Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Polis i Göteborg: ”Skriande brist på förvarsplatser gör att vi måste släppa ut efterlysta kriminella”

av | 20 sep, 2018 | Kriminalitet

Lästid: 6 minuter

Han är en erfaren polis i Göteborg och tar kontakt med mig via en bekant på sociala medier, eftersom han känner sig uppgiven angående ”en del saker som är oerhört frustrerande som polis”, som han skriver i sitt sms. Jag ringer upp och han ber att få slippa framträda under sitt namn, inte denna gång, säger han. Det blir ett samtal om hans vardag där flera konkreta punkter visar att Morgan Johanssons prat om mer resurser till polisen inte fungerar. ”Man kan inte kräva att det ska göras fler inre utlänningskontroller när det inte finns tillräckligt med förvarsplatser”, säger han, och berättar om hur han och hans kollegor vid visiteringar stöter på potentiella terrorister. ”Man vill inte skrämma upp allmänheten för mycket, men det är sånt här vi stöter på. Göteborg är ett starkt fäste för återvändare och de som radikaliserats, och här går de fritt bland oss. De går inne i Nordstans köpcentrum, någon är busschaufför. Det är sånt som allmänheten inte vet. Hur ska man gör för att få ut budskapet? Folk måste vakna och inse vilket håll vi går åt.”

Han pratar med lugn och förtroendeingivande röst men låter trött och bekymrad. Det han är mest upprörd över är pratet om att det ska göras fler inre utlänningskontroller, när det inte finns tillräckligt med förvarsplatser i Sverige.

– Det går inte att förstå hur illa det kan bli på så kort tid. Vi har ungefär 300 förvarsplatser för dem som ska lämna landet, totalt i Sverige. Här i Göteborg är det förvaret i Kållered, där finns det 28 platser, dessa är alltid upptagna, de är alltid fullbelagda. Både Löfven och Morgan Johansson säger att det ska göras fler PL11 (inre utlänningskontroller, min anm) men det är hopplöst. Vi tvingas släppa ut människor som inte borde gå fria. I Göteborg har vi jättebekymmer med afghaner. Ganska ofta stöter vi på en afghansk man som ska lämna landet, han har nått vägs ände, han har inte befunnits ha skäl till asyl, det finns inga överklaganden kvar att göra. Han ska tas i förvar i väntan på utvisning, och då gör vi det. Vi försöker hitta en förvarsplats åt honom men det finns ingen. Ofta hittar vi honom på grund av narkotikainnehav, han är efterlyst. Men den människan måste vi släppa ut efter förhör. Ibland tar det inte mer än en kvart förrän han är på fri fot igen, och lämnar med ett hånleende mot oss. Sen är den personen ute på gatan, nere i Brunnsparken, där han fortsätter sälja Tramadol och cannabis.

– Vid ett tillfälle tog vi en notorisk säljare av cannabis och Tramadol, men det fanns ingen plats. Till sist hittade vi en plats i Flen. Det var fullt där också, men då släppte de ut en person som egentligen skulle fortsätta sitta i förvar för att göra plats åt denna säljaren. De släppte alltså ut den förvarstagne… Vad jag vill belysa är att det inte finns försvarsplatser att ta folk till. Det säger hur orimlig hela situationen är. Vårt arbete är förgäves.

– Sen har vi RÖK-grupperna, Rörlig kontroll, alltså gränskontroller. Jag tror de är halverade här i Stor-Göteborg, vi hade två grupper men nu är det bara en kvar, de är tio i den här gruppen, de ska egentligen vara tjugo… De har utbildning på dokument, att kunna se om de är flaska, körkort, pass, id. Men den utbildningen har inte vi vanliga poliser, vi har ingen kompetens att avgöra om dokument är falska, vi har ingen apparatur för att avgöra detta. Så det går inte för oss i dagens läge avgöra om någons pass och körkort är förfalskade. Jag vet att vi blir lurade många gånger. Det är just som den där rapporten om gränskontrollerna säger, ett Kalle Anka-fiasko… Och det blir tröstlöst, det är oerhört frustrerande, systemet är så trögt. Vi är så oerhört få personal och dessutom med så oerhört dålig utbildning runt denna biten som är så jätteviktig! Detta har vi påtalat och ältat i många många år, till slut orkar ingen lyssna. Men den här jättekrisen är så skriande, det räcker inte med att Morgan Johansson säger att de tillfört resurser, att det ska bli 10 000 mer polisanställda, för det kommer ta många år. I dag fyller vi  inte ens skolorna på långa vägar. Det försvinner fler poliser än det kommer nya… för det är mer uppskattat och attraktivt att vara på andra jobb.

Han vill också prata om hur Göteborg förändrats till det sämre, om den öppna narkotikahanteringen i city.

– Vi har chefer här i Göteborg som är ansvariga för lokalpolisområdet, de kallas nu polisindententer, de sitter på 4 år, och det ligger så klart inte i deras intressen att det är en massa problem, för då har de ju misslyckats… så man vill gärna få det att se bättre ut än vad det är. Det tro sjutton de vill ha en lugn och behaglig resa, det får inte visas dåliga resultat. Jag skulle vilja ha fler chefer som går ut och säger sanningen, att de erkänner att narkotikahanteringen gått överstyr, att vi har tappat kontrollen över den. Som det är nu sker det helt fritt och öppet, från lunch tills det blir mörkt… Främst runt Nordstan, Brunnsparken, Gustaf Adolfstorg, Kungstorget, där ligger näringsidkarna på oss, de är förtvivlade, foodtrucksägarna är rädda… Den här sommaren har det gått fullständigt överstyr, jag tror att vi från juni till slutet på augusti haft runt 600 anmälda narkotikabrott i city, det är en jätteökning från tidigare år. Det är pinsamt när det kommer fram turister och undrar vad som hänt med Göteborg, en del har varit här några år tidigare och det var lugn och fridfull stad men nu ser de folk som säljer narkotika öppet i Brunnsparken, de undrar varför det ser ut så i citykärnan. Nordstan och Brunnsparken och Avenyn ska vara det finaste vi har, men nu är folk rädda, det är så oerhört många tiggare och så den här försäljningen… Turister, de som kommer utifrån, märker att det blivit sådan skillnad, de undrar vad som har hänt? Och det är genant att förklara att vi poliser inte räcker till.

– Sen så har vi inte heller tillräckligt med hundförare och hundar. Det finns hur många narkotikagömmor som helst, i krukor, papperskorgar, prång… När vi kan planera och får en hund, så hittar vi narkotika varje gång, framför allt cannabis. Men ofta få höra ”vi har ingen hund i tjänst i kväll”. Det är hemskt att det finns så få hundar i en storstad.

Att stöta på potentiella terrorister är också en del av hans vardag som polis.

– Paragraf P19, alltså när man kan misstänka någon för någonting, ger oss rätt att visitera och göra kontroller. Man slår på en sådan person och då är han rödmarkerad, det betyder att Säpo vill ha information om honom, för han kan ha vilja och har förmåga att begå terrorbrott. Man vill inte skrämma upp allmänheten för mycket, men det är sånt här vi stöter på, terrorister, eller potentiella terrorister. Göteborg är ett starkt fäste för återvändare och de som radikaliserats, nu går de bland oss. De går inne i Nordstans köpcentrum, någon är busschaufför. Det är sånt som allmänheten inte vet. Men hur ska man gör för att få ut budskapet? Folk måste vakna och inse vilket håll vi går åt. Vid Almakommenderingen hösten 2015, då fullständigt vällde det in folk, de spred sig vind för våg i landet, vi vet fortfarande inte hur många som är under radarn. Och man blir rädd om samhället när man stöter på dessa potentiella farliga människor. Akilov var ju en sån, med vilja och förmåga att utföra terror. Vilket också skedde. Det är något jag och mina kollegor varnat för, att det kommer ske, och nu säger vi, att det kommer att ske igen. Inte bara organiserade dåd utan också de här som kallas ensamma galningar, man kan göra stor skada med en kniv. Rån, misshandel, våldtäkter…

Han ber nästan lite om ursäkt för att han svävar ut, det var främst förvarsplatserna, bristen på sådana, han ville ta upp, så att det blir samtal, diskussion, så att något konkret kan börja hända. En liten ljusning, som han ser det, är att allt fler börjar visa sitt missnöje och ifrågasätta det som pågår.

– Till och med polisen börjat prata, för några år sen var det knäpptyst, men nu vädrar allt fler de här frågorna. Och det är enda vägen att komma framåt. Men det är bråttom. Vid det här valet hade folk chansen att rösta för en förändring, men man röstade på samma gamla partier i stor utsträckning, jag förstår det inte. Det är därför jag vill berätta, så att det kanske börjar sjunka in, så att fler vaknar.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer