Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Riv upp Psykiatrireformen – skydda samhället från svårt psykiskt sjuka!

av | 12 nov, 2019 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Jag har länge tänkt skriva något om hur absurt det är ställt i Sverige med vården av svårt psykiskt sjuka, men den tragiska händelsen i helgen då en 25-årig kvinna tillfogades så pass svåra skador att hon enligt uppgift vårdas i respirator (enligt ej verifierade uppgofter jag fått är kvinnan hjärndöd) ger mig dessvärre en aktuell anledning. Den misstänkte gärningsmannen hade tidigare attackerat anhöriga och hade varit inskriven på psykiatrisk avdelning, men har alltså av vården skrivits ut. I helgen gick han loss med en planka på en intet ont anande ung kvinna, vars liv nu är slut. Hade vården av psykiskt sjuka fungerat som den ska, så hade den misstänkte gärningsmannen förvarats som forna tiders dårar – på ett slutet mentalsjukhus. Jag anser att man ska riva upp Psykiatrireformen och öppna mentalsjukhusen igen. Sverige behöver dem, mer än någonsin.

Det är inte första gången psykiskt sjuka människor begår brott då samhället inte klarar av att ta hand om dem. Det är faktiskt hårresande att farliga individer tillåts röra sig fritt bland oss andra, och de är tickande bomber för de kan närsomhelst brisera. Samhället har den unga kvinnans blod på sina händer, då man inte lyckats skydda henne från en uppenbart galen eller svårt störd individ, som tog ut sin pyskiska ohälsa (eller vad det var) på en för honom okänd ung tjej.

Att det inte finns en fungerande psykvård är desto allvarligare då Sverige tagit emot stort antal människor som kan befinna sig i riskzonen för psykisk ohälsa på olika vis, då många är traumatiserade av krig och upplevelser de flytt från. Sverige har ökat med 1 miljon människor tio år tidigare än man estimerat. Långt ifrån alla de som kommit mår bra. Till detta ska vi addera individer som är psykiskt sjuka och som är medborgare i Sverige. Man behöver inte vara någon professor i matematik för att se att ekvationen inte går ihop. Jag får också kontinuerliga rapporter från olika människor som arbetar inom psykiatrin och som vittnar om att ekonomiska nedskärningar i kombination med ökat tryck på vården skapar en ohållbar situation. Vården är helt enkelt inte dimensionerad för så många, och ett ökat antal psykiskt sjuka. Resurser saknas, och resultatet blir ett lidande för alla inblandade.

Idag heter det psykiatrisk avdelning i Sverige. De här avdelningarna är oftast integrerade med resten av ett vanligt sjukhus eller belägna i en grannbyggnad. På en psykiatrisk avdelning är man inlagd endast under den mest kritiska sjukdomstiden, till exempel efter ett första insjuknande och då man ska inleda en medicinering. Vid tillfrisknande får man lämna avdelningen men följs upp vid en mottagning i den kommun där man är bosatt. Det hör ju alla att detta riskerar att spåra ur på så många olika sätt – i synnerhet när resurser saknas allt oftare.

Ett i tidningarna omskrivet fall var till Amanda Johansson, 21 år, i Vetlanda, som i februari 2018 brutalt mördades av en 26-årig flykting från Syrien, en granne som stört sig på henne och som under en lång tid uppträtt märkligt och hotfullt. Mördaren tog sig in genom fönstret och högg ihjäl Amanda med hundratals hugg. Amandas syster Zandra skadades svårt i attacken och hela hennes liv krossades. Systrarnas lidande är bara ett exempel bland många som visar ett samhälle som misslyckas med att skydda utsatta och som samtidigt förhållares sig slappt och naivt mot farliga individer. Myndigheter uppvisar en häpnadsväckande brist på kompetens trots att man vill betrakta sig som en humanitär stormakt.

Jag önskar att man såg över den psykiatriska vården i Sverige och även öppnade en del mentalsjukhus på nytt, där människor som lider av så pass allvarlig psykisk ohälsa att de utgör en fara för samhället skulle kunna vistas. Mannen i Malmö är inte en person som ska få röra sig fritt och kunna skada och kanske döda. Att den svenska psykiatrin inte fungerat tillfredsställande sedan den så kallade psykiatrireformen (Psyk-ÄDEL) som genomfördes 1995 (den beslutades 1994) är knappast någon nyhet. Psykiatrireformen, som jag personligen anser var och är en katastrof på olika sätt för Sverige, föregicks av psykiatriutredningen (SOU 1992:73) som visade att personer med psykisk ohälsa hade mycket dålig samverkan med övriga samhället i jämförelse med andra svaga grupper. Ja, men det är väl inte så märkligt, kan vän av ordning invända, psykiskt sjuka människor kanske inte SKA ha någon samverkan med samhället på det sättet att de riskerar att gå ut och göra sig olyckliga genom att på olika sätt ge uttryck för sin psykiska ohälsa? Jag vågar påstå att detta är så typiskt svensk önskan om att göra rätt, att man gör fel. ”Alla människor lika värde” kan inte gälla dem som utsätter andra för fara. Deras samverkan är för mig av underordnad betydelse. Det viktigaste är att de får vård och att vi andra skyddas från dem. Även att de skyddas från sig själva.

Tanken med psykiatrireformen, då man stängde ner de flesta entalsjukhusen, var alltså att psykiskt sjuka personer i högre grad skulle integreras med resten av samhället. Och ja, denna enligt mig huvudlösa reform har i efterhand fått mycket kritik, bland annat att psykiskt funktionshindrade personer som bor i lägenhet ofta blir isolerade. Andra är fortfarande kvar på de få institutioner för sluten psykiatrisk vård som finns kvar, av andra skäl än att de behöver vård. Endast 10 % av de patienter som är i öppenvården får psykoterapi. Men trots kritiken styrs svensk psykiatri fortfarande av reformen från 1994, trots radikalt förändrade förutsättningar.

Det är därför dags att se över Psykiatrireformen, som skapat och fortsätter att skapa så mycket lidande i Sverige. Riv upp den. Ta hand om de svårt psykiskt sjuka, skydda dem och oss. Ta ansvar.

https://katerinamagasin.se/zandras-syster-amanda-mordades-bestialiskt-februari-samhallet-sviker-mig-som-ar-kvar/

 ******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer