Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Det bisarra är att inte förstå vilket högt pris alla vi utanför åsiktskorridoren tvingas betala

av | 4 dec, 2017 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 4 minuter

Jag skrev en replik på Lars Lindströms märkliga text i Expressen idag. Dock fick jag besked att man inte tar in repliker, så jag publicerar den på mitt eget magasin. ”Hej Lars. Du har en stor och välbesökt plattform och lyfter varje månad generös lön för ditt tyckande. Du är fortfarande övertygad om att just dina åsikter är korrekta, bra och nyttiga för Sverige. Du anser dig ha mandat att bestämma vem som är dålig, och klassa den personen som inte håller med dig som ”högerextrem” eller till och med som ”nazist”. Du uttrycker därefter i din senaste kolumn förvåning över att ”det bisarra är när de mest högljudda kan påstå att de är åsiktsförtryckta”.

 

 

Som välavlönad skribent i en stor mediakoncern kan du kanske inte föreställa dig hur det känns att inte ha ekonomisk trygghet. Jo Lars, åsiktsdiktatur är det när en författare tas bort från bokhandlare, när hejarop uppstår när en föreläsare förlorar uppdrag, när lärare förlorar sitt jobb, när en journalist får sparken för att just inte tycka som du – utan en tanke på att även dessa personer är människor, med hyra att betala, barn att ta hand om. Jag själv har varit krönikör på Expressen i många år, men kallas nu ”omstridd debattör” och det är fritt fram att kalla mig lite vad som helst, med målsättningen att ta hedern av mig. Du kanske inte kan sätta dig in i hur det känns att förlora uppdrag, att bli smutskastad, förtalad (av bland annat sådana som du själv på en rikstäckande plattform) och misstänkliggjord? Du har ingen aning om vad det kostar en privatperson i Sverige i dag att vara ”högljudd”. Du själv tycker om att använda barn och utsatta som bilder i dina texter, men är samtidigt märkligt oempatisk när det kommer till dem som faktiskt blir utfrysta, mobbade och förnedrade av det etablissemang du själv tillhör, när de lyfter frågor om orättvisor, övergrepp, maktmissbruk och förtryck av de medborgare som med sina skattepengar bidrar till att landet fortsätter att fungera.

Oavsett vad du tror, så kan jag berätta för dig, att det inte är helt smärtfritt att offentligt kritisera rådande skadliga strukturer som påverkar ett land i negativ riktning. Att gå mot strömmen och vägra böja på nacken trots att det vore enklare och bekvämare att inordna sig i ledet och hålla tyst, är inte heller riskfritt. Har du frågat dig varför jag blivit så högljudd? Jo, jag har tvingats till det, på grund av att jag har svårt att leva i en lögn och se på när mitt älskade Sverige förstörs av inkompetenta politiker, påhejade av mediehus du själv arbetar för, som fortsätter upprätthålla lögnen om att vårt samhälle styrs på ett ansvarsfullt sätt.
Jag tar mig numera ton där jag kan. Jag vägrar hålla tyst, så är det, men det är till ett mycket högt personligt pris. Någon månadslön får jag inte, inte heller har jag någon stor megafon i salongsvärmen som du. Den plats jag tagit är helt och hållet skapad av mig själv, i en kamp för att mina barn och barnbarn ska ha ett fungerande land att leva i framöver.
Jag tror inte du kan förstå hur svårt och tufft det är att stå på barrikaderna, Lars. Hur hårt det är att ständigt bli förnedrad av krönikörer som du. Du säger att man ska tåla att bli emotsagd, och det gör jag, absolut, men bemöt mig med fakta – inte med det eviga smutskastandet och förstörandet av mitt varumärke, mig som person, som kvinna, som mamma. Du säger, kliv ner från barrikaderna då, skyll dig själv. Men det är just det jag kämpar för, att Sverige i dag ska sluta vara ett land där man effektivt tystar kritiker och oliktänkande genom att de ska förlora allt de äger och har och sedan ställa sig i skamvrån påklistrade förnedrande, kränkande epitet. Är det yttrandefrihet Lars, är det det land du vill leva i, ett land där bara vissa röster får respekt? Där människor jagas från hus och hem, smutskastas, hånas i det offentliga, för att de inte delar samma politiska åsikter som du?
Kära Lars. Jag önskar du kunde se, hur retoriken du använder faktiskt bidrar till en ökad polarisering och att allt fler känner aggressionerna växa. Folk är lyckligtvis rejält trötta på den härskarteknik du ger röst år. Är det möjligen det som skrämmer dig så?”

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer