Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hemlig EU-rapport totalsågar Sveriges gränskontroller

av | 22 okt, 2018 | Samhälle

Lästid: 3 minuter

Det är tröttsamt att hela tiden säga ”vad var det jag sa”. Redan i augusti 2017 träffade jag gränspolisen ”Lars”, vilket resulterade i tre långa texter här på Katerina Magasin, om Sveriges undermåliga gränskontroller och om hur samvetslösa bedragare utnyttjar det svenska asylsystemet. Sedan dess har jag intervjuat fler poliser på olika håll i landet och de är lika djupt bekymrade som ”Lars” över hur illa det är ställt med Sveriges gränser. Idag visar Ekots granskning att det är ännu värre ställt med gränskontrollerna än man tidigare trott, och nu får Sverige hård kritik av självaste EU. Medan vårt land driver vidare utan regering är situationen krisartad, och några snabba åtgärder verkar inte finnas i sikte. Enligt chefen för gränskontrollerna Patrik Engström kommer det ta fem år att åtgärda bristerna.

Samtidigt som den svenska polisen är underdimensionerad numerärt har den dessutom fråntagits en rad befogenheter som skulle kunna bidra till att färre illegala kan gömma sig i landet. REVA-projektet las ner efter vänsteretablissemangets högljudda kritik, något som missgynnat Sverige enormt och som gjort landet till en visthusbod för kriminella. Till exempel hade terroristen Akilov kunnat blivit utvisad om polisen haft resurser och systemet fungerat som det ska, och då hade hans dåd på Drottninggatan kunnat undvikas och människor som mördats hade kunnat vara i livet. Sveriges förslappning och nonchalans orsakade att bland annat 11-åriga Ebba dog. Kritiken från EU-kommissionen mot Sveriges yttre gränskontroller, som uppmärksammades för några veckor sedan, visar sig nu vara mycket mer omfattande än vad som tidigare varit känt. Det visar Ekots granskning som publicerades tidigt i morse den 22 oktober. Rapporten är sekretessbelagd och det finns en misstanke om att den sittande regeringen inte velat att dessa fakta ska komma till folkets kännedom före valet. Det är lätt att avfärda enstaka medborgarjournalister och polisers röster, men EU är inte lika lätt att vifta bort.

Den sekretessbelagda rapporten, som ännu inte offentliggjorts av EU-kommissionen, är på 32 sidor. Där totalsågas alltså Sveriges gränskontroller, deras uppbyggnad och organisation. Exakt det som samtliga de poliser jag talat med vittnar om. Exakt det som människor som reser till Sverige rapporterar. Det är öppna dörrar in. Enligt chefen för gränspolisen Patrik Engström har Sverige inte prioriterat gränskontroller. De olika myndigheterna som ansvar för yttre gränskontroller – Polisen, Kustbevakningen, Migrationsverket och Tullen – saknar en gemensam struktur och genomgående enhetlighet i sättet att arbeta, menar EU-inspektörerna, rapporterar Ekot.

I EU:s rapport står bland annat följande:

”Brådskande åtgärder bör vidtas av myndigheterna för att ta itu med de eftersläpningar och luckor som identifierats på såväl strategiska som operativa nivåer.”

Enligt gränspolischefen Patrik Engström kommer det ta fem år att åtgärda alla de brister som EU:s rapport pekar ut. Fem år… Om allt går som det ska. Om politikerna inser att dessa brister måste åtgärdas. Vissa beslut går snabbt att fatta i Sverige, till exempel att minst 9000 vuxna afghanska män utan asylskäl ska få gå på gymnasier runt om i landet trots att denna ”lag” dömts ut av en rad instanser. Gränslös dumhet, skulle man kunna säga. Att skydda landets gränser däremot tycks inte vara någon hög prioritering hos dem som bestämmer. Återstår att se hur åtgärderna vidtas och hur snabbt det kommer att ske. Dessa frågor bör stå högst på dagordningen.

Här nedan länkar till två av de texter jag skrivit i ämnet:

 

”Gränskontrollen i Sverige har kollapsat för att våra folkvalda politiker vill ha det så”

 

”Inte ovanligt att asylprocessen utnyttjas för att begå brott i Sverige”

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer