Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Jag ger godkänt på rätt mycket för att rent ut sagt överleva”

av | 12 sep, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 3 minuter

Den 24 augusti publicerade jag ett mejl från en uppgiven lärare som berättade om sexuella övergrepp och trakasserier på sin skola, och att arbetsmiljön både för elever och lärare var ohållbar på grund av detta. Många läsare reagerade, en del med det gamla vanliga, nämligen att ifrågasätta huruvida skribenten var äkta (ja, det är en verklig lärare), troligen eftersom innehållet i mejlet var så bedrövligt att man hade svårt att ta in att verkligheten kan se ut så – detta är en vanlig reaktion när man inte kan tro sina öron att något vedervärdigt pågår.

En fullt mänsklig reaktion, dock ger det oss inte rätten att för den sakens skull ifrågasätta allt som inte stämmer överens med vår världsbild (eller förnekelse, för den delen). Nåväl. Jag mejlade tillbaka till läraren och ställde frågorna som uppstått. Huruvida de polisanmält, huruvida föräldrar tänker göra något. Varför är vuxenvärlden så lam, undrade jag. En läsare hade nämligen skrivit att i hennes skola så anmälde man dylika övergrepp kontinuerligt (vilket i sig är hemskt, att övergrepp sker kontinuerligt och därför måste anmälas…)

 

Jag har även gjort en intervju med en före detta elev på Värnhemsskolan i Malmö, som berättar om vilka problem den skolan dragits med då han gick där. Han hoppade av trots att han bara hade ett år kvar till studenten. Jag frågade läraren också om hon visste någon tjej som kunde tänka sig att berätta om situationen på skolan. Anonymt förstås, om hon ville. Så igår fick jag svar.
Här är lärarens mejl:
”Om vi polisanmält? Svar nej.
Skolan jag jobbar på har ny rektor som har linjen att inte anmäla i princip något som händer här, oavsett hur grovt det är, eftersom det ställer skolan i en dålig dager i rapporter uppåt och gentemot skolinspektionen som ändå lägger viten på skolan vartenda år. Mångmiljonviten som sedan skrivs av varje år igen då ledningen skrivit en handlingsplan som sedan inte följs.
Jag upplever att skolledningen och kommunen vill ha en förskönad bild och att den rektor som ger det anses vara bra och då kan man påstå att det går åt rätt håll. Vad som än händer här, misshandel, rån, hot, sexuella övergrepp, stölder, mordbrand, hot mot lärare för att dölja saker eller att få godkänt eller bättre betyg, allt möts med ett flin och orden – nu blickar vi framåt.
Jag ger godkänt på rätt mycket här för att rent ut sagt överleva.
Föräldrarna? Ja du … här finns inte en enda familj med svensk bakgrund och attityden kring våld och hot är minst sagt annorlunda än den svenska värdegrund jag fått med mig. Du måste ha klart för dig att skolan jag arbetar på är en fritidsgård för kriminella. 85 % av eleverna går ut utan ett betyg. Jag kan påstå att majoriteten av föräldrarna varken vet eller bryr sig. De flesta har bara sina ensamstående mammor och dom pratar inte ett ord svenska, hjälper inte med läxor, kommer inte till samtal eller möten.
Lam vuxenvärld? Ja. Eller maktlös, bryr sig inte, gett upp. Fäder som skiter i sina barn eller har flyttat hem till sina hemländer igen.
Och tyvärr kommer jag inte att kunna ge dig en tjej som vill ställa upp, inte ens anonymt. Här snitchar man inte 😉
Vi hade redan en hård miljö här ute och nu har afghanerna tillkommit. Vuxna män med drogproblem. Och de möter de andra grupperingarna … jag kan säga att krig snart är rätt ord.
Själv ska jag sluta snart. Men det vet ingen ännu …
Jag är ledsen Katerina. Men jag måste nog säga stopp här. Jag är rädd.
Återigen tack för det jobb du lägger ner, att du vågar.”
Läs de tidigare texterna om haverier i skolan:
*********

Stötta mig gärna genom att köpa min senaste bok Vapendragerskan! Det är den tionde delen i romanserien om barnmorskan Cecilia Lund, utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta då Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer