter och värsta sidor och korsbefruktar varandra. Multikulturen skapar en multikriminalitet.

– 1985-1986 jobbade jag som vanlig ABAB-vakt i Rinkebys t-bana. Jag och en kollega hade i uppdrag att hålla rent, perronger, tåg, biljetthallar. Jag hade sammandrabbningar med jugoslaviskt gäng, med chilenskt gäng, med romer, somalier… alla de här gick att hantera. Men det som var riktigt svårt var multigänget där det fanns representanter från många olika grupperingar. De ställde till den absolut värsta skadan. De var de som var mest offensiva, aggressiva, visade på det sämsta beteendet. Man har inte heller lojalitet mot någon klan eller kultur utan är frikopplad från alla sådana band. Då är man fristående. Och därmed är man också ensam och har inget att förlora. Jag vill påstå att om det kom nån hårdför pappa, delade ut ett par örfilar, då skulle de åka hem. Somalierna, det räcker att mamman kommer in, en liten gumma, och bara tittar på dem, alla står i givakt. eller en imam som går en rond och plockar med några juggar som tillhör islam.  Du vet socialtjänst, polis, militär, det är helt ointressant för de här killarna. Möjligen att de skulle ha respekt för sina mammor. Det är förmodligen de enda som visat någon form av ömhet, empati mot dem. I övrigt är de som vilddjur många av dem.

– Framför allt är det de frånvarande pappornas fel. Du kan inte skaffa barn och strunta i dem. Du kan inte gå på muggen och strunta i att spola efter dig. Skulle alla föräldrar ta hand om sina barn på ett korrekt sätt, då skulle vi inte ha en endaste kriminell där ute. Men folk tar inte ansvar för det de har skapat. Jag ser ytterst sällan mammor som sviker, kanske 1 på 100. Det är papporna som tar sig friheterna att strunta i sina barn. Kriminella fäder skapar kriminella söner. De alstrar barn och bara drar. Våldet smittar, precis som goda gärningar påverkar och inspirerar.

Många människor är uppgivna, när de ser att kriminella bara släpps utan påföljder.

Jale går och hämtar papper med statistik.

– Från vecka 35 2016 till vecka 8 2017 har vi 99 gripna och 82 anhållna, 31 blev häktade och inlåsta. Då sitter man tills det blir rättegång. Sen har vi tagit 72 för drograttfylleri. Vidare beslagtogs 11 pistoler, 2 gevär, 3 automatvapen, 1 handgranat, 245 liter alkohol, 1,5 kilo cannabis, 5 cannabisodlingar utslagna, 543.000 cash. Vi har fem ammunitionsbeslag, 34 beslag av narkotika. 150 g kokain och 240 tabletter. Sen grep vi även fem individer som begick en grov våldtäkt mot en ung kille. De utvisas i minst 10 år.

Några av de vapen som polisen i Uppsala beslagtagit från de kriminella gängen. FOTO: Polisen Uppsalas Twiterkonto.

Vi pratar lite om utanförskapsområden och skuggsamhällen, och jag undrar vad Jale anser om att det finns två slags Sverige. Han är tydlig med sitt svar.

– I demokrati finns inget utrymme för parallellsamhällen. Det ska bara finns ett samhälle. Vi hade ett ärende här där två familjer från Östra Afrika hamnade i konflikt. De hade det jobbigt och jag erbjöd personskydd så att de kunde få ro. Den där konflikten böljade fram och tillbaka tills medlare dök upp från två andra länder i Europa. Och där kom man fram till något som avgjorde hela frågan och så lugnade man ner sig. Det var något slags somalisk domstol som ägde rum. Förmodligen så köpte bägge parterna utfallet. Och det är ju jättebra för tryggheten, men det är inte så det får gå till enligt min mening. Dessa frågor ska avgöras i tingsrätten. Lika mycket som man accepterar utfallet från de här människorna som kommer från utlandet och dömer, i det här ärendet, de här klanledarna, jag vet inte riktigt, på samma sätt ska man kunna acceptera att här har tingsrätten kommit med ett utfall. Det är svensk domstol som ska bestämma, det är de demokratiska spelreglerna vi har valt i det här landet. Inte informella klanledare som kommer och styr. Så här får det inte gå till i en rättsstat.

Måste inte Sverige stå upp mycket tydligare för den svenska rättsstaten, för svensk lag och ordning?

– Ja, och dessutom är vi med i EU, även de lagarna ska gälla. Sen får man tycka vad man vill om det, men det är tydliga demokratiska spelregler. Man kan inte kräva att man ska ha nåt eget skattesystem… eller olika regler för män och kvinnor. Det som inte heller får fallera är yttrandefrihet, tryckfrihet och mötesfrihet. Demokratin utsätts för rejäla prövningar just nu, vill jag påstå. Så som aldrig förr. Det var länge sen det var så här illa. Men yttrandefrihet är vår heligaste sak, den får aldrig falla.

– Att få resurser i nuläget, det är nog ganska svårt. Jag hör att det sägs att det har kommit fler poliser, men de är inte hos mig i alla fall. De är inte här ute på gatan. Ingen ska komma och tala om för mig att vi har blivit fler. Vi har inte blivit fler, vi har blivit färre. Rejält färre. Vi har inte blivit fler ute på gatan och det kan jag visa med siffror, från januari 2015 och fram till idag. Det står jag för. Vi har dessutom byggt upp ett system där det tar väldigt lång tid att utbilda poliser. Beredskapspoliserna har man monterat ner, så den resursen är också borta, militären samarbetar vi inte heller med. Min stora chans är att jag går in och skapar det vi kallar LOV3-områden, där ordningsvakter kan jobba bredare än bara i sin egen sektor. Mitt förslag är att hela centrala Uppsala får bli ett LOV3-område. (Lagen om ordningsvaktbefogenheter, min anm.). Det måste dock först förankras hos chefer, facket och så. Det är vad man kallar för byråkrati. Administration.

Känner du dig sviken av politikerna?

– Nej, jag känner mig inte sviken, för jag förväntar mig ingenting. Vi gör vårt jobb. Som jag sa tidigare, vi kommer aldrig lägga oss ner och grina och gråta och tycka synd om oss själva. Vi kommer att gå ut och kämpa och strida och vi stannar inte förrän vi är i mål. Så enkelt är det. Det finns vissa nackdelar med att ha levt i en fredsnation för länge, säger han om Sverige. Men det är bara att skaka av sig. Det går att styra upp tvåhundra galningar fast man bara är åtta poliser. Du kan vara trött men du kan ändå gå i mål. Hela tiden framåt. Bara rulla på med dieseln tills du klättrar upp på Brandenburger Tor och där rullar du ut flaggan och då först är det färdigt.

Här blinkar han mot mig och vi börjar skratta. Jale är bestämd, men han har också en bister humor som jag gissar hjälper honom att klara av det bitvis tröstlösa jobbet och kampen mot de kriminella gängen. Innan vi skiljs åt berättar han om medborgarlöftet och om hur han försöker hålla Uppsala i allmänhet och området runt Resecentrum i synnerhet så tryggt som möjligt.

Foto från Twitterkontot @polisenuppsala. Förövare ihopbuntad.

*******

Det har hunnit gå nästan ett halvår sedan jag intervjuade Jale, och jag är nyfiken på hur det har gått med kampen mot gängen i Uppsala. Därför ringer jag upp honom för att stämma av och förhöra mig om vilka resultat insatserna gett. Efter de vanliga hälsningsfraserna ber jag att få en avstämning om vad som hänt sen i våras.

– Lägesrapport är att vi fortsatt jobba stenhårt med gängen, och det som har hänt är att vi lyckats trycka ut de afghanska grupperingarna norrut och västerut, det har vi fått meddelanden om från våra kollegor i Gävle och Västerås. Sen har vi en marockansk gänggruppering som är helt sönderslagen, huvudmannen är utvisad. Vi är med andra ord på rätt väg men det är långtifrån klart. Nya gäng kommer när gamla försvinner.

Hur har det gått med övergrepp mot tjejer och kvinnor?

– Det är mycket svårt att säga, där finns ett mörkertal bland dem som inte vill anmäla.Däremot har vi tillsammans med kommunen utarbetat ett koncept med kommunala ordningsvakter, de går till fots i uniform i centrala Uppsala. Vår målsättning med LOV3 gick i land, det infördes i början av juli månad, så nu finns ett stort område där ordningsvakter får ingripa, och jag hoppas att det leder till en ökad känsla av trygghet. Ser de att någon begår ett övergrepp kan de gripa förövaren.

Ert Twitterflöde fortsätter att visa en hel del framgångar med beslagtagna vapen, målvaktsbilar och narkotika – lyckas ni rensa upp i träsket?

– Gänginsatsen som påbörjades i september 2016 fyller nu ett år och vi jobbar stenhårt vidare, bland annat genom att fortsätta slå mot de kriminellas pengar. Att släppa taget finns inte på kartan.

DEL 1 AV INTERVJUN MED JALE POLJAREVIUS hittar du här.

Läs gärna också min tidigare intervju med polisen i Uppsala från i våras: Välkommen till Uppsala, välkommen hem

Intervju med ”Anders”, avhoppad polis: ”Våldsmonopolet är farligt försvagat”

Intervju med gränspolis, del 1 ”Finns grundad anledning för inre utlänningskontroller på Medborgarplatsen”

Intervju med gränspolis, del 2 ”Att skaffa en spökidentitet är en barnlek”

Intervju med gränspolis, del 3 ”Inte ovanligt att asylprocessen utnyttjas för att begå brott i Sverige”

 

*********

Stötta mig gärna genom att köpa min senaste bok Vapendragerskan! Det är den tionde delen i romanserien om barnmorskan Cecilia Lund, utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta då Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer