Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Kulturrevolution i fikarummet

av | 16 maj, 2017 | Debatt

Lästid: 4 minuter

Updatering: Svenska Institutet har pudlat och häver blockeringar av konton: ”Nu väljer myndigheten att ta bort förra veckans blockeringar. SI ber dem som har blockerats felaktigt om ursäkt och fortsätter att utreda frågan.”

Så här skrev jag igår, och jag tror att samtalet kring de här frågorna är viktigt:

Att debattklimatet i Sverige inte är friskt är knappast någon nyhet. Igår flyttades dock positionerna fram rejält i och med att det uppdagades att Svenska Institutet, en skattefinansierad statlig myndighet, blockerat ett stort antal användare från att följa dess officiella konto på Twitter. Blocklistan som innehåller runt 15.000 konton är initialt en lista som skapats av den självutnämnda nätsäkerhetsexperten Vian Tahir och innehåller bland annat Israels ambassadör Isaac Bachman, den internationellt erkända korrespondenten för Expressen Magda Gad samt ett Järfälla kommun, där Vian Tahir tidigare arbetat. Dessutom ett stort antal andra personer, både okända och mer etablerade – tex krönikörer, poliser, politiker, debattörer etc. Enligt Svenska Institutet sprider dessa konton hat, hot och uppmaningar om våld.

– Problemet är inte att jag är blockerad, som en person uttrycker det. Problemet är att jag pekas ut som nazist, kvinno- och HBTQ-fientlig samt potentiellt våldsam. Jag är inget av de sakerna.

Twitter jämförs ibland med ett fikarum på nätet där allehanda samtal pågår. Man skulle kunna säga att det numera är ett tudelat rum – i ena hörnet sitter vänstertwitter, i det andra högerdito. På mitten, kanske vid kaffemaskinerna, mötas dessa två falanger ibland, men ofta tillbringar de mest tid i sina egna så kallade filterbubblor, där åsikter bekräftas och ryggar dunkas av likasinnade. Först när en nätsäkerhetsexpert klev i sverigedräkten började det spåra ur rejält.

Först förvirring, sedan indignation. Många av dem som blivit blockerade har aldrig interagerat med swedenkontot. Ändå har en anonym expertgrupp på Svenska Institutet kommit fram till att till exempel den moderate politikern Jan-Eric Ubbhults konto ägnar sig åt, enligt beskrivningen som SI ger, åt ”drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld”.

Förkastligt givetvis. Oacceptabelt. Ett rejält övertramp och i förlängningen ett hot mot yttrandefriheten. Dessutom olagligt, enligt flera jurister som tittat på saken.

Naturligtvis är både de drabbade, men även de som kämpar för sann yttrandefrihet rosenrasande. Listan över de blockerade kontona är nu offentlig och sökbar. Många är härmed uthängda som nazister, till exempel en centerpartistisk småbarnsmamma och kriminologen Helena du Rees, liksom författaren Thomas Engström och kolumnisten Margit Richert. Av svenska staten. Smaka på det! Tankarna går inte helt osökt till Nordkorea. Kommer dessa dissidenter hämtas till förhör i gryningen? För att avblockeras av kontot bör man skicka sin motivering med fullständigt namn till Svenska Institutet. Kanske blir man nådigt avblockerad. Kanske inte…

Själv har jag roat mig med att titta lite närmare på Swedenkontots innehåll. Enligt beskrivningen ska detta ”ansikte utåt” representera Sverige hemma och utomlands och på detta sätt är den senaste utvecklingen i fråga om strypt åsiktsfrihet ytterst intressant. Det finns gemensamma riktlinjer om en positiv, samstämmig Sverige bild. Men den omfattande blocklistan och de kränkande tillmälena Svenska Institutet klistrar på enskilda individer är mer talande. Att det svenska debattklimatet och konsensuskulturen glider allt längre åt ett totalitärt håll är smärtsamt tydligt. En radikal omsvängning har skett bara i år.

Swedenkontot har tidigare vid flera tillfällen varit i blåsväder, just för att man där vädrat obekväma åsikter. Dock har det fram tills hösten 2016 varit relativt högt i tak på kontot. I mars 2015 publicerades tex en bild på Lars Vilks rondellhundar, en bild som Svenska Institutets Henrik Sehlin först velat låta ligga kvar. ”Riktlinjerna vi har är att man inte får bryta mot svensk lag, inte skriva tweets av kommersiell natur och inte agera på ett sätt som hotar någons säkerhet, kommenterade han detta i Dagens Media.

I maj 2015 var det dags igen. Då uttryckte en av curatorerna homofoba åsikter, vilket Selin bemötte med följande: ”Det här projektet handlar om yttrandefrihet. Det är själva grundtanken. Därför ska vi låta våra medarbetare vara ocensurerade.” Den kontroversielle twittraren fick vara kvar. Liksom den unga kvinna som i september 2016 skrev ”go fuck himself” apropå just yttrandefrihet.

Sakteligen har dock Sverigebilden förändrats och @Sweden med den. Kontot har blivit en forcerad plattform för den välmående medelklassens nypatriotism, med en nyvunnen vurm för att förmedla så glättig bild av Sverige som möjligt. Positivismens självutnämnda grindvakter uppmanar gärna ”var inte rädda” från sina elfenbenstorn och blir omhuldade av etablissemanget. ”Idel guldkorn” utropade tex en lyrisk reporter i Resumé och beskrev hur Fredrik Strage som rattade @sweden i mars har ”drivit med ”no go-zonerna” och Sverigebilden och spridit sin kulturella gospel om vikten av subersiv kultur”. Det talas om fika, kanelbullar och härlig kreativitetet i nyskapande appar, och någon bortskämd utbytesstudent jublar över Paradisets utbud av exotiska ekologiskt odlade frukter.

De som byggt Sverige sitter och äter kattmat i utkylda containrar medan arbetarklassen skjuter ihjäl varandra i förorterna. Men får en missnöjd nyanländ twittra inifrån asylboendet någonstans i skogarnas djup och berätta om hur hen funderar på att flytta tillbaka till Syrien? Ges en ledbruten barnmorska som ser förlossningsvården kollapsa möjlighet att berätta om stressen och maktlösheten? Tillåts den förföljda bögen avslöja hur mkt hat han tvingas utstå numera och inte vågar gå hem ensam i natten i sin egen mellansvenska stad? Den Sverigebilden är nämligen inte lika fräsch som den som serveras av någon valfri överbetald komiker som sitter i ett skyddat innerstadsreservat och tror att demokrati går ut på att alla ska tycka som han.

Att tusentals svenskar nu åsiktsregistrerats av en skattefinansierad myndighet är därmed bara i sin ordning. Det tål att sägas igen: Staten har registrerat 15.000 personers åsikter och funnit dem obekväma. Staten hävdar att dessa är kvinnohatande, nazistiska samt fientliga mot HBTQ-personer. Någon ursäkt är i dagsläget inte aktuell, vad jag förstår.

Vad leder det till i förlängningen för dem som befunnits olämpliga, och vad händer om åsiktsregistret hamnar i fel händer? Det gäller visst att hålla tyckandet och de kritiska rösterna i schack. Kalla vindar blåser. Och detta är bara början. För nog kan en kulturrevolution födas i fikarummet. Frågan är om vi inte såg ett riktigt otäckt embryo skåda dagens ljus i och med blockdebaclet.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *