Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Varför måste allt som gäller just migranters brottslighet vara så hemligt?”

av | 21 mar, 2018 | Debatt, Samhälle

Lästid: 5 minuter

”Polisen fortsätter envisas med att inte lämna ut signalement på gärningsmän vid allvarlig brottslighet, samt vid mängdbrottslighet som många råkar ut för, alltså inbrott i hus eller bil. De sistnämnda förövarna är främst individer från vissa östländer inom EU. Till och med våra partiledare med Stefan Löfven i spetsen pratar numera om stöldligor från bland annat Georgien. Ovetande medborgare har dock ingen som helst aning om vad de ska vara uppmärksamma på vid grannsamverkan, om den nu överhuvudtaget fungerar som tänkt. Polisens rädsla för att spä på rasism har visat sig starkt kontraproduktiv och strider mot medborgarnas bästa.” Katerina Magasins poliskälla, som har lång bakgrund på Rikskrim och polisens nationella operativa avdelning (NOA), och som tidigare ifrågasatt varför inga signalement lämnas ut, skriver vidare om bristen på transparens ifråga om migranters brottslighet.

Blir det inte lite löjligt att säga att gängvåldtäkter utfördes av en ”hen”? Titta gärna på den nya danska satirfilmen om svensk polis och om signalement på grova brottslingar på Youtube https://www.youtube.com/watch?v=IlzHh_MhW9w. Polisens interna läckta dokument från 15 september 2015, med avsändare polisens presschef Varg Gyllander, talar om att inte ta med utseende och etnicitet i polisens händelserapporter som kan komma ut till allmänheten. Man vill inte bli misstänkliggjord för rasism. Presschef Varg Gyllander: ”Om vi vill ta in information från allmänheten ska vi vara tydliga med att det är därför vi skriver ut signalementet, i övrigt återhållsamma med etnicitet.” Men kan det inte finnas fördelar med ett signalement? ”Jo det kan det, men vi gjorde en avvägning . Vi har fått kritik från journalister och andra” (vilka då andra”? egen anm.)

Under 2014 och 2015 skedde omfattande sexuella övergrepp på unga flickor på ungdomsfestivaler i Kungsträdgården i Stockholm. Polisen gjorde precis allt för att dölja omfattningen av övergreppen och gärningsmännens bakgrund. Rikspolischef Dan Eliasson försökte skyla över händelserna med att dela ut ett plastband till de unga tonårsflickorna med texten ”tafsa inte”. Polisens presschef Varg Gyllander skrev det interna dokumentet 2015 på eget initiativ eller på beställning (order) av dåvarande rikspolischef Dan Eliasson.

Kronologin:

2015-01-01 fick polisen sin omorganisation med Dan Eliasson som chef. Sommaren 2015 skedde omfattande sexuella övergrepp på unga flickor under festivalen We are Stockholm, som vände sig till en publik mellan 13-19 år. En övervägande majoritet av förövarna var afghanska så kallade ensamkommande ”barn”. Polisen dolde allt. Inget fick komma ut till allmänheten. 15 september 2015 skriver Varg Gyllander det famösa dokumentet med riktlinjer att mörka allting som har med etnicitet att göra. Till syvende og sist var det bara Dan Eliasson som kunde besluta om ett så viktigt och övergripande dokument, där presskommunikatörerna inom polisen inte längre fick skriva något om etnicitet eller hudfärg eftersom det skulle kunna gynna Dan Eliassons hatobjekt nummer ett: Sverigedemokraterna.

Dan Eliasson beslutade således att Varg Gyllander skulle skriva och distribuera de nya riktlinjerna till polisens cirka tvåhundra presskommunikatörer. Men ska verkligen sådana överväganden av en enskild presstalesman hos polisen gå före uppdraget att utreda och skydda medborgare från allvarliga brott? När det gäller allvarlig fara för liv och lem borde väl polisens riktlinjer om signalement vara ett parlamentariskt beslut av alla partier för att helt undvika misstankar om att polisen är politiserad? Varför tar inte alliansen tag i denna viktiga fråga som drabbar så många offer och dessutom begränsar mångas vardag och gör vissa människor så rädda att de inte ens vågar gå ut?

Det är ju inte riktigt samma sak som käbbel om skatter, pensioner, trängselskatter, diesel eller bensin etc. Det känns inte riktigt ok att polismyndigheten ska leka politiker i sådana frågor som kan vara direkt livshotande och skapa riktlinjer som kan göra att unga kvinnor kan få sina liv förstörda och kraftigt begränsa andras genom att undanhålla signalement på gärningsmän som kan upprepa sina brott. Allt för att inte bli misstänkliggjorda för rasism. SvD frågade: ”I brevet (riktlinjerna) låter det som om polisen ger vika för någon slags samhällelig uppfattning om att polisen skulle vara rasistisk och därför inte kan rapportera signalement på gärningsmännen, får inte det motsatt effekt?” Varg Gyllander: ”Jag har skrivit det jag skrivit och du får uppfatta det som du vill”.

I Tyskland, nyårsnatten 2015 i Köln, där det skedde tusentals sexuella trakasserier och våldtäkter, valde polisen att till slut att gå ut med information om gärningsmännens etnicitet. 99 % var från Mellanöstern och Afrika. Svensk polis säger till pressen att vi inte lämnar ut signalement eftersom en eventuell fotokonfrontation då kan bli meningslös. Det kan bli intressekonflikter mellan polis, press och juridik. Det måste vara allvarliga brott med stort allmänintresse till exempel Palmemordet, Anna Lindhs mördare, Stureplansmorden etc. Men är inte en större omfattning av grova gängvåldtäkter allvarliga brott och av stort allmänintresse?

Svensk press: ”Vi ska inte späda på fördomar om personer från en viss kultur”. Men om det inte sker någon framgång i identifieringen av gärningsmännen av gängvåldtäkterna och tiden rinner iväg och utredningen står still och stampar, är det inte då lämpligt att genom pressen sprida deras signalement för att få vittnen?

Tystnad.

De flesta läsare har nu förstått att polisens presstalesmän är oerhört ängsliga och rädda för att säga något om signalement som skulle kunna peka ut de så kallade ensamkommande (ofta vuxna) barnen eller afrikaner utan asylskäl, och som oftast redan fått avslag och ska utvisas. Viktigt att notera att signalement på gärningsmän självklart inte gäller olika etniska grupper utan enbart signalement på enskilda gärningsmän, även om de nu råkar tillhöra en viss etnicitet. Hela Dan Eliassons (dåvarande rikspolischef) tanke och avsky mot SD har nu istället blivit kontraproduktivt. Allmänheten har börjat förstå att de blivit förda bakom ljuset och att SD får allt fler sympatisörer och ökar inför valet i september 2018.

Varför måste allt som gäller just migranters brottslighet vara så hemligt? Vart tog den berömda svenska transparensen vägen? Sverige är transparent i nästan alla andra samhällsfrågor utom i just denna. Är det verkligen polisen och media som ska avgöra valet i september? Hur kommer den nye rikspolischefen Anders Thornberg att agera i denna fråga? Kanske alliansen kan pressa honom att säga något om hur han tänker göra?

Om man visar upp en spade i Danmark och frågar vad det är så skulle dansken säga att det är en spade. Ställ samma fråga i Sverige och du får till svar att det eventuellt skulle kunna vara ett redskap där skaftet är av ljust trä och nedre delen av metall och att den kanske skulle kunna användas till att gräva med. (Man skulle aldrig kunna säga att skaftet var ljusbrunt eftersom man då skulle kunna bli anklagad för rasism).

Det är bara en bro mellan Sverige och Danmark. Hur kan vi vara så olika?

Läs även tidigare text i ämnet:

”Att inte lämna ut signalement vid gruppvåldtäkter är inget annat än ett polisiärt självmål”

 

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer