Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Föräldraskap utan ansvar skapar det samhällsförfall som nu brer ut sig

av | 19 jan, 2019 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

De senaste veckorna har vi kunnat följa ett uppmärksammat fall med en 12-årig pojke som slängdes ut från Kista bibliotek av en ordningsvakt. Som vanligt agerar SVT curlingsamhällets främsta representant. När fallet följs upp får vi se ett klipp där en upprörd far säger att det gör ”ont” att hans son blivit illa behandlad. Fadern säger att hans son inte begått något brott och att gossen var obeväpnad. Reportern ifrågasätter inte faderns uppfostringsmetoder eller hur mannen ställer sig till att hans ättelägg terroriserat bibiliotekets besökare samt personal. Istället ges fadern tillfälle att framställa sig som ett offer för ett känslokallt samhälle som behandlar barnen illa. Det är så nära fake news man kan komma och med en agenda som gynnar kriminalitet och laglöshet. Dessvärre sänder det signaler om att förövare är offer och att skulden ligger hos samhället – när fokus borde vridas mot dem som bär ansvaret, nämligen i första hand föräldrarna.

Vad SVT inte rapporterar är det som alternativa medier undersökt om fallet, nämligen att 12-åringen under lång tid stört så att bibliotekets personal till slut känt sig nödgade att tillkalla en vakt.  

Ur texten i Samhällsnytt: ”SR och SVT publicerade hjärtskärande bilder på ingripandet med pojkens skrik – men utelämnade viktiga detaljer. Anledningen till avvisningen var trakasserier mot Kista-bibliotekets personal och besökare i flera timmar. I den första artikeln om händelsen som publicerades av SR P4 finns endast en mening som handlar om den ursprungliga orsaken till varför vakterna tillkallades. Här är den: ”Det som är känt är att Jejje, 12, och hans vänner varit på Kista bibliotek där de ska ha betett sig på ett sätt som störde andra biblioteksbesökare där, varpå bibliotekspersonal kallade på ordningsvakter.” Resten av artikeln ägnas åt en detaljerad beskrivning av vaktens våldsanvändning mot Jejje samt journalistens försök att ställa vaktbolaget mot väggen. I efterföljande artiklarskruvas tonläget upp ännu mer. Nu involveras även Rädda Barnen som slår fast: det här var en barnmisshandel. I efterföljande rapportering försvinner orsaken till ingripandet helt.

Sveriges Radio vilseledde om ”barnmisshandeln” i Kista galleria – här är hela bakgrunden

 

Nu får vi genom SVT information om att oroliga föräldrar har också haft ett möte om hur deras barn bemöts och 12-åringens pappa får uttala sig utan att han blir ifrågasatt. Jag fullständigt häpnar över hur snett samhället utvecklar sig. Alla som med öppna ögon medverkar i denna fars bär ansvaret för morgondagens svåra samhällsproblem med gränslösa kriminella, gängvåld och allmänt förfall. Om min 12-åring blivit utslängd från ett bibliotek för att h*n inte kunnat bete sig som folk hade jag skämts ögonen ur mig. Jag hade rannsakat mitt föräldraskap. Jag hade satsat allt för att hjälpa min urspårade unge att börja uppföra sig. Kanske hade jag fått göra detta till ett heltidsjobb. Inte vet jag. Jag hade i alla fall inte stått i TV och försvarat mitt barn och försökt rättfärdiga uppförandet. Det som hade smärtat mig hade varit mitt misslyckande i föräldraskapet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/12-aringens-pappa-de-har-inte-gjort-nagot-brott

Man kan absolut skildra händelser på olika sätt. Men att skapa ett narrativ som vill göra gällande att ordningsvakter i gemen är iskalla sadister och barnhatare som inväntar varje lämpligt tillfälle för att med berått mod misshandla minderåriga är absurt. Att det är detta som är samhällets stora problem, nämligen ordningsvakters brutalitet och ondska… Visst finns det rötägg i alla branscher och visst kan även en ordningsvakt brista, men att det är detta som är Sveriges problem vägrar jag skriva under på. Istället kan vi fråga oss varför ordningsvakter i allt större utsträckning behövs där de tidigare varit överflödiga? Kan vi fråga oss hur det kommer sig att barn och ungdomar löper vind för våg i samhället, där de plågar djur, slår både varandra och oskyldiga medborgare, där de kastar sten på blåljuspersonal och förstör studiero i skolor, bränner bilar och vandaliserar för miljontals kronor som när de krossar glas i busskurer och anlägger bränder. Det handlar om unga som vuxenvärlden totalt verkar vända ryggen och låter dem ägna sig åt knarkhandel, beställda mord, misshandel och sexuella övergrepp. Att ensamkommande män begår brott som till exempel är narkotikarelaterade är känt av polis och sociala myndigheter, och man kan kanske se en viss logik i detta, då det också är ett antal kriminella män bland dessa som sökt sig till Sverige, men att barn som har familjer i Sverige beter sig illa på ett sådant sätt att väktare måste tillkallas för att avlägsna dessa individer är horribelt.

Förr i tiden skulle en förälder varit tacksam för att en väktare ingripit och låtit ungen veta hur. Om man själv blev åthutad till exempel i skolan eller ännu värre, ute i samhället, och berättade om detta hemma var den naturliga frågan ”jaha, och vad hade du gjort då?”. Troligen fick man då ännu en avhyvling och en föreläsning om hur man borde uppföra sig. Hade man kommit i konflikt kunde man också tvingas återkoppla och be om ursäkt. Man fick straff och konsekvenser och lärde sig att respektera de vuxna, att lyssna och lyda, att veta sin plats. Och det var nyttigt. Det var bra. Det är så man upprätthåller lag och ordning, genom att nöta in i det uppväxandet släktet hur man ska uppföra sig för att slippa bli avhyst från möblerade rum av en ordningsvakt. Att en förälder ska försvara sitt barn som inte kan uppföra sig och med vilket man helt uppenbart gjort ett värdelöst jobb när det kommer till uppfostran, är fullkomligt barockt. Barn beter sig illa för att vuxenvärlden tillåter detta. Och Sverige måste vara världsledande i den destruktiva mentalitet som låter detta pågå. Vi ser högt uppsatta politiker dalta med kriminella och behandla dem med silkesvantar. Vi ser löjligt låga straff som påföljd för griva brott. Vi ser ett försvar av uselt beteende in absurdum. Vi ser föräldrar som är sina barns slavar. Som inte vågar knysta, inte vågar fostra, inte vågar sätta ner foten och ge konsekvenser för dåligt beteende. Eller som bara struntar högaktningsfullt i det och skyller ifrån sig. Allt är andras fel. Samhället. Landet Sveriges, kanske. En far ges utrymme i tv och försvarar sina illa uppfostrade odåga till sin med att pojken inte hade vapen? Så om en 12-åring skulle halat fram en kalashnikov på bibblan så hade ordningsaktens ingripande varit accepterat?

Dagens oregerliga 12-åringar riskerar att bli morgondagens iskalla gängkriminella mördare, våldtäktsmän och terrorister. Varje vecka rapporteras nu om ”stökiga” ungdomar som skapar oro och rädsla på till exempel shoppingcenter. Var är dessa odågors föräldrar? Det är föräldrarnas ansvar att styra upp sina ungar så att de blir medborgare som inte förstör samhället och som istället tar ansvar för sig själva och för det land de bor i. Att public service som vi nu tvingas betala via våra skattsedlar medverkar till en känslosåsande charad där man daltar med människor som inte kan föra sig, är inget annat än förfärligt.

Jag skrev om problematiken med olika slags föräldraskap i juli 2017, tyvärr något som är än mer aktuellt idag:

Av föräldraskap byggs ett land

 

*******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer