Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Pedofilskandalen i Centerpartiet visar tydligt varför journalister och politiker inte ska vara vänner

av | 3 dec, 2020 | Politik

Lästid: 6 minuter

Skandalen med Centerpolitikern Frederick Federley bara växer och är bara i sin linda. Även partiledaren Annie Lööf och partisekreteraren Michael Arthursson dras nu in i härvan av mörkande och lögner, där det fortfarande verkar finnas mycket som ännu inte kommit upp till ytan. Och samtidigt visar mainstreammediernas usla hantering med smärtsam tydlighet hur olämpligt det är att journalister alltför intimt och kärvänligt frotterar sig med den politiska makten. Helt nyligen tystade etablissemangets medier ner en annan sexskandal inom Centerpartiet, Uppsalatoppen Oscar Åsberg som dömdes för att han köpt sex av en minderårig flicka, som han även försökt tvinga på knark. Journalister på stora plattformar bygger – precis som alla människor – lojaliteter som lätt får dem att kompromissa med etiska principer. För journalisterna, vars uppgift det är att skoningslöst granska makten, blir konsekvenserna av nära vänskap med politiska toppar att de lätt hamnar i lojalitetskonflikter. Det går bra så länge de ska granska politiker de inte tycker om och vars åsikter de inte delar, men så snart det handlar om dem de sympatiserar med, blir det knivigare. Ryggmärgsreflexen att skynda till en väns försvar blottlades tydligt när Frederick Federley gick ut med sina första självömkande inlägg. Hans förankring i mediebranschen gav honom tusentals ryggdunkar, handhjärtan och välgångsönskningar. För visst är det lättare att tycka synd om någon än ifrågasätta och granska, när man umgås privat, äter middagar ihop, och kanske till och med låter sig vigas av vederbörande. Den hårda, granskande blicken åker inte på. Jag vet, för jag har själv i många år varit med i dessa kretsar. Jag vet exakt hur det går till och vilka sjuka allianser som uppstår mellan makten och dem som ska granska den. Allt jag kan säga är att det många gånger är ytterst osunt.

Trots att alternativa medier i över en vecka rapporterat om EU-parlamentarikern och Centerpartiets andre vice ordförande Frederick Federleys kärleksliv med en villkorligt frigiven pedofil, vars sexualbrott mot två små flickor kan få vilken normal människa som helst att bryta samman över den hänsynslöshet och råhet med vilken han krossat de här barnens liv, höll de etablerade medierna tyst. Det var först den 1 december som de började skriva, efter att Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson i ett sms till SVT erkände att Federley en längre tid känt till att hans käresta var dömd för grova sexualbrott mot barn. Då öppnades dammluckorna. Då kunde inte ens etablissemangets lydiga robotar längre hålla tyst.

Riktiga journalister skulle givetvis inte snällt väntat på att Centern agerade. Riktiga journalister skulle likt blodhundar sniffa och gräva efter scoopet, som serverades dem av Stoppa Pressarna. Men så skedde inte. Och en av anledningarna är givetvis det faktum att Federley varit en självskriven figur i många kändistäta mediekretsar, där politiker, opinionsbildare, diverse kändisar och massor av journalister frotterar sig med varandra i såväl offentliga som privata sammanhang. Jag vet, för jag har själv i många år hängt i dessa kretsar. Jag vet exakt hur det går till och hur folk umgås. Det är filmpremiärer och kroginvigningar, modegalor och välgörenhetsjippon, event och vernissager, mässor och TV-debatter och gud vet vad. Man dricker och skålar, man minglar och kindpussas, man äter luncher och middagar, man skvallrar, man inleder flörtar och romanser, även relationer, man håller varandra om ryggen. Det ska mycket till för att vänner ska lämna ut varandra. Ofta handlar det om att man agerar först då man själv riskerar att bli komprometterad. Det vill säga, då något obehagligt riskerar att spilla över på en. Guilt by association. Detta vet förstås politiker och kändisar. Och därför sipprar en del hemligheter inte heller fram. För de här kretsarna skyddar varandra. Dryckesbröder och systrar. Som även ser till sin egen vinning. Lojaliteten kan ta slut med förskräckelse ifall det visar sig mer lukrativt eller gynnsamt att sticka en kniv i någons rygg.

Men åter till Federley. Hade han inte haft många vänner inom mediekretsarna är jag säker på att skandalen läckt ut mycket tidigare. Som det gör när politiskt korrekta journalister drevar mot politiker de inte gillar, det vill säga samtliga inom Sverigedemokraterna, Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige. Forskning visar att de flesta etablerade journalisters politiska sympatier ligger till vänster, vilket gör att de reflexmässigt skyddar de politiker vars åsikter och värderingar de själva står bakom. De hänger ogärna ut en Miljöpartist eller någon till vänster, och Centerpartiet har blivit lite av en sån här medial no go-zon där man hellre friar än fäller. Journalisterna röstar ju själva ofta på det nya, ”feministiska” Centern, många liberala röster på Twitter tillhör den så kallade Stureplanscentern, det vill säga yngre småbarnsmammor och kändiskvinnor i Stockholm som även älskar att visa upp sig med Annie Lööf på Instagram, som Blondinbella och Bianca Ingrosso (där det även ryktas att dessa influencers med hundratusentals följare fått hundratusentals kronor inför valet 2018, för att säga att de röstar på Centern – kanske en krona per följare, vem vet?)

Journalister som umgås med politiker de gillar förlåter dessa lättare, de ser mellan fingrarna, de granskar inte lika hårt och passionerat. De letar till och med ursäkter. De är dessutom agendasättande, som Dagens Nyheter, vilket betyder att de VILL gynna de politiker de tycker om. Därmed är de inte opartiska och man kan inte lita på att de ska granska politiker som är deras nära bundsförvanter, med en objektiv blick. Detsamma gäller tyvärr även det skattefinansierade public service, som ska vara i allmänhetens tjänst, men som snarare är i sina favoritpolitikers tjänst, som ett propagandaorgan för att bäst föra fram deras politik och missgynna oppositionen. Det är därför man inte lyfter bort programmet ”Bryssel Calling” där Federley är en av de EU-politiker tittarna får följa. Däremot lyfte man snabbt som ögat ut ”Rektor Hamid” ur underhållningsprogramet ”På Spåret” då det blev känt att han näthatat mot judar och bögar online. Hamid hade profilerat sig med en mer systemkritisk värdegrund på sociala medier. Då kunde SVT agera. Men mot Federley är man snäll, förlåtande trots att han visat prov på synnerligt uselt omdöme och dessutom ljugit offentligt för att slippa ta konsekvenserna av sina handlingar. Nej, det är inte lika för alla.

Det är därför som vi i fria och systemkritiska medier utgör en sådan motpol, eftersom vi inte känner samma lojalitet mot de regerande partierna, och regeringsmakten. Vi står fria, för det mesta utan statligt presstöd, och är generellt inte heller vänner med de politiker vi kritiserar. Det ger oss frihet att ifrågasätta makten på ett helt annat sätt. Det var också därför som avslöjandet om Federley kom från en sajt som inte har några lojaliteter mot korrupta Centerpartister, och följdes upp av andra fria medier och opinionsbildare som inte behövde riskera att inte bli inbjudna till vänsterliberala samkväm.

Underskatta aldrig kontakter och nätverk. Underskatta inte hur mänskliga relationer avspeglar sig på yrkeslivet. Och är karriären politisk, blir också allt runtomkring präglat och påverkat av de relationer man har med viktiga och mäktiga personer. Tyvärr var det länge sedan journalister hade integritet och var omutbara. Pedofilskandalen med Federley är ytterligare ett sorgligt bevis på detta.

 

Läs gärna min tidigare artikel om hur ordförande för Centerpartiet i Uppsala, Oscar Åsberg, skyddades av medierna trots att han blev dömd för att ha köpt sex av ett barn som han raggade upp på dejtingsajten ”Sugardaters”.

När centerpartisten Oscar Åsberg köper sex av ett barn uteblir drevet – istället skyddas han av medierna

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer