Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Kvinnor, skydda er – försvara er!

av | 16 jun, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 6 minuter

De flesta flickor uppfostras fortfarande till att det är ofint att slåss, att man ska vara snäll och följsam. Att killar ändå är fysiskt starkare. Att man ändå inte har en chans. Det är dags att ändra på den bilden! För en chans har du faktiskt, och den ökar ju hårdare du slår tillbaka. Det är sann feminism för mig – inte att vara ett passivt offer. Och studier visar att den som är mentalt förberedd, klarar sig bättre.

 

I min nya bok ”Vapendragerskan” tar jag upp vikten av kvinnligt självförsvar, tyvärr ett ämne som är mer aktuellt än någonsin i Sverige 2017. Grundläggande kunskaper om självförsvar och enkla produkter så som färgspray och larm visar sig vara avgörande för min romanhjältinna. Cecilia tar med sig sin tonårsdotter Sofia på en kurs i självförsvar, och får lära sig det som alla svenska kvinnor bör kunna. Detta har jag påpekat i många år, men 2017 och inför en sommar som ser ut att både bli stökig och samtidigt polisiärt underbemannad, aktualiseras frågeställningen ytterligare.

Därför vädjar jag ännu en gång till alla kvinnor och tjejer, var rädda om er! Så sent som igår överfölls och misshandlades ännu en kvinna när hon var ute och joggade i kvällningen i Upplands-Bro utanför Stockholm, och jag kan inte låta bli att undra om hon var en av dem som inte förstått att vi har en ny verklighet att förhålla oss till. I mina kommentarer möter jag röster som protesterar när jag försöker varna, dessa personer hånar min oro och vill göra gällande att det är lugnt och tryggt i Sverige och undrar vad jag är rädd för, som om de aldrig läst en enda artikel i tidningarna, som om de är blinda inför det ökande våldet mot oss kvinnor. Jag fylls av lika delar förtvivlan och raseri. Att slå dövörat till när jag försöker varna för det ökande sexuella våldet, ja våldet överlag, och vägra vidta åtgärder för att minimera riskerna, är som att vägra bilbälte för att man aldrig råkat ut för en trafikolycka. Det är så urbota korkat! Skäms ni, som fortsätter låtsas som att allt är som vanligt och att vi bara ska slappna av och sluta måla fan på väggen!

Tyvärr tillhör snart inga delar av dygnet oss kvinnor längre. Rovdjuren jagar i joggingslingan, i städerna, i gångtunnlar och i parker. Inte enbart flickor och kvinnor går fredade. Inte enbart kvälls- och nattetid heller. Barn blir våldtagna mitt på blanka dagen. Det skedde i Malmö förra sommaren, en våldtäktsvåg polisen stod handfallen för…

Den här texten är därför en uppmaning till alla er medsystrar: Ni måste, måste, måste tänka på er säkerhet. Ni får inte lämna något åt slumpen. Detta är ett förhållningssätt lika viktigt som att skydda huvudet med hjälm när du cyklar, lika logiskt som att inte dyka från klippor ner i okänt vatten, lika självklart som att inte äta en svamp som kan vara giftig. När det gäller allt annat försöker vi ta hand om oss, men när det kommer till sexuellt våld är det som att förnuftet helt försvinner.

Läs nu noga och ta till dig vad jag skriver. Kanske kan mina ord rädda dig, din dotter, syster, mamma eller väninnan från att råka illa ut. Läs och dela! Detta är viktiga ord, och vill du kalla mig alarmist så varsågod, jag kan ta det, det gör mig ingenting. Det enda jag bryr mig om är att färre flickor och kvinnor (men även pojkar och män) råkar ut för sexuella övergrepp, som ofta skadar främst själen för lång tid framöver.

Nyare forskning visar att så många som 70% av kvinnor som utsätts för våldtäkt reagerar med en frysreaktion, de blir paralyserade och oförmögna att försvara sig. Vilket förstås underlättar för förövaren. Vid en överfallsvåldtäkt söker man ett följsamt offer. En kvinna som kämpar emot har större chans att klara sig, även om hon blir skadad. Det får mig att undra om frysreaktioner skulle kunna tränas bort och förebyggas med rätt beredskap.

Kanske är det dags att verkligen rucka på könsrollerna? De flesta flickor uppfostras fortfarande till att det är ofint att slåss, att man ska vara snäll och följsam. Att killar ändå är fysiskt starkare. Att man ändå inte har en chans. Det är dags att ändra på den bilden! För en chans har du faktiskt, och den ökar ju hårdare du slår tillbaka. Det är sann feminism för mig – inte att vara ett passivt offer.

I synnerhet nu, när antalet anmälda våldtäkter ökade med 13 procent förra året enligt Brottsförebyggande rådet, är det än viktigare att vara vaksam och förberedd. Man kan fostra män hur mycket man vill till att lämna kvinnor ifred, men många av dem lyssnar ändå inte, och i synnerhet inte män som från början betraktar en kvinna med kort kjol som hora vars kropp är allmängods. I en perfekt värld våldtar inte män. I vår verklighet utsätts dessvärre flickor och kvinnor för sexuella övergrepp så pass ofta att det numera påverkar och begränsar mångas livsstil.

Den som är mentalt förberedd, klarar sig bättre, det visar alla studier samstämigt. För sju år sedan skrev jag därför en kort manual i hur man kan försöka skydda sig mot övergrepp. Jag fick då kritik för att jag lägger ansvar på kvinnor, när jag istället borde rikta mig till män. Det ena utesluter dock inte det andra. Vi kvinnor tjänar inget på att blunda för riskerna och bete oss som om inga faror lurar. Män bör fortsätta adresseras – men kvinnor måste även fortsättningsvis se till att ta hand om sig på bästa sätt. (Som ett förtydligande vill jag än en gång påpeka, att ett sexuellt övergrepp aldrig är offrets fel. Oavsett hur det gått till ska man aldrig klandra sig själv. )

Manualen för ökad säkerhet och trygghet är en fristående översättning från en amerikansk förlaga. Mycket av detta kan tyckas vara sunt förnuft – men faktiskt är dessa enkla regler många gånger förvånansvärt effektiva.

* Ha “ögon i nacken” – sondera omgivningen – ser du någon misstänkt person? Välj då en annan väg, undvik denna person. Lita på magkänslan “känns det fel så ÄR det fel”.

* Lev alltid enligt princip “bättre fly än illa fäkta”. Det är alltid bättre att undvika konfrontation, då du alltid riskerar att förlora eftersom kvinnor är svagare.

* Det är livsviktigt att lära sig grunderna i självförsvar! Det mest grundläggande är spark mot pungen, slag mot tinningen, ögon etc. Gå gärna en kurs i självförsvar om du har möjlighet.

* Ha alltid med dig “vapen” även om det bara är en nyckelknippa. Färgspray och larm är också bra att ha. Ha sprayen i handen i fickan när du går hem.

* Gå aldrig ensam där det är mörkt och kusligt.

* Välj trygga upplysta vägar så långt det går.

* Åk taxi hem på kvällen (inte svarttaxi, åk med godkända bolag!). Eller gå med vänner. Eller sov över hellre än att ta dig hem nattetid.

* Berätta var du befinner dig, ha kommunikation via mobilen osv.

* Buss, tåg osv: Välj så långt det går en vagn med andra människor i, inte bara en ensam man, eller någon du känner dig obekväm med.

* Jogga inte i naturen på ensliga stigar.

* Osäker på omgivningen? Var alert! Ha inte hög musik i öronen!

* Öva rollspel – om något händer, vad gör jag då? Ha olika alternativ.

* Undvik alltför mycket sinnesförändrande substanser, eftersom dessa, till exempel alkohol, tar ifrån dig sinnesskärpan och omdömet. En berusad person är ett lättare byte. Kombination natt, ensamhet och berusning är ett dåligt utgångsläge för offret medan det är mycket gynnsamt för en förövare.

* Prata med dina tonårsbarn och lär dem det ovanstående.

* Ovanstående gäller även pojkar och män – inte bara tjejer och kvinnor utsätts för sexuella övergrepp. Vad gäller rån och andra brott är faktiskt män i högre utsträckning offer än kvinnor, så vaksamhet gäller även när man till exempel tar ut pengar från en bankomat.

Slutligen: Det är dags för ett nationellt upprop för en ny Kvinnofrid. Kvinnofrid 2017 borde instiftas nu och åtgärder för att skydda landets kvinnor och flickor bör träda i kraft omgående. Idag frias många våldtäktsmän och andra får löjligt låga straff för brutala övergrepp, även mot minderåriga. I Kvinnofriden 2017 bör kraftigt ökade straff mot sexualbrott vara en självklar konsekvens.

Historik: Kvinnofrid var en historisk svensk lag som förbjöd överfall och kidnappning av kvinnor. Den instiftades enligt svensk historisk tradition av Birger Jarl och bekräftades i Alsnö stadga från 1280. Lagen gällde både kvinnorov mot kvinnans vilja, där en man kidnappade en kvinna som han sedan tvingade till giftermål eller utsatte för våldtäkt, och kvinnorov med kvinnans vilja, där kvinnan under samförstånd lät sig föras bort för att sedan rymma med mannen. Lagen gjorde inte skillnad mellan de fall där kvinnorov hade begåtts med eller mot kvinnans vilja. Det gjordes heller ingen skillnad mellan kvinnorov där våldtäkt förekommit eller inte. Den som bröt mot kvinnofridslagen fick antingen dödsstraff eller 40 marks böter.

 

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta fri debatt och journalistisk? Bidrag tas tacksamt emot via swisch på 0733289122.

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer