Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Att skaffa sig en spökidentitet i Sverige är en barnlek”

av | 17 aug, 2017 | Samhälle

Lästid: 8 minuter

Myndighetssverige är en lekstuga med vars hjälp vem som helst enkelt kan skaffa sig en spökidentitet och sedan leva ett liv vid sidan av systemet. Skatteverkets kontroller är obefintliga, Transportstyrelsens likaså och Migrationsverket agerar godtroget och anmärkningsvärt naivt. Därför fortsätter tusentals människor uppehålla sig illegalt i Sverige. Vilka de är och var de finns vet ingen. Blir de påkomna efter åratal skyddar det magiska ordet asyl dem från alla påföljder.

 

Det här är den andra delen av mitt långa samtal med Lars, som arbetat som polis i nästan 30 år, de senaste åren som gränspolis. Namnet är inte hans riktiga då han har flera år kvar i yrket och en familj att försörja. För några månader sedan fick han nog och beslöt sig för att kontakta medier för att berätta om kaoset som råder hos Skatteverket, Transportstyrelsen och Migrationsverket, men han har inte fått något gehör.

– Jag brukar inte kontakta journalister, men nu gjorde jag. Någon skulle återkoppla men jag har inte hört ett ljud från dem och det var flera månader sen. Jag tror inte man törs föra upp det här på dagordningen. Jag är rädd att om svenska folket kände till hur det ligger till här så skulle det bli upplopp.

Vi sitter i en hotellfoajé och jag tänker att det nog dessvärre inte finns nåt som kan skaka liv i svensken, men hoppas kan man alltid. Själv anser jag mig vara relativt välinformerad om samhället. Man har hört om att människor går under jorden och att det är svårt att utvisa dem som befinner sig här illegalt. Men jag kan inte påstå att jag har särskilt stor kunskap om detaljerna. Lars placering inom gränspolisen innebär att han ska specifikt jobba på en avdelning som sysslar med identitetskontroller.

– Men det är si och så med den saken. På pappret är det så, givetvis, men det finns idag i region Stockholm inga poliser som är särskilt prickade för att enbart jobba med alla dem som är efterlysta, som har domar på att de ska lämna landet, säger han. Jag har hört siffror på mellan 12–17.000 i dagsläget som är efterlysta, som har gått under jorden. Då har vi ännu inte börjat gräva i den här högen av dem som kom in här 2015.

I januari 2016 gick dåvarande inrikesminister Anders Ygeman ut med att 80.000 asylsökande ska avvisas.

– Men har man då ingen som är specifikt prickad mot uppdraget och ska jobba med det, då kan man räkna ut själv att då blir det inte någon verkstad av det hela. Det som finns är en grupp uppe på Kungsholmen som gör arbetsplatskontroller och sånt, men just de som är efterlysta… Det finns ingen särskild grupp för det. Vi gör det i mån av den tid vi har och kan, men vi jobbar mot mycket annat också, gränsöverskridande brottslighet och så vidare…

Lars är dock inte främst kritisk till polismyndigheten, även om han i förbifarten konstaterar att ”det är väl en kollaps där med”. Främst är han förundrad och upprörd över hur inblandade myndigheter generellt sett inte fungerar. Berätta, ber jag.

– Jag tänkte jag skulle dra ett exempel på hur man fixar en identitet i det här naiva landet på ett alldeles för enkelt sätt. Det här är ett aktuellt ärende. Vi fick ett tips för ett tag sen på en man som skulle leva illegalt i Sverige, under falsk identitet. Han hade då ett annat EU-land i sin identitet. Tipset var att han skulle komma från Norra Afrika och han hade en svensk bil skriven på sig. Vi visste att bilen stod på en adress ute i Rinkeby, men inte var mannen fanns någonstans. Det här ärendet jobbade vi med i mån av tid, vi kunde sätta oss och titta på den här bilen för vi visste var den stod.

Det är alltså en enda person vi pratar om? Som ni la ner den här tiden på?

– Ja, detta är en enda individ, dock inte den enda. Men jag beskriver detta bara för att visa hur naivt det är. Det gick ett antal veckor och till slut en dag när vi satt där ute och spanade på den här bilen, så kom det en man och satte sig i den och åkte iväg.

– Vi följde efter honom och konfronterade honom uppe i Rinkeby centrum. I det här läget säger han att han är från det land vi hade information om. Det visade sig att han hade mejlat alternativt faxat in en kopia på ett falskt utländskt pass till Transportstyrelsen för att få ett samordningsnummer.

Ett samordningsnummer är ett provisoriskt personnummer. Den som inte är folkbokförd i Sverige får ett samordningsnummer för att man ska kunna bli identifierad av myndigheter. Precis som ett ordinarie personnummer är det ett tiosiffrigt nummer. Lars fortsätter:

– När vi tittar på det här passet – det var en fotostatkopia på det – då visar det sig att det är anmält stulet i ursprungslandet 2006, alltså ganska länge sen. Och när vi tar in foto på det visar det sig att det inte är samma bild som det är på passet. Så passet i sin helhet är ju helt korrekt men killen har gjort ett fotobyte. Och det här skickar han via mejl eller fax till Transportstyrelsen och presenterar sig som passinnehavaren och säger att han ska köpa en bil, den bil som vi sedan stoppade honom i. Men för att han ska kunna stå på en svensk bil behöver han ett samordningsnummer. Transportstyrelsens enda kontroll som de gör, på ett fax, på en fotostatkopia på ett utländskt pass, är en slagning på bilen han tänkt köpa, och konstaterar att det är inget fel på den. De gör inga slagningar på passet, det kan de inte göra, och inte på personen i fråga heller naturligtvis. Transportstyrelsen uppdrar sen åt Skatteverket att ge vår Mr X ett samordningsnummer, för han ska köpa bilen. Skatteverket i sin tur gör inte heller någon som helst kontroll. Så killen får sitt samordningsnummer, skriver sig på den här bilen och i och med detta så har du en spökperson i landet. Så enkelt får det inte vara! Det är löjligt. Det är ungefär som om jag skulle faxa in en id-handling till polisen och be att få ett pass och så skickar polisen ut passet till mig. Så får det liksom inte gå till. Och båda myndigheterna svär sig fria från ansvar. När vi tar killen där ute i Rinkeby visar det sig att han varit skriven på bilen i ganska exakt två år. Då kommer det magiska ordet ”asyl.” Och det upphäver givetvis allting med en gång.

– Då kopplar man in nästa farsmyndighet, Migrationsverket. Därmed är han deras ärende, eftersom han söker asyl. Han har således inte legaliserat sin vistelse i riket på minst två år utan han har istället försvårat upptäckten av sig själv genom att dölja sig i den här spökidentiteten, genom den utländske mannens stulna pass… Ändå är det som ett trollslag, ”asyl”, och vi måste backa. Ordet asyl avväpnar oss på en sekund. Det är sammanlagt cirka 100.000 kronor i skulder på bilen, obetalda p-böter, trängselskatt och så vidare. Det går ju aldrig att hitta någon ägare på en sån här bil, vilket innebär att han kan ställa sig och parkera hur han vill… och han behöver aldrig besiktiga bilen heller. Man hittar givetvis aldrig den rätta ägaren för han finns ju inte ens i Sverige, passinnehavaren är i ett annat land…

Det här betyder att vi inte vet vilka som får samordningsnummer?

– Exakt. Vi har noll kontroll på vilka det är som får dessa nummer. Killen i Rinkeby vilseledde oss till en helt annan adress än där bilen stod från början och vi förstår att han inte vill leda oss till där han bor. Så han förs in till polisstationen och där söker han då asyl. Då hävdar han att han kommer från Libyen. Grundtipset var ett annat land. I det här läget vet vi inte vem vi har framför oss. Han säger ett nytt namn och att han är libyer. Grundtipset är något annat. Tipset är antagligen en kompis som tröttnat på honom och vill ha ut honom härifrån, kanske för att han betett sig illa eller någonting… Men det är en gissning. Sen tar Migrationsverket över det här ärendet och man fattar ett utvisningsbeslut på bara ett par tre dagar. Men i avvaktan på att man ska utreda på vart man ska utvisa honom så släpper man honom fri.

En person som hållit sig undan i minst två år får bara gå?

– Ja, det heter att det inte är proportionerligt att ta honom i förvar.

Var är han idag?

– Det vet vi inte eftersom han förstås försvann. Så idag vet ingen var han befinner sig. Han har troligtvis en ny spökidentitet, för det är så här det funkar.

Så han skulle i princip kunna vara en terrorist? Eller begå andra brott?

– Så är det. Och så enkelt är det att skaffa sig en identitet i Sverige. I förlängningen skrev jag brev till både Transportstyrelsen och Skatteverket, ett myndighetsbrev, där jag drog de här förutsättningarna, och Transportstyrelsen hörde av sig efter ett tag och ville ha lite mer information, jag hörde ju på den tjänstemannen att han skämdes. Han har åtminstone gjort såpass mycket att just det här specifika samordningsnumret har de nu upphävt, eller bett Skatteverket att upphäva, om det är gjort vet jag inte. Det har jag inte kontrollerat. Men det innebär att vi troligen fortfarande har Mr X kvar i landet någonstans, en helt okänd människa som fortsätter leva i en spökidentitet.

Spökidentitet. Jag försöker se dem framför mig, människor som går omkring bland oss levande i sina identitetslögner, skyddade av naivitet. Synliga för blotta ögat men osynliga i myndigheters register. Går det att se på en person om den är ett spöke? Skötsamma svenska medborgare är kontrollerade från topp till tå, minsta förseelse så sätts man dit av myndigheterna. Men spökfolket har sin egen verklighet i skuggsamhället. Dit hör även gruppen bilmålvakter.

– I dags dato är det ungefär 200-500 personer som står skrivna på mellan 30-40.000 svenska fordon. Utländska personer, vi vet inte vilka de är, det kan vara spökpersoner det också… Enda syftet med det här är att förse folk med den här typen av bilar, för då slipper du betala skatt, p-böter, du kan parkera hur du vill, och de används också i kriminell verksamhet. I dag gäller att om en bil har mer än femtusen kronor i obetalda böter och anträffas felparkerad så har polisen rätt att omhänderta bilen. Då har ägaren två månader på sig att lösa ut den och då inte med mindre än att skulderna är till fullo betalda.

– Det finns fordon med obetalda p-böter på flera miljoner kronor, säger Lars. Hela syftet är att förse det mörka, grå samhället, om jag får kalla det så, med bilar. Och där är Transportstyrelsen i högsta grad inblandat. Nu har man börjat titta på det här och lämnat förslag på att är man inte svensk medborgare så ska man bara få stå skriven på en bil, men i min värld, varför ska man stå skriven på en bil överhuvudtaget i Sverige om man inte har uppehållstillstånd?

Det är faktiskt galet.

– Ja, det är horribelt. Förslaget som man tittar på är alltså att en icke-svensk ska åtminstone ha ett begränsat antal bilar. Jag hört siffran att man bara ska få vara skriven på en. I dag kan man ha i princip hur många som helst. Det är bara för dig att skaffa dig en sån här spökidentitet. Jag är så sugen själv på att trycka systemet. Om du googlar på pass, bilder, så får du upp en oändlig mängd med pass. Leta upp rätt pass som du tycker är lämpligt och så tar du ett av de här, skickar in ett fax till Transportstyrelsen, de godkänner detta utan problem. Jämför med hur det går till att få ett pass. Då måste du infinna dig personligen och legitimera dig. Men inte om du ska bli spöke och bidra till kriminell verksamhet.

Varför är det så här? Finns det inte personal nog?

Jag vet inte. Hela myndighetssverige är en lekskola. Jag skulle kunna förse dig med hur mycket som helst… Det här kommer ju dra igång. Därför jag inte vill framträda med namn. Min gruppchef skulle helst vilja sitta med här också, men han vågar inte.

Men vet han om att du träffar mig?

– Ja, det vet han. Det här har ju ingen sekretess och det här har ingenting med oss i polisen att göra. Det här är andra myndigheters klanterier. Frågan jag ställer mig vilket scenario det är som gäller. För mig finns dessa två alternativ: Antingen känner våra makthavare till hur det ser ut men gör ingenting åt det för att man vill ha det på det här sättet. Eller så är man förda bakom ljuset och får inte rätt information om hur det faktiskt ser ut. Jag vet inte vilket som är värst.

Missa inte sista delen i intervjun med Lars, om asylbrottsligheten som sätts i system, som publiceras imorgon.

***********

Jag efterlyser just nu särskilt poliser, vårdpersonal och socialtjänst för intervjuer. Även personer i chefspositioner. Anonymitet garanteras.

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer