Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sverige bör hyra fängelser utomlands till utvisningsdömda kriminella

av | 3 dec, 2018 | Kriminalitet

Lästid: 4 minuter

Jag har sagt detta i minst ett års tid: Sverige behöver teckna avtal med andra länder för att skapa fängelseplatser och förvar åt utländska kriminella som på detta sätt tvingas lämna Sverige och slutar belasta den dyra svenska kriminalvården. Nu kommer nyheten om att Danmark visar vägen även här – man håller på och förhandlar om fängelseplatser till utvisningsdömda kriminella i Litauen.

Att Sveriges migrationspolitik inte är genomtänkt är ingen nyhet, bland annat handfallenheten inför importerad kriminaltet som belastar den svenska kriminalvården och rättsväsendet. Som konsekvens är svenska förvar samt fängelser kraftigt underdimensionerade och överfulla, vilket inte heller borde komma som en överraskning när landet växt med 1 miljon invånare tio år innan så skulle ske (prognosen var att Sverige skulle ha 10 miljoner invånare 2027, nu skedde detta redan 2017 – 2027 kommer vi vara hela 11 miljoner med nuvarande migrationspolitik, en historiskt stor tillväxt nästan i princip beroende på massinvandring som samtidigt drabbar ett samhälle där systemet inte alls är rustade för att möta denna tillväxtchock).

I hela Sverige finns i dagsläget endast 300 förvarsplatser till dem som plockas in av polis, till exempel narkotikaförsäljare och andra kriminella som åker fast, vilket Katerina Magasin nyligen rapporterat om.

Polis i Göteborg: ”Skriande brist på förvarsplatser gör att vi måste släppa ut efterlysta kriminella”

I Göteborg finns endast 28 förvarsplatser. Detta betyder att till exempel en drogförsäljare som tas in av polisen släpps lika snabbt igen för att man inte har någonstans att förvara honom. Vad denna hantering skickar för signaler måste man inte vara raketforskare för att räkna ut. De kriminella skrattar åt den lama svenska rättsstaten. Här finns varken plats eller muskler och den kriminelle vandrar ut i friheten hånfullt skrattande polismakten rätt upp i ansiktet.

Sveriges Radio skriver i en text den 20 november att fängelserna också håller på att bli överfulla och att platserna enligt Kriminalvården håller på att ta slut. Satsningen på att utöka 1100 häktes- och fängelseplatser på 13 orter i Sverige inom tio år, kommer inte ens att täcka hälften av kommande behov. Det menar Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg, som på DN Debatt efterlyser en annan typ av samhällstjänst – där dömda ska betala tillbaka sin skuld till samhället genom oavlönat arbete. Socialdemokraterna är inne på samma linje och menar att man också bör titta på alternativ till fängelsestraff. Moderaterna är kritiska och anser att en större satsning behövs för Kriminalvården och att det i första hand ska gälla utbyggnad av fängelseplatser. ”Moderaterna menar att vi snarare bör titta på en ökad finansiering av Kriminalvården så vi får fler fängelseplatser. Människor ska sona för sina brott”, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé till Sveriges Radio.

Sverigedemokraterna verkar vara det enda politiska partiet som redan är inne på att hyra fängelseplatser utomlands. ”Det är något som går hand i hand med SDs kriminalpolitik, med skärpta straff där grovt kriminella ska låsas in längre. Vi vill dessutom ta bort dagens obligatoriska frigivning i förtid. För att det ska vara genomförbart måste vi drastiskt öka förvaringsplatserna, och det görs bäst utomlands där dygnskostnaden dessutom är en bråkdel av priset för svenska fängelseplatser.”, säger Kent Kumpula, SD-politiker i Uppsala, till Katerina Magasin.

Jag undrar varför inte de etablerade partierna också lyfter blicken och försöker tänka utanför boxen. Nej, jag vill inte att dömda våldtäktsmän arbeta oavlönat ute i samhället, nej jag vill inte ha kriminella som ska daltas med och som i Malmö ges lyxlägenheter eller ”vård” samt skid- och solresor, jag vill inte heller att kriminella ska få bättre livsvillkor än gamla pensionärer. Istället anser jag att Sverige bör göra som Danmark och hyra fängelseplatser utomlands för de kriminella som är utländska medborgare och som döms till utvisning efter avtjänats straff. Varför ska vi överhuvudtaget härbärgera dessa i Sverige och låta dem leva gott i svenska lyxfängelser?

https://www.dr.dk/nyheder/politik/danmark-forhandler-om-splinternyt-faengsel-i-litauen-til-udvisningsdoemte-kriminelle

Enligt de danska källorna håller Danmark på att förhandla om fängelseplatser åt utvisningsdömda förövare utanför Vilnius i Litauen. Det låter smart och vettigt och klokt. Vi är flera opinionsbildare som ständigt diskuterar dessa frågor och möjliga länder där Sverige skulle kunna hyra fängelse- och förvarplatser som kommit upp i våra diskussioner är till exempel Bulgarien, Rumänien och de baltiska staterna. Det som också tål att beaktas är att de svenska fängelseplatserna är dyra och kostar oss skattebetalare mycket pengar – som går till utvisningsdömda brottslingar. De borde istället få avtjäna sina straff i fängelser som Sverige hyrt för ändamålet, och efter avtjänat straff skickas vidare till sina hemländer. Enligt initierade bedömare skulle det bli mycket billigare för Sverige med hyrda fängelseplatser i utlandet.

Om jag blev statsminister skulle jag ha detta som prio ett på agendan!

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer