Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hotet mot yttrandefriheten, del 4: Om grundlagsändringen går igenom kan alla kritiska röster tystas

av | 13 mar, 2018 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 6 minuter

Nej, det står inte särskilt bra till med det fria ordet i dagens Sverige. Vi har på kort tid fått pensionärer som döms för hets mot folkgrupp när de ilsket slinter på tangenterna, vi har medborgarjournalister som jagas av etablerade medier som ser till att deras kanaler stängs ner, och vi har politiker som utlovar hårdare tag mot dem som inte rättar in sig i värdegrundsledet (läs: som kritiserar den förda politiken). Samtidigt planeras en grundlagsändring som ytterligare ska beskära mångfalden av röster som deltar i samhällsdebatten. 250 stolta år av yttrandefrihet monteras nu ner i rask takt. Och medborgarna ska helst förbli ovetande om vad som pågår.

Den senaste veckan har främst tidningarna Expressen och Dagens Nyheter fört en hård kampanj mot sökmotorn Google, där man bland annat krävt att en lista med judiska medie- och andra kända personer ska tas bort. Man har anklagat Google för att sprida högerextremt material (andra extremister bryr man sig visst inte om) och de Bonnierägda mediajättarna har även lyckats stänga ner Youtube-kanaler som tillhör medborgarinitiativet Granskning Sverige. Skälet till detta har också sagts vara så kallat högerexremt material, men när man skrapar närmare på ytan så handlar det om att Expressens och Dagens Nyheter hävdar att GS publicerat olagliga skärmdumpar. Det ”högerextrema” är synonymt med regeringskritiskt, och att man ifrågasatt flera etablerade mediepersonligheter. Bland annat har Granskning Sverige haft mage att uppsöka Expressens journalister i deras hem. Så, den officiella versionen heter att Granskning Sverige stängts ner för att man sysslat med ”hat och hot” och de stora mediedrakarna har dragit igång stora drev. Det finns dock inte alltför vilda skäl att misstänka att detta är ett straff för att GS begått kardinalsynden att vilja granska mediejättarna själva, och att nedstängningen är ett sätt att visa musklerna och även avskräcka andra från att göra något liknande. Gemene man ska helt enkelt låta bli att granska makten – och den media, som numera svikit den lilla människan och istället lierat sig med etablissemanget. Jag ser en farlig utveckling mot ett mer totalitärt styre.

Betydligt mindre skriver Expressen och Dagens Nyheter nämligen om de föreslagna grundlagsändringarna som idag den 13 mars börjar utredas i KU, Konstitutionsutskottet. Dessa grundlagsändringar, som innebär en inskränkning i yttrandefriheten och som beskär journalisternas möjligheter att förmedla viktig fakta till medborgarna, uppmärksammas inte alls på samma sätt som Google och Granskning Sveriges påstådda övertramp av de stora mediejättarna, trots att även de borde oroa sig för vad dessa ändringar bär med sig. Men deras brist på oro kan förstås bero på att grundlagsändringen stärker etablissemangets makt och gör allmänheten mer hjälplös. Grundlagsändringen innebär nämligen bland annat att etablissemanget kan granska allmänheten, medan allmänheten berövas samma möjlighet. Det strider mot offentlighetsprincipen vars grundtanke är att allmänheten, enskilda individer och företrädare för media har rätt till insyn i och tillgång till information om statens och kommunens verksamhet. Om det nya förslaget träder i kraft kan du som privatperson inte längre använda dig av hemsidor som t.ex. tillhandahåller domar. Databaser som tillhandahåller information om en persons ursprung, politiska åsikter, religion, fackmedlemskap, uppgifter om hälsa osv kommer att begränsas till medieföretag som undantages från grundlagen. Det här betyder att bara statligt godkända journalister – det vill säga de som gör som politikerna säger – kommer få förmedla den världsbild de anser är korrekt.

Grundslagsändringen förtjänar en mer gedigen prövning och bör inte genomföras innan det står klart för dömande instanser, medier och allmänhet vad den faktiskt kan komma att innebära i morgon och i övermorgon. Risken är att den skadar och öppnar för andra typer av inskränkningar i offentlighetsprincipen längre fram än vad lagstiftarna tänker på i dag. Då är medborgarna och demokratin stora förlorare”, skriver till exempel journalisten Petter Birgersson.

Det är förstås både overkligt och isande otäckt hur staten och de etablerade medierna i ett tidigare demokratiskt land som Sverige kämpar för att inskränka pressfriheten, strypa folkets demokratiska fri- och rättigheter, ändra grundlagarna och missbruka sin makt för att tysta kritiker och opposition. I Sverige har vi redan i dag hård lagtsiftning mot hot och förtal, samt även lagen som heter Hets mot folkgrupp. I dagsläget har vi dock inte statligt godkända journalister, som är de enda som ska få utföra journalistiskt arbete. Därmed är det inte förjudet för landets medborgare att själva få ägna sig åt hobbyjournalistik, amatörreportage samt skrivande för eget nöjes skull – även sådant som omfattar nyhetsrapportering, opinionsbildning, politiska kommentarer och så vidare. Med dagens möjligheter att sätta upp egen blogg eller hemsida kan i princip var och en som äger en dator, skapa sin egen nättidning. Och denna egenutnämnda reporter, journalist, skribent eller aktivist har all rätt i världen att be andra medieaktörer, makthavare, politiker, kändisar och andra om intervjuer, kommentarer eller uttalanden. Alla har givetvis rätt att tacka nej. Men frågan är fortfarande fri. Gräsrotsaktörerna kan inom lagens gränser agera exakt som de vill. Det är inte olagligt att spela in samtal, att åka hem till folk, att undersöka de bilder som förmedlas, att avslöja missförhållanden och maktmissbruk. Nej, kvalitén blir givetvis inte densamma som när man arbetar på en stor redaktion där det finns mycket pengar och möjligheter. En ensam reporter som finansierar sitt arbete med hjälp av sparpengar, crowdfunding, swish eller andra slags gåvor från en välvillig allmänhet eller mecenater, har en skakig grund att stå på. Hamnar denna person i en tvist kommer vederbörande troligen inte ha ekonomi för att anlita dyr advokat. Sådant har däremot mäktiga plattformar utrymme för.

”Att alla medborgare ska kunna ta del av och sprida information är grunden i svensk tryck- och yttrandefrihet. Att det föreslagna undantaget inte gäller ’professionella aktörer’ beror på att såväl advokater som journalister behöver kunna ta del av databastjänster för att kunna utföra sina jobb. Resultatet blir dock att rätten till information kopplas till yrke och därmed social status. Detta går emot grundprincipen om alla människors lika rätt. Journalistförbundet avstyrker förslaget.”, säger Jonas Nordling, Ordförande i Svenska Journalistförbundet, i ett remissvar angående grundlagsändringen.

https://www.stoppagrundlagsandringen.com kan du läsa ännu mer om vad den föreslagna grundlagsändringen innebär. Där kan du också skriva på en protestlista mot denna huvudlösa grundlagsändring.

Svensken går inte man ur huse. Svensken kastar inte ruttna tomater på Rosenbad. Svensken krigar – än så länge – främst från sin datorskärm och via sociala medier. Än så länge, vill jag lägga till, för vi vet inte hur länge det förblir tillåtet! Om grundlagsändringen går igenom, kan det till exempel innebära att min röst tystnar. Kanske tvingas jag bort från sociala medier, kanske blir jag åtalad och dömd och får fängelse. Vem vet var detta vansinne slutar. Därför: Rösta emot. Sprid hemsidan. Aktivera dig! Även om gammelmedia inte informerar dig om hur allvarlig denna föreslagna grundlagsändring är, så kan jag lova dig att du inte vill leva i ett samhälle där du förs bakom ljuset och där du bara får en utvald bit av verkligheten, serverad av statligt godkända mediemedarbetare. Lita på mig. Jag har levt i ett sådant samhälle. Jag vill aldrig mer tillbaka dit.

 

Här är de tidigare delarna i serien ”Hotet mot yttrandefriheten”:

Hotet mot yttrandefriheten, del 1: Så riskerar det fria ordet att dö

Hotet mot yttrandefriheten, del 2: Så vill EU tysta din röst via det europeiska ”Sanningsministeriet”

Hotet mot yttrandefriheten, del 3: Staten satsar för att ”skydda” medborgare från ”irrelevanta” nyheter

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer