Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Organisation försöker tysta medborgarjournalist: ”Generalsekreteraren i UNF vill få mig avskedad för att jag ifrågasätter deras samröre med extremister”

av | 19 apr, 2018 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Den 17 april publicerades en artikel på Katerina Magasin med rubriken ”Samhället måste sluta särbehandla islamistisk extremism”. Medborgarjournalisten Isabelle Eriksson hade uppmärksammat det årliga evenemanget Muslimska familjedagarna i Kista och ifrågasatte att flera av talarna har kopplingar till radikal, våldsbejakande islamistisk miljö. Hon lyfte även det faktum att UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund, deltog i eventet. Nu har generalsekreteraren för UNF, Samuel Somo, kontaktat Isabelle Erikssons arbetsgivare och försökt få henne avskedad.

Isabelle Eriksson är 32 år, arbetar som brandskyddsinspektör i Stockholm, men har medborgarjournalistik och demokrati som ett stort intresse. Därför kontaktade hon Katerina Magasin och bad att få belysa Muslimska familjedagarna och kopplingarna till extremism. Hennes text publicerades den 17 april. Dagen efter, den 18 april, blev Isabelles arbetsgivare uppringd av UNF:s generalsekreterare Samuel Somo, som försökte utöva påtryckningar mot henne. Hon mejlade då uppgifter om det inträffade till redaktionen på Katerina Magasin.

Jag ringde upp Isabelle Eriksson för att fråga henne vad som egentligen hänt.

– Det började med att jag ringde upp UNF:s ordförande Isabelle Benfalk med anledning av att förbundet deltog i Muslimska familjedagarna. Jag presenterade ig och sa att jag ville ställa tre frågor angående UNF:s deltagande i eventet. Isabelle Benfalk svarade då att hon inte vill svara på mina frågor, och säger att hon ska återkomma. När det gått fem, sex dagar utan att hon ringt tillbaka, bestämmer jag mig att mejla henne. Jag skriver att hon skulle ringa mig men det har hon inte gjort. Så då ställer jag mina frågor skriftligt. Men hon har inte besvarat mejlet heller.

– Det som istället händer är att min VD ringer mig och säger att UNF vill försöka få mig sparkad för att jag skickat ett mejl till dem på arbetstid. Killen som ringde, Samuel Somo (UNF:s generalsekreterare, min anm.) var angelägen att försöka sätta dig mig för att jag begått något slags tjänstefel. Att jag gör journalistiskt arbete på arbetstid, att jag kontaktar den här organisationen…

Hur reagerade din VD?

– Han är bra. Han sa att de kan glömma att jag ska sparka dig, men kanske ska du inte ringa en organsation från din arbetstelefon i fortsättningen.

Isabelle är väl medveten om sina demokratiska rättigheter.

– Jag arbetar som brandskyddsinspektör, men jag är också en engagerad samhällsmedborgare som vill ställa frågor till en organisation som säger sig vara en politisk och demokratisk kraft. Dock innebär det inte att jag på något sätt missköter mitt arbete. De mejl och texter jag producerar, författar jag på min fritid och om jag skickar iväg dessa på arbetstid innebär det att jag klistrar bara in dem i ett mejl och trycker på ”skicka” – detta görs på 1 minut på en rast eller på lunchen och påverkar absolut inte min yrkesverksamhet. Nu har min blick vänts mot UNF och åsiktsförtrycket där verkar vara for real.

När man går in på UNF:s hemsida och läser förbundets värdegrund, betonas vid ett flertal tillfällen demokrati och alla människors lika värde.

”Du kommer bli en riktig demokratiexpert”, utlovas enligt förbundets programförklaring.

Det står vidare att ”UNF accepterar dig som du är”. Detta gäller uppenbart inte någon som ställer kritiska frågor till förbundet om dess agerande. Då blir det annat ljud i skällan.

– De talar om demokrati, och ändå försöker Samuel Somo med näbbar och klor se till att jag ska förlora min inkomst för att jag ställer frågor man enligt dem inte får ställa. Hur jag än försökt tala med UNF, har jag inte blivit bemött. Så jag har ej lyckats föra dialog med dem överuvudtaget, jag vet inte hur de resonerar. Jag får intrycket av en fanatisk och fundamenatlistisk ungdomsrörelse som inte vet vad de sysslar med. De är en organisation som uppbär skattemedel och ska därför inte syssla med förtryckarverksamhet. Det är vidrigt att de försöker peta personer som ifrågasätter deras samarbete med icke-demokratiska organisationer. De är ju själva en organisation som ska försöka hjälpa människor – inte se till att folk förlorar sin inkomst! Att de väljer att befinna sig på ett event som fått sina bidrag indragna på grund av odemokratiska metoder och kopplingar är anmärkningsvärt.

Här är frågorna Isabelle velat få svar på. Detta är skärmdumpar av mejl hon skickat till UNF:s ordförande Isabelle Benfalk. Detta mejl har Benfalk alltså ej besvarat.

                           – I en demokrati är det viktigt med likabehandling, menar Isabelle Eriksson. Men som det ser ut i Sverige idag så bekämpar man inte såna här krafter på samma sätt som man står upp mot andra sorters extremister. Svenska extremistorganisationer möter hårt motstånd – med rätta – med motdemonstrationer och opinionsbildning. Men det är ingen som offentligt fördömer ett arrangemang som Muslimska familjedagarna, dit man bland annat flyger in en jihadist från Tunisien. Det visar också på en väldigt låg demokratisk förankring i vårt muslimska minoritetsamhälle. Inga medborgare säger stopp och nej.

Tycker du att detta är en normalisering av extremism?

– Definitivt. Och UNF ger dessa odemokratiska krafter legitimitet. Det är inte enskilda besökare man ska klandra, utan arrangörer som bjuder in dessa odemokratiska talare. Jag ifrågasätter UNF som medarrangör. Det är deras brist på omdöme jag kritiserar.

Efter att jag intervjuat Isabelle Eriksson ringer jag upp UNF. Jag får tag på ordförande Isabelle Benfalk, som blir tyst när jag presenterar mig. När jag frågar hur det kommer sig att Samuel Somo kontaktar Isabelle Erikssons arbetsgivare, bryter hon av min fråga med att säga att hon är väldigt upptagen och inte har tid att prata. Därefter lägger hon på. Samuel Somo svarar inte i telefon. Jag har mejlat och bett honom att höra av sig. Jag vill gärna ha svar på hur UNF:s agerande går ihop med de vackra orden om demokrati som står på deras hemsida.

Läs mer:

 

Samhället måste sluta särbehandla islamistisk extremism

 

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer