Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Finns grundad anledning för inre utlänningskontroller på Medborgarplatsen”

av | 16 aug, 2017 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Om jag fick bestämma då skulle vi slå en ring runt det där medborgarhuset och sen sållar man ut en och en. Har du uppehållstillstånd, ja, varsågod och gå i den fållan, icke, då hänger du med i den fållan. Men så kommer det inte att bli. Och det gör ju att vi blir helt bakbundna. Det säger gränspolisen Lars i den första av flera intervjuer om asyl, kriminalitet och gränspolisers vardag i Sverige. Han menar att det finns grundad anledning för inre utlänningskontroller på Medborgarplatsen och att de borde utföras snarast.

 

Jag har efterlyst poliser, vårdpersonal och socialarbetare för intervjuer och det är ett flertal som hört av sig. De som arbetar på HVB-hem, lärare, barnmorskor, olika tjänstemän, personal inom äldreomsorgen… helt enkelt anställda från hela Sverige som vill delge sina erfarenheter. Först ut kommer jag att publicera en serie samtal med gränspolisen Lars, som arbetat inom olika delar av polisväsendet i närmare 30 år. Han kontaktade mig då han anser att statens myndigheter inte fungerar, och ville delge sina erfarenheter av individer som vistas i Sverige illegalt.

Lars är ett fingerat namn. Han har några år kvar till pension och en familj som är beroende av hans lön. Men han visar mig sin polisbricka när vi ses och jag får ta en bild på den, om jag inte har med numret förstås. Han är klädd i vit t-shirt och jeans och handslaget är fast. Vi träffas i en centralt belägen hotellfoajé i Stockholm och skojar lite om att vi nog inte blir avlyssnade här. För att inte texterna ska bli alltför långa kommer dagens första avsnitt handla om situationen vid Medborgarplatsen. Många undrar varför polisen inte gör sitt arbete. Jag frågade Lars vad han anser. Han är starkt kritisk, precis som många av hans kollegor.

– Det här beteendet som politikerna visar… Fridolin som går upp på Medborgarplatsen och uttrycker sitt stöd för dem som sitter här. Om man läser regleringsbrevet står det tydligt att polisen och Migrationsverket ska kraftigt öka antalet verkställigheter. Det är regeringens order till myndigheterna, ”gör följande”. Vad sänder det då för signaler när man sen går och klappar de manifesterande på kinden? Det gör att vi blir helt handlingsförlamade. Jag har försökt få min gruppchef att åka upp till Medborgarplatsen och göra lite kontroller men fick svaret att nej, då har vi ett våldsamt upplopp. Aktivister från AFA (Antifascistisk aktion, min anm, en vänsterextrem politisk organisation) sitter ju och vaktar dem.

Vilka vaktar vem?

– AFA vaktar afghanerna. Det är de som sitter med där uppe. Jag har känt igen några ansikten. Och de har varit med tidigare i såna här demonstrationer och sammanhang. Det finns namn som jag är bekant med. Man hör också från kollegor att de är där.

Du ville alltså åka till Medborgarplatsen, du ville göra inre gränskontroller, och du blev helt enkelt avrådd från det?

– Ja, i princip. Att vi inte ska göra kontroller här och nu, för det kommer att bli problem.

Egentligen, vad du säger till mig, är att polisen backar av någon slags konflikträdsla?

– När man har rikspolitiker som är där nästan dagligen och som uttrycker sitt stöd till manifestationen, då kan man ju fråga sig, vad är syftet med det besöket? I min värld så uttrycker de ju sina personliga åsikter. De ger sitt stöd för dem som är där. Samtidigt, i andra änden, i regleringsbrevet, talar de om för oss att vi ska öka antalet verkställigheter. Men när och var och hur vi ska göra det, är oklart. Om jag fiskar så slänger inte jag ut metreven i en öken. Jag slänger ner den i vatten någonstans där jag förväntar mig att få fisk. Om jag fick bestämma skulle vi slå en ring runt det där medborgarhuset och sen sållar man ut en och en. Har du uppehållstillstånd, ja, varsågod och gå i den fållan, icke, då hänger du med i den fållan. Men så kommer det inte att bli. Och det gör ju att vi blir helt bakbundna. Det här är inget nytt fenomen. Du kommer ihåg REVA-debatten som var för ett par år sedan… då stod vi, för övrigt på mitt initiativ, ofta här nere, utanför spärrarna på t-centralen, det är en aborrgrund, inom några minuter har man en eller två illegala, för de plankar ju igenom här. För man får ju inte göra de inre utlänningskontrollerna enkom på utseende, hudfärg och så där. Man ska ha en grundad anledning eller en särskild anledning och när man plankar begår man brott mot ordningslagen och då har vi en särskild anledning att göra en inre utlänningskontroll.

Dåvarande chefen gav oss jätteberöm för då hade vi fiskat in ganska många. Bra jobbat, fortsätt så här, sa han! Två dagar senare var det motbud. Var hade det kommit ifrån? Jag tror det kom ifrån Rosenbad. Vi fick order: Lägg ner. Vi jobbade civilt, men fick förbud att fortsätta och vi fick inte längre vara i tunnelbanan. Håll er borta, sa de till oss.

Det heter ju att polisen inte kan göra inre gränskontroller på Medborgarplatsen, men samtidigt kommer uppgifter om att kriminella gatugäng säljer narkotika där och att det finns personer från extremistiska rörelser bland de asylsökande, räcker inte det som en särskild anledning?

– I min värld så har man en grundad anledning att gör inre utlänningskontroll på Medborgarplatsen. En grundad anledning kan utgå från tips, egna iakttagelser, och så vidare. Nu vet vi att flertalet av dem som är där har fått avslag. Det är en grundad anledning i sig. 2015, i den stora strömmen av folk, då jobbade vi så att alla i citykärnan, med en radie av 200-300 meter från centralstationen, kunde kontrolleras på grundad anledning. Det kan man dock inte göra idag.

– Utöver den grundade anledningen kan man ha en särskild anledning att göra en inre utlänningskontroll, och det kan i princip inträffa när man gör en tjänsteåtgärd, som att man stoppar ett fordon för körkortskontroll till exempel och det sitter en person där och finns det då förutsättningar så kan man göra en inre utlänningskontroll på vederbörande.

Lars suckar. Han är frustrerad över att jobba i motvind.

– Vi får ju inget stöd heller från våra chefer i det här och då är det svårt. När REVA-debatten rasade som värst och vi fick mothugg, så var det ingen som gick in och stöttade oss och sa att det vi gjorde var rätt. Att vi jobbade efter gällande lagstiftning. Men det är inget nytt inom polisen, när det blåser då står man själv. Det är så det funkar.

 

********

Jag efterlyser just nu särskilt poliser, vårdpersonal och socialtjänst för intervjuer. Även personer i chefspositioner. Anonymitet garanteras.

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer