Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hotet mot yttrandefriheten, del 3: Staten satsar för att ”skydda” medborgare från ”irrelevanta” nyheter

av | 27 feb, 2018 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 5 minuter

”Irrelevanta nyheter”. Smaka på det! Sedan jag läste formuleringen för första gången för några månader sedan har jag haft svårt att sluta tänka på den. Kanske bara en detalj, endast en liten, liten formulering i en fras som inte gjort något större väsen av sig, men faktiskt är det ett steg i en totalitär riktning, som smygs på oss utan att de flesta förstår vad det är som händer. En statligt anställd ska alltså bestämma åt dig, vad som är oviktigt för dig att känna till. Utvalda personer har fått pengar av staten för att påverka din världsbild – och i förlängningen dina politiska åsikter.

Begreppet ”irrelevanta nyheter” och det faktum att statens innovationsmyndighet Vinnova satsar pengar på ”minska risken” att just dessa ”irrelevanta nyheter” ska nå fram till Sveriges befolkning, är kanske det mest obehagliga i statens ambitioner att kontrollera medborgarnas åsikter. Alltså dig, mig, och alla andra som konsumerar media. Alla som läser tidningar, ser på tv, lyssnar på radio, samt surfar runt på sociala medier. Det är lätt att missa den här lilla, lilla detaljen. Nej, inga stora tidningar eller tv-kanaler varnar för att nyhetsflödena skräddarsys för att just dina åsikter inte ska bli kontroversiella, avvikande eller olämpliga. Eller – rentav, ”irrelevanta”. Det talas om andra makters eventuella påverkansoperationer – men ingenting alls om det inhemska arbetet för att styra din tankeverksamhet i önskad riktning.

Man förfar vårdslöst med begrepp numera. Formuleringar smyger sig in och godtycket är stort. Kanske hoppas de ansvariga myndigheterna att folket är så hjärntvättat att de inget ska märka. Att snömoset bara ska få välla in i vårt medvetande och sopa bort varje uns av kritiskt, vaket tänkande. Så vad är då ”irrelevanta nyheter”? Synonymer till ”irrelevant” är ovidkommande och oväsentlig. Det vill säga sånt som saknar betydelse. Men nu är frågan – vem avgör vad som är betydelsefullt, och vad som är ovidkommande? Det har inte skrivits särskilt mycket om Vinnovas satsning mot ”fake news” och de fyra projekt som får finansiering av staten, där Sveriges Television, NTM, Bonnier, Schibsted Sverige och Sveriges Radio samarbetar. I oktober kom pressreleasen som berättade att flera ledande svenska mediebolag går samman för att utveckla en digital plattform som ska förebygga att falska nyheter får stor spridning och spelar en avgörande roll i valet nästa år. Projektet finansieras i en satsning Vinnova gör på nya digitala tjänster för produktion, konsumtion och användning av nyhetsmedia. Totalt tilldelades åtta projekt 13,5 miljoner kronor.

Främst är det alternativa medier och individuella bloggare, som skrivit om det här, till exempel Rebecka Weidmo Uvell. Därför drar jag det snabbt en gång till. De fyra projekten som får 13,5 miljoner kronor för att skydda oss från oss själva, är alltså följande:

Digital plattform som motverkar falska nyheter
I ett unikt utvecklingsprojekt ska flera ledande svenska nyhetsredaktioner motverka att ”fake news” och ogrundade påståenden får spridning och spelar en avgörande betydelse i det svenska valet 2018. En digital plattform ska utvecklas som kan lyfta fram faktagranskningar som görs av olika redaktioner under valåret, till exempel granskningar av postningar i sociala medier. Det kan handla om påståenden i den politiska debatten och om uppgifter som får stor spridning viralt.

Automatiserad nyhetsvärdering
Projektet utvecklar i nära samarbete med ett antal svenska nyhetsredaktioner en automatiserad tjänst för nyhetsvärdering som kan göra en första värdering av kommuners och myndigheters digitala diarier.

Personaliseringsmotor
Ska utveckla en ”personaliseringsmotor” för att automatiskt matcha innehåll, funktionalitet, design och publicering efter faktiska digitala konsumtionsbehov. Personaliseringen ska erbjuda nya och alternativa perspektiv i avsikt att slå hål på filterbubblor.

Faktaassistenten
Projektet ska utveckla ett digitalt verktyg som automatiserar processer och flöden för faktakontroll på nyhetsredaktionerna som kan användas för att höja kvaliteten och minska risken för att falska och irrelevanta fakta når publiken.
Projektledare är Johan Lindén: johan.linden@svt.se

Om de tre första kan mycket sägas, men det är alltså den sista, Faktassistenten, som särskilt fångat min uppmärksamhet, och som jag funderar en hel del kring när jag ligger sömnlös över sakers tillstånd. En person på SVT – en medial plattform som redan i dagsläget gjord sig känd för att ha en kraftigt vänstervriden agenda och som selekterar och vinklar sin rapportering på ett sätt som strider mot public services policy om bred och saklig rapportering – ska alltså vara projektledare i fråga om vilka nyheter som är ” irrelevanta” för mig som mediekonsument. Vem är då projektledaren? Vilken är hans politiska övertygelse? Hur ser han på samhällsutvecklingen? Har han någonsin varit i Rinkeby eller i Vivalla? Frågorna är många, men några svar ges inte i Vinnovas pressmeddelande. Inte heller vad ”irrelevant” betyder, när vi pratar om just nyhetsrapportering.

Är det skeenden ute i samhället som kan göra mig upprörd?

Är det nyheter som innebär att jag kan tänka mig att rösta på ett specifikt parti, och förkasta ett annat?

Är det något känslomässigt, som kan färga mina tankar på ett för staten negativt sätt?

Är det något som kan fungera som uppviglande och blodtryckshöjande?

Är det företeelser och/eller händelser som oroar och gör mig nedstämd, så att mina ideologiska idéer får en osund lutning?

Jag undrar därför till exempel hur man resonerar kring relevansen i fråga om några aktuella nyheter:

Johan Westerholm vill stoppa regeringens inskränkningar i yttrandefriheten

Vad innebär böneutrop?

Domare förklarar varför 15-årig flicka fick bo kvar hos sin äldre make

Flicka könsstympades – föräldrar försätts på fri fot

21-åriga Jasmina ville göra slut – mördades av 32-årige pojkvännen Patrick

Familjen Nujens svarta pengar till terrormisstänkte Akilov

Det finns många exempel på nyheter som återges i alternativa medier, nyheter som aldrig hittar till nyhetsplats i de etablerade medierna, även kallade mainstream eller gammel. Nu ska alltså skattepengar satsas på att ytterligare möjliggöra en mörkning av verkligheten. Redan nu får jag en känsla av att man inte skriver lika mycket om sexuella övergrepp, misshandel, rån och hedersvåld. Kanske för att mainstream-mediernas kanaler instruerats i att dessa uppgifter är ”irrelevanta” för Sveriges befolkning? Att vi ska invaggas i tron att brottsligheten och det sexuella våldet minskar? För det som inte syns, finns inte. Det man inte ser på löpsedlarna, kan man lätt få intryck av är marginellt, oviktigt och kanske inte alls lika utbrett, eller farligt. Helt enkelt – IRRELEVANT.

Satsningen är att hela denna satsning på att ”minska risken” för att ”irrelevanta nyheter” ska nå oss är dock en samhällsfara i sig. ”Faktaassistenten” är i själva verket inget annat än ännu ett censurverktyg i statens tjänst. Ett bättre namn vore ”Faktaförnekaren” – som dock definitivt inte borde få ett enda öre i bidrag av medborgarnas pengar.

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Min nya bok heter ”Bilden av Sverige” och släpps 28/2. Bevaka den gärna på Bokus eller på Adlibris

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer