Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Det kunde vara upp mot tio män mot en enda tjej”

av | 3 sep, 2017 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Efter min intervju med Khalil har jag inte riktigt kunnat sluta tänka på ungdomarna i Värnhemsskolan i Malmö. Det Khalil berättat, om bråken och oroligheterna. Så jag skickar ett sms till Khalil igen och frågar om han inte kan sätta mig i kontakt med den unga killen han berättade om i intervjun. Killen som var med i bråken på Värnhemsskolan och som reagerade på att de ensamkommande på skolan var mycket äldre än han och hans kompisar. Det dröjer inte länge förrän Khalil svarar och skickar ett mobilnummer och skriver att ”ungdomen gärna vill berätta sin historia för dig”.

Jag ringer upp några timmar senare. ”Ungdomen” kallas för ”Lillow”, är 18 år och kommer från Libanon. Han kom till Sverige samma år han föddes, 1999, och är uppväxt i Malmö. Nu skulle han egentligen gått sista året på Värnhemsskolan. Men istället för att plugga för att ta studenten nästa år har han hoppat av skolan. Han stod helt enkelt inte ut längre. Värnhemsskolan har helt klart orsakat många rubriker i tidningarna det senaste året. Så sent som i februari 2017 blev skolan omskriven då man tog in vakter för att skydda den, samt satte upp taggtråd. Ett långt reportage finns att läsa här, det är nyanserat och samtidigt får jag intrycket av att skolans rektor verkligen anstränger sig för att ge en tillrättalagd bild. I reportaget tas upp bland annat att bråken handlar om sammandrabbningar mellan olika grupperingar och ”religiösa” motiv, men jag önskar det fanns tydligare förklarat vad det rör sig om, och varför det är så svårt att få bukt med problemen.

Jag ber Lillow beskriva stämningen i skolan.

– Det var ofta bråk och oro. De ensamkommande sa att de var sjutton år men man såg att de var mycket äldre. Kanske trettio. De var många och de tog jättemycket plats, de störde, de stökade till, de slog till och med tjejer, de tafsade på dem trots att de inte ville, och sådana saker, berättar han.

Hur reagerade ni på det? Sa ni ifrån?

– Ja, vi sa jättemycket till dem.

Ni försökte försvara tjejerna?

– Exakt. De kunde vara, fem, sex, ibland tio män mot en enda tjej, det finns en sån typ kapprum, hall, i Värnhemsskolan, där finns det toaletter, där ingen kan se dem… de omringade henne där vid kapprummet, de började tafsa så att hon började skrika, det var då jag sa till dem, vad sysslar ni med? De försökte slita av henne kläderna, försökte få in henne på toaletten. Hade vi inte kommit hade de förstört tjejens liv, jag tyckte jättesynd om henne. Tur att jag var där med två vänner, vi råkade komma just då. Då började de typ tjafsa mot oss, sen kom lärarna och gick emellan. Vi snackade med lärarna, vi sa till dem få ut de här männen från skolan, kolla vad de gör mot tjejen.

Vad sa lärarna då?

– Lärarna… de såg inte vad som hände typ. De såg aldrig nånting, aldrig när de ensamkommande gjorde såna saker.

Men sa ni inte till lärarna, försökte ni inte få in vuxenvärlden? Sa ni inte till rektorn?

– Jo jo, vi sa jättemycket till dem, det enda de sa var att de kommer snart stängas av från skolan. Men de är fortfarande i skolan. Vi sa till dem att vi vill ha trygg skola, de lovade hela tiden att de skulle fixa till det, men ingenting hände.

Hur många var de på skolan?

– Det var jättemånga ensamma av de här. Jättemånga. Hälften av eleverna i skolan. Det är inte en normal skola, jag har sagt det till dem, varför stänger de inte skolan, det vore lika bra. Varje dag var det bråk och knivhuggningar och såna saker.

Men berätta en gång till för mig. Det är inte en normal skola, Värnhemsskolan,säger du,  på vilket sätt är den inte normal menar du?

– Man kan inte typ plugga där, man kan inte typ ta det lugnt, förstår du? Ska jag vara helt ärlig, det går inte att koncentrera sig, de bankar in i lektionerna, de stökar, det är nånting hela tiden. De satte igång brandlarmet… allting typ. De slogs med killar också förstås. Ryktet gick att de tog knark på toaletterna, jättemycket…

Varför sa de vuxna inte till?

– Jag har frågat också, jag har sagt till dem att de ska säga till, men de har sagt att de ska ta ut dem, som stökar till, att de vet vilka det är som ställer till problem, men de gör det inte, än idag är de kvar.

Men när de här bråken var, när det till slut blev de här stora sammandrabbningarna som det stod om i tidningarna, hur började det?

– Jag gick inte på dem med nånting. Det enda jag kunde göra var att stoppa dem när de höll på med en tjej, jag frågade vad sysslar du med, skäms du inte, ni är tio killar mot en tjej… det blev bråk…

Har tjejerna känt sig rädda och otrygga på grund av det här?

– Ja, du vet de blir rädda, sen nästa dag jag såg inte dem, de var borta från skolan… sen började de komma tillbaka igen. Men det är klart de var rädda. Sånt här med flera män mot en tjej hände flera gånger faktiskt, och inte bara i skolan. På Malmöfestivalen var det samma sak, ensamkommande bara sträcker ut sin händer och tar på en tjej, jag fick gå emellan då med, jag tog bort hans hand, jag sa till en kille, vad sysslar du med, vad är ditt problem. du vill skaffa tjej, kom igen, man gör inte på det här sättet, bara stoppar en människa… Han bad faktiskt om ursäkt då.

Lillow mår inte särskilt bra av att inte kunna gå i skolan, och han vet inte riktigt vad han ska göra.

– Ska jag vara helt ärlig mot dig så har de förstört min skola. Därför har jag hoppat av. De har förstört min skolgång. Jag har blivit hotad och jag känner mig inte trygg, man vet aldrig när de kommer bakom en, förstår du? De är ju jättemånga. Jag skulle gått sista året nu men tyvärr kan jag inte det. Dessutom har de sagt till mig på Värnhemsskolan att jag måste söka om igen, jag sa att jag redan är inskriven på skolan men de sa att nej, du är inte inskriven… Så det förstod jag inte. Jag gick förbi Värnhemsskolan för några dagar sen, jag snackade med en lärare jag kände jättebra, jag frågade varför de inte stänger hela Värnhemsskolan, Han höll med faktiskt, han sa, ja, jag vet inte. De borde göra det, för det är jättemycket problem. Det som är dåligt är att de lägger samma grupp ihop, hade de kunnat sprida ut dem hade det varit bättre. Att de inte skulle få gå tillsammans. Egentligen skulle jag ta studenten 2018. Nu måste jag försöka hitta någon annan skola eller jag vet inte vad jag ska göra. Men Värnhemsskolan kommer jag aldrig mer kunna gå i.

Den tidigare intervjun med Khalil kan du läsa här.

*********

Stötta mig gärna genom att köpa min senaste bok Vapendragerskan! Det är den tionde delen i romanserien om barnmorskan Cecilia Lund, utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta då Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer