Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

SÅ VILL MÄN 40+ EGENTLIGEN HA SEX

av | 27 apr, 2017 | Sex

Lästid: 7 minuter

På ytan lever de i långa parförhållanden och rycker mest bara på axlarna när frågan om sexlivet kommer på tal. Men i ett förtroligt samtal avslöjar de sina innersta drömmar: Sex med flera, sex med män och gärna en het affär med en snygg kollega. Dessutom önskar de flesta män att deras stadigvarande partner tog initiativ oftare.

– Jag drömmer om att en kåt kvinna ska slita av mig byxorna, erkänner Stefan, 45.

Möt tre 40-åriga svenska män som avslöjar hur de egentligen vill ha sex.

Mannen brukar beskrivas som norm och detta gäller även sexualiteten. Myten säger att medelålders män är de som har full kontroll över sin sexualitet och som lever som de önskar. Att de i själva verket många gånger trycker undan sina sexuella drömmar är det färre som känner till. Många medelålders män vittnar om att de inte alls har det sexliv de vill ha. På flera forum på nätet beklagar sig män om hur de lever i nästan sexlösa relationer. Jag själv har genom åren fått många brev från män som berättar om sina innersta sexuella önskningar och samtidigt har en ganska pessimistisk syn om att någonsin få leva ut dessa.  En del skyller på kvinnors ökande sexuella medvetenhet som en orsak till att den manliga sexualiteten nästan blivit något skamligt. Andra berättar att de tappat kontakten med sin kåthet, att de är så fokuserade på att ge kvinnan njutning att de förlorat förmågan till sin egen. Men alla bär en liknande dröm: Om att få träffa kvinnor som ger sig hän och som bejakar sin lust utan att snegla på könsroller och konventioner.

En medelålders svensk man förväntas då och då lida av sviktande stånd och ordineras därmed några erektionsstödjande piller, men i övrigt förväntas han tiga still i likhet med god hälsa. Kanske har det att göra med mäns traditionella ovilja mot att prata för mycket om känslor och genanta problem. Mannen håller fortfarande masken, i alla fall när det kommer till sexlivet. Kvinnor anförtror sig i mycket högre utsträckning till väninnor och ventilerar även de mest intima ämnen (däribland mannen själv), medan män ger sig ut i jogginsgspåret eller sänker en öl framför teven samtidigt som de förtränger problemen och frustrationen.

I en undersökning som tidningen Tara gjorde för några år sedan tyckte hälften av de 300 tillfrågade kvinnorna att mäns bästa älskarålder låg mellan 40 och 50 år. Kanske något förvånande resultat då just yngre mäns förträfflighet som älskare gärna framhålls. Men en medelålders man har ofta större erfarenhet och är samtidigt inte lika ivrig, en kombination som uppskattas av många kvinnor.

Tvärt emot vad många kanske tror kommer mannen inte i ”klimakteriet” på samma sätt som kvinnan, mannens sexuella förmåga och lust avtar alltså inte i och med att han går in i medelåldern. Visserligen sker en liten minskning av det manliga könshormonet testosteron hos många från 35-40-årsåldern, men det finns inget inprogrammerat avbrott. Är mannen fysiskt aktiv och tränar regelbundet, behåller han könshormonerna bättre. Ett aktivt sexliv bidrar också till att testosteronet fortsätter att produceras och nergången dämpas. Alltså gäller samma sak för män som för kvinnor: Use it or lose it. Brist på testosteron visar sig i kroppssammansättningen. Muskler blir fett, som sätter sig runt magen. Men skadan går att reparera i många fall. Går mannen ner i vikt och börjar träna, så ökar testosteronproduktionen och fett blir muskler igen. Testosteron är ett hormon som omges av många myter – som att det kan leda till ökad aggressivitet. I verkligheten kan det vara tvärtom – för låga nivåer av testosteron kan leda till irritation och kortare stubin. En annan myt är att testosteron ger en kraftig ökning av sexlusten och den sexuella förmågan. I själva verket behövs relativt litet testosteron för normal sexuell funktion – höga nivåer ger inte mer effekt.

Kan man då säga att mannen berövats sin sanna sexualitet på heterosexualitetens altare? Den heterosexuella parrelationen bygger på trohet och monogami, något som av många män – men även kvinnor – betraktas som kvävande och lustdämpande. Men att ha båda världarna – en trygg och fin relation och samtidigt ett utsvävande sexliv – är många gånger en ekvation som inte går ihop i praktiken.

Björn, 46:

– Jag är gift sedan snart 15 år med en fantastisk kvinna. Vi är väldigt goda vänner och så har vi två barn ihop. Jag trivs med mitt liv i stora drag, men det här med sexet är något som skaver i mig… Det är något jag inte kan prata med min fru om, skammen är för stor. Det är främst sista två tre åren som min fantasi om att ha sex med en annan man blivit mer intensiv. Kanske för att jag närmar mig 50 och det är lite ”nu eller aldrig”… I ett samhälle där otrohet och bisexuella relationer varit mer accepterat hade jag nog levt ut detta för länge sedan, men konventionerna håller mig tillbaka. Vad skulle folk säga om de fick veta? Om det kom till mina snart tonåriga barns kännedom? Jag vill inte vara otrogen, har aldrig varit det, men när jag onanerar så är det detta jag tänker på, hur det skulle kännas att få oralsex av en annan man, och att få ha analsex… det är ännu en sån sak jag inte kan be min fru om, vårt sexliv är traditionellt utan utsvävningar och hon har tidigt i vårt förhållande deklarerat att rumpan inte är ett ställe som är ämnat för sexuella ändamål… jag gjorde ett försök att smeka henne där i hopp om att hon skulle få en signal om att även jag ville detsamma, men hon blev irriterad och avvisade mig, lätt äcklad och bestört, och det är klart att man inte gör några nya närmanden i den zonen om du förstår vad jag menar.

Stefan, 45:

– Mitt sexliv går på sparlåga! Just nu är jag singel men i min förra relation var det allt annat än livat. Hon var mer intresserad av att gå på massage och till frissan och umgås med sina tjejkompisar och dricka vin… jag upplevde att sex kom långt ner på hennes prioriteringslista. Hon skyllde på huvudvärk och mensvärk och fan och hans moster. Jag har alltid drömt om den totalt utlevande sexuella kvinnan, men inte träffat så många som jag önskat. En kåt kvinna som sliter av mig byxorna, om du förstår hur jag menar! En som gillar att ge oralsex och inte rynkar näsan åt att svälja sperma, en som gillar att ha sex längre och som själv tar initiativ. När mina relationer börjat gå på tomgång har jag fantiserat om en eldig älskarinna, men jag har insett att det sällan fungerar eftersom det alltid kommer känslor med i bilden, antingen från min eller hennes sida. Visst har jag varit otrogen, både one night stands men även lite längre affärer, och det är ju supersexigt i början, med smygandet och de hemliga träffarna och de porriga smsen… det är kittlande i sig, att veta att man snart ska ligga med varandra. Skulle det fungera skulle jag kunna tänka mig ha flera kvinnor samtidigt, drömmen är att bara stämma dejt för att ha sex, ses och ligga snuskigt i några timmar eller bara på en lunch och sedan säga tack och hej. Jag har kollat runt en del på vuxensajter men inte hittat det jag söker, stämde faktiskt träff med en kvinna från en sexsajt men när vi sågs var hon betydligt mindre attraktiv än på de foton hon lagt upp så jag betalade våra drinkar och ursäktade mig sedan. Nu har jag börjat dejta via olika dejtingappar, har träffat två tjejer på det sättet men återigen var det inte riktigt vad jag ville ha, men skam den som ger sig.

Micke, 40:

– Man kan väl sammanfatta min riktiga sexualitet som att jag vill ha mycket mer av allt. Får en känsla när det någon gång kommer upp med polarna, att de flesta inte är helt nöjda… Tydligen så har man sex ca en gång i veckan när man varit ihop i fem år, eller knappt det ens. 3-4 gånger i månaden, det är som att leva i celibat, om du frågar mig. Jag skulle gärna se min tjej bli påsatt av en annan snubbe, och även ha med en andra tjej i sängen, eller varför inte lära känna likasinnade par… men min fästmö är inte så intresserad. Kanske kommer det inte hålla mellan oss i längden. Vi har sex ett par gånger i veckan men hon vägrar analsex och sen är hon ganska praktisk, vill bara ligga på rygg och ha penetrerande samlag, inte så intresserad av oralsex och skyller på trötthet och stress, herregud, är jag trött och stressad är sex mitt bästa avkopplingsmedel! Jag fantiserar om att gå på swingersklubb också, skulle gärna vilja se min tjej njuta av att bli smekt av andra, men hon är lite blyg och vill inte detta. Jag är sugen på att testa en massa nya saker, lite dominanssex, köpte den där sexboken till tjejen men hon tyckte den var överdriven och började snacka om att ingen ska behöva ha sex mot sin vilja och det håller jag med om, men jag menade mer lekfullt, att båda skulle bli kåta av att bli bundna och så… övergrepp intresserar mig inte. Har testat Viagra för att kolla om ståndet höll längre och det var jävligt effektivt. Man kan nog säga att jag är sexuellt frustrerad, fast jag inser att jag ändå har det rätt bra, jag får ha sex varje vecka i alla fall även om det inte alltid slår gnistor.

Så får du det sexliv du vill ha!

* Våga vara ärlig. Många män går omkring med en oförlöst känsla av att inte leva sexuellt fullt ut, vare sig de har en partner eller är singlar. Så var ärlig både mot dig själv och mot din partner – vad saknar du? Vad skulle du vilja ha mer av? Gör du något du inte gillar?

* Ta ansvar. Bara du kan få det liv du verkligen vill ha. Förvänta dig inte att någon annan fixar sådant bara du kan förändra.

* Träna sexuellt! Många män är missnöjda med tex att de lider av för tidig utlösning – detta kan övas upp med hjälp av rätt tekniker, tex denna: 1. Knip ihop slutmuskeln runt ändtarmen och därefter runt urinröret, som för att knipa av urinstrålen. 2. Håll i fem sekunder, vila i fem och upprepa tio gånger.
3. Gör det till en daglig rutin. 4. Utmana dig genom att hålla knipet allt längre stunder, upp till en minut åt gången. 5. I början kan det vara bra att ligga på rygg med uppdragna knän.

* Läs på! Det finns bra böcker som fördjupar kvaliten på ditt sexliv. En guru på området är tex Mantak Chia, som skrivit ett flertal böcker om hur du som man får en bättre kontroll över orgasm/utlösning och som även förklarar varför det är skillnad på dessa två även för män: https://www.youtube.com/watch?v=tA8tNN0AbSo

* Våga prata med läkare. Många män skäms för sina sexuella problem och vet inte vart de ska vända sig. Men det finns bra hjälp för både erektionsrubbningar och andra sexuella problem. Vet du inte vart du ska vända dig så börja med ett besök hos din husläkare för remiss vidare.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

3 Kommentarer

 1. Ulf Claesson

  Jag tror det viktigaste av ALLT, oavsett ålder och civilstånd, när det kommer till sexuell bejakelse och tillfredsställelse, är ärlighet. Både mot sig själv och andra. Att VÅGA erkänna att, ”nja, jag tycker nog att mitt/vårt nuvarande sexualliv är lika eggande som en riksdagsdebatt om kommunalskatt,” och därmed signalera att det är dags för byte av batterier. Eller partner. Eller att ta in en tredje partner i sovrummet (eller var man nu föredrar att leva ut sin sexualitet). Eller vad som nu krävs. Att stillatigande bara låta åren gå är förödande ( och inte bara för sexlivet, hela livet kan gå åt skogen på så sätt) och måste motarbetas, fast det ska erkännas, det är smärtsamt att erkänna att man gått länge med ett gnagande, frätande missnöje. Sånt leder till bitterhet och självförakt, vilket bara gör saken ännu sämre.

  Så..ärlighet. Man är värd bättre än att gå runt och känna, ”ska det inte vara mera än så här?”

  Svara
 2. Jon

  Hej, lever i ett komplicerat förhållande, lever med min sambo och vi har inte haft sex på ca 2 år, finns inget sexliv alls, vi lever tillsammans enbart för våra barn känns det som. Vi låtsas om att allt är superbra. Är så himla rädd för att det ska gå illa för våra barn om vi går isär.

  Svara
 3. mina6fantasier.wordpress.com

  Själv har jag många fantasier och önskningar. En del handlar om maktförskjutning och liknande åt båda håll. Även där jag själv är den utsatte och maktlöse. Att vara ett objekt för kvinnors nöje. Lova göra mitt bästa för att hon eller de ska få ut det de önskar i hopp om att kanske få träffa henne/de igen.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *