Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hellre livrädd än gruppvåldtagen

av | 18 jan, 2018 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 5 minuter

Förakta inte rädslan. Tvärtom, omfamna den och lyssna på den. Den är en skyddsmekanism och en överlevnadsinstinkt som bidragit till att mänskligheten fortfarande finns kvar. Kanske är det i dagsläget också det enda verktyg vi har för att undkomma och förebygga sexuellt våld och andra brott. Jag tänker på flickan som blev gruppvåldtagen den 1 januari. Jag tänker på flickorna som gruppvåldtagits i Malmö under december månad. Jag tänker på dem som försöker inge en känsla av falsk trygghet hos Sveriges flickor och kvinnor och lura dem att inte skydda sig, försvara sig och vidta de nödvändiga åtgärder som krävs för att slippa övergrepp från den brutalitet som nu grasserar i vårt tidigare trygga land. Ni som avfärdar riskerna har ett ansvar för varje övergrepp som sker.

Häromdan sa min f d kollega Isabella Lövin (MP) i partiledardebatten att det var dumt att ”piska upp rädsla”. I Dagens Nyheter sa hon dessförinnan att det var dumt att ”svartmåla Sverige”. Ja, vi har varit kollegor på Vecko-Revyn en gång i tiden och jag gillar Isabellas bok ”Tyst hav”, ryslig läsning om hur människan fiskar ut världens vatten. Naturligtvis är det viktigt att skydda ålen och andra utrotningshotade arter men nu är det inte det jag ska skriva om. Isabellas ”var inte rädda”-utspel var ovanligt illa tajmat då gängkriminella åter attackerade svensk polis, både genom att med vilje krocka in i en polisbil i Alby samt spränga en polisstation i Rosengård i Malmö, på en och samma dag.

Illa tajmat också därför att Sverige, och framför allt dess flickor och kvinnor, aldrig varit otryggare. Det visar BRÅ:s senaste rapport som slår fast att det anmäldes 20 våldtäkter om dagen under 2017. Från Expressen: ”Statistiken som presenteras i dag omfattar alla händelser som anmälts och registrerats som brott hos polisen, Åklagarmyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten. Enligt de nya siffrorna ökade antalet anmälda våldtäkter med 10 procent till 7 230 brott. Antalet anmälda brott om sexuellt tvång och utnyttjande med mera ökade med 7 procent till 1 330 och antalet anmälda brott om sexuellt ofredande ökade med 3 procent till 10 800 brott. Under 2017 anmäldes knappt 1,51 miljoner brott, vilket är cirka 4 010 fler anmälda brott jämfört med året innan, skriver Brå.”

Härmed vill jag gärna att du, flicka och kvinna, ska vara rädd, för det finns skäl till det. Rädsla är inget att skämmas för. Det är en klok och rationell känsla som hjälper oss att undvika fara. Det är en instinkt naturen utrustat oss med för att vi ska klara livhanken och slippa otrevligheter så långt det går. Det är därför vi använder bilbälte och hjälm, för att vi är rädda för att göra illa oss och för att vi vill att våra barn ska överleva sin barndom. Att vara rädd är ett slags mental prepping som får dig att agera på ett sätt som skyddar dig från att bli skadad, våldtagen, kanske dödad. Verkligheten har tyvärr förändrats till det sämre och den trygghet vi varit bortskämda med i Sverige är inte kvar. Om du är rädd om dig själv och dina döttrar, systrar, din mamma, dina andra släktingar, så anpassa dig till det som är. Jag struntar i att det är män som borde sluta våldta, för det gör de bevisligen inte, och att inte vara realist är bara dumdristigt.

Jag vill att samhället ska ha en nollvision i fråga om sexualbrott. Men vi alla måste ta hand om oss när inte samhället kan skapa den trygghet vi har rätt till. Därför sammanställer jag mina egna trygghetsråd. Sommaren 2017 publicerade jag en text där manualen mot våldtäkt ingick, den finns också att läsa här. Därifrån återpublicerar jag dessa användbara råd som alla kvinnor bör ta till sig.

Manualen för ökad säkerhet och trygghet är en fristående översättning från en amerikansk förlaga. Mycket av detta kan tyckas vara sunt förnuft – men faktiskt är dessa enkla regler många gånger förvånansvärt effektiva. Jag har utökat den med flera viktiga punkter.

* Gå aldrig ensam där det är mörkt och kusligt.

* Välj trygga upplysta vägar så långt det går.

* Jogga inte i naturen på ensliga stigar.

* Osäker på omgivningen? Var alert! Ha inte hög musik i öronen!

* Var försiktig när du parkerar bilen. Undvik ensliga garage. Kvällstid, välj parkering med omsorg. Även när du ska hämta din bil, var försiktig. Lås alltid bilen så snart du satt dig i den. Undvik att stanna för främlingar, ta ej upp liftare. Lifta inte heller själv, i alla fall inte med män.

* Var vaksam på allt udda. Människor som tar kontakt. Tyvärr är det en realitet att även en oskyldig kontakt kan vara början till ett brott. Tex någon som frågar om vägen eller om du har eld…

* Öva rollspel – om något händer, vad gör jag då? Ha olika alternativ.

* Ha “ögon i nacken” – sondera omgivningen – ser du någon misstänkt person? Välj då en annan väg, undvik denna person. Lita på magkänslan “känns det fel så ÄR det fel”.

* Lev alltid enligt princip “bättre fly än illa fäkta”. Det är alltid bättre att undvika konfrontation, då du alltid riskerar att förlora eftersom kvinnor är svagare.

* Det är livsviktigt att lära sig grunderna i självförsvar! Det mest grundläggande är spark mot pungen, slag mot tinningen, ögon etc. Gå gärna en kurs i självförsvar om du har möjlighet.

* Ha alltid med dig “vapen” även om det bara är en nyckelknippa. Färgspray och larm är också bra att ha. Ha sprayen i handen i fickan när du går hem.

* Åk taxi hem på kvällen (inte svarttaxi, åk med godkända bolag! Och boka alltid genom växeln så att körningen blir registrerad – även när du ska ta en taxi på gatan). Eller gå med vänner. Eller sov över hellre än att ta dig hem nattetid.

* Berätta var du befinner dig för vänner och familj, ha kommunikation via mobilen osv.

* Buss, tåg osv: Välj så långt det går en vagn med andra människor i, inte bara en ensam man, eller någon du känner dig obekväm med.

* Undvik alltför mycket sinnesförändrande substanser, eftersom dessa, till exempel alkohol, tar ifrån dig sinnesskärpan och omdömet. En berusad person är ett lättare byte. Kombination natt, ensamhet och berusning är ett dåligt utgångsläge för offret medan det är mycket gynnsamt för en förövare.

* På krogen: Låt dig inte bjudas på alkohol/drinkar såvida du inte har kontroll över innehållet (tex att ngn beställer i en bar och du ser vad du får). Lämna ej ditt glas obevakat. Fall av att kvinnor drogats har gjort dem till enkla offer för sexuella övergrepp.

* Prata med dina tonårsbarn och lär dem allt det ovanstående, precis som du pratar med mindre barn om främlingar och ”fula gubbar”…

* Ovanstående gäller även pojkar och män – inte bara tjejer och kvinnor utsätts för sexuella övergrepp. Vad gäller rån och andra brott är faktiskt män i högre utsträckning offer än kvinnor, så vaksamhet gäller även när man till exempel tar ut pengar från en bankomat.

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer