Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hampus Andersson, 20, ny krönikör: Många ungdomar tror inte att de kan göra skillnad

av | 4 feb, 2019 | Politik

Lästid: 3 minuter

Det är inte helt vanligt med ungdomar som engagerar sig politiskt och som brinner för samhället. Många är mer intresserade av att jaga likes på Instagram och försöka delta i någon dokusåpa i ett exotiskt paradis än att kämpa för svaga och utsatta i Sverige. Därför blev jag nyfiken på 20-årige Hampus Andersson och vad som driver honom. Nu debuterar han som politisk krönikör i Katerina Magasin, så jag passade på och ställde några frågor om hans politiska engagemang.

Varför är du intresserad av politik?

– För att jag märker och ser att mycket i dagens Sverige inte fungerar. Jag ser stora orättvisor och politiker som inte respekterar sina väljare. Genom att skriva vad jag tycker så bidrar jag till att folk får upp ögonen för den ansvarslösa och direkt skamliga politik som svenska politiker bedriver

Varför är så få ungdomar intresserade av politik idag, tror du?

– Jag tror att ungdomar idag värjer sig för att bli politiskt aktiva för att det är så oerhört stigmatiserat i den politiska debatten i dagens Sverige. Jag känner många som aldrig skulle våga berätta vad de röstade på på grund av att de är rädda för vad alla andra tycker om det. Till slut kommer detta leda till att den svenska demokratin urholkas. Jag tror att många ungdomar idag har dåligt självförtroende, de känner att de inte kan göra någon skillnad. Men vi måste uppmana varenda ungdom att göra just skillnad.

Hur kan man få fler unga att engagera sig?

– Det krävs att debatten i Sverige blir rakare och att vi accepterar att alla tycker olika, man måste inte tycka precis som du själv gör för att vara en god människa. Jag tror att detta börjar tidigt i ungdomen, lärarna måste vara tydliga med att det är okej att man tycker olika i vissa sakfrågor. Jag kommer själv ihåg när jag för några år sedan gick på gymnasiet och finansminister Magdalena Andersson kom på besök. Hon uppmanade då alla att engagera sig politiskt i vilket parti som helst, MEN inte Sverigedemokraterna för att “någon måtta får det faktiskt vara”. Vad sänder det för signaler till den nästkommande generationen när en av Sverige högsta företrädare för demokratin säger så?

Hur tror du man kan ändra samhällsutvecklingen?

– Jag tror väldigt mycket på dialog, utan den så är vi riktigt illa ute. Vi måste sluta svartmåla folk på grund av deras åsikter, det måste vara okej att jag inte tycker som dig. Vi måste måla med hela paletten av åsikter och alla nyanser måste accepteras. Du behöver inte tycka att nyansen är särskilt vacker men du måste ändå respektera den. Just nu är den politiska debatten väldigt polariserad, vi feltolkar våra motståndare med flit, och detta leder bara till att den politiska debatten enbart handlar om dessa feltolkningar istället för att diskutera hur vi löser problemen. Problemen försvinner som sagt inte för att vi struntar i att prata om dem. För om alla hade likadana åsikter, hur kul hade det varit då?

Hampus debutkrönika kan du läsa här:

Vem vill egentligen bli gammal i Sverige?

 

Vill du också göra din röst hörd eller berätta om något du vill kasta ljus på? Hör av dig på info@katerinamagasin.se med tips eller idéer. 

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och släpps 12 mars 2019. Du kan bevaka den här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405118/bilden-av-verkligheten/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-verkligheten-9789198405118

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer