Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Sveriges förfall beror både på politiken och journalistiken”

av | 6 dec, 2017 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

”Den ökande otryggheten är en realitet här nere i södra Sverige. Hur myndigheter och politiker än trixar med statistik, så kvarstår faktum: fler avstår från att vistas ute när det är mörkt. Fler drabbas av våldet. Nya grupper och områden likaså. Ikväll blev en kvinna rånad av två personer vid en bensinmack i Lund. Hon hotades med ett vasst föremål. Denna kvinna har förmodligen anhöriga, vänner och arbetskamrater, som hon kan berätta om rånet för. Studenten som kidnappades (i Lund) och som under knivhot fick lämna ifrån sig kod och bankkort… och som också blev bestulen på sin mobil och knivskuren i benet, av rånarna, kan också berätta om hur han blev rånad. Och så vidare i all oändlighet.

Det kom ett mejl från en person som är bosatt i Skåne. Personen har reagerat på en text som Lars Lindström skrev i Expressen. Mejlet inleds så här: ”Vi är varken rasister eller nazister, men vi ser förfallet som pågår i Sverige. Och du kommer aldrig att kunna tysta oss! Texten nedan handlar om det som du (Lars Lindström, min anm.) och en del andra journalister inte ser eller inte vill se:

”Personrånen har varit en realitet i Skåne under de senaste åren, men nu ökar de och sprider sig. Varför? Polisen fångar väldigt få av rånarna, så bovarna känner sig säkert inte hotade. Det gör däremot allmänheten – barn, mammor, pappor, morföräldrar och farföräldrar, vänner och bekanta oroar sig nu när någon anhörig eller vän är ute på stan eller byn, på kvällen. Verkligheten har skapat denna oro. Den är befogad. Den är verklig, för de flesta av oss som bor härnere känner  någon/några som blivit utsatta rån eller inbrott. Och de som kommit i kontakt med våldet– inpå bara skinnet– blir allt fler.

Otryggheten i samhället kommer att bli valets stora och avgörande fråga, i varje fall för oss i södra Sverige. Politikerna , både regeringspartierna och alliansen, har inga trovärdiga lösningar på hur våldet ska kunna minska i samhället. Deras debatter och uttalanden framstår närmast som kränkningar av medborgarna. Så urvattnade och kraftlösa är deras floskler om… hur mycket de ska satsa på polisen t ex.

Sverige förfaller, på många plan, och det beror både på politiken och journalistiken.
Demokratin har ersatts av parlamentet på gatan och av olika aktivisters agenda. Dolda och icke valda grupper, styr nu Sverige. Landet är idag ett angiverisamhälle där godtycklighet regerar. Det är kusligt och skrämmande. Hur kunde det bli så här?

Löfven må kanske verka förtroendeingivande i Norrland, men i Skåne klingar hans ord tomma och utan substans. Han framstår mest som en vicekung som tycker om att posera med Macron och de andra kejsarna i EU. Vad har han att säga om otryggheten i samhället? ”Så här kan vi inte ha det. Det kan vi inte acceptera… Jag ska se till att det blir ordning och reda…” Platta uttalanden, till intet förpliktigande.
Kom ihåg mina ord på valnatten år 2018. Det blir otryggheten som kommer att avgöra utgången. Kanske dyker ett nytt parti upp, Medborgerlig samling t till exempel, kanske struntar människor i att rösta, eller … allt kan hända.

En Skånebo

(obs, bilden på Skånekyrkan är endast en illustration och har inget samband med texten).

Mitt svar till Lars Lindström kan du läsa här:

Det bisarra är att inte förstå vilket högt pris alla vi utanför åsiktskorridoren tvingas betala

 

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer