Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Vem vill egentligen bli gammal i Sverige?

av | 4 feb, 2019 | Äldrevården

Lästid: 4 minuter

Sverige har mer än en kvarts miljon fattigpensionärer år 2019, trots att vi har ett av världens högsta skattetryck. Hur går detta ihop, frågar du dig kanske? Jo, därför att politikerna år efter år prioriterar andra saker än denna svagaste grupp i samhället. Jag skäms när jag hör hur fattiga äldre inte har råd att betala hyran, eller måste äta en gång per dag för att pengarna annars inte räcker till. Pensionärer som tillbringat hela sitt liv med att arbeta så att den nästkommande generationen skulle kunna ha det så bra som möjligt är värda en värdig ålderdom, inte som det är idag, där man i princip väntar ut döden. Det skriver Hampus Andersson, 20 år, i dagens krönika.

Jag anser att det svenska samhällskontraktet håller på att bli brutet, staten står inte för sin del av avtalet. Med samhällskontraktet menas att individen i ett fiktivt kontrakt binder sig till staten genom att betala skatt för att i gengäld få trygghet och vård. Men i dagens Sverige får svenska pensionärer knappast något av de. De kan inte lita på att de får vård i tid och de kan inte lita på de är trygga. När man är som mest utsatt och behöver mest hjälp skall staten finnas där som mest, men i dagens Sverige väntar staten tills människan inte längre kan få hjälp.

Det brukar i den politiska debatten heta att det är fult att ställa grupp mot grupp, men det är exakt det politik handlar om. Vi har ett visst antal pengar som vi fördelar till olika saker i samhället, det säger sig självt. Därför är det kanske inte så smart att som 2017 satsa närmare 30 miljarder på invandring om vi inte ens klarar av att ta hand om våra största hjältar. Det är klart att vi skall satsa pengar på invandring, men vi kanske får tänka på hur mycket vi satsar på det.

När flyktingkrisen var som värst 2015 hette det att vi var tvungna att ta emot flyktingar, för annars skulle inte Sverige kunna gå runt.  “Nationalekonomer” hävdade att vinsten för Sverige skulle bli närmare 900 miljarder! Vad hände med dessa miljarder? Istället så kommer våra äldre vara tvungna att arbeta längre för att få det här landet att fungera. Redan nästa år ska pensionsåldern höjas. Hur kommer etablissemanget undan med detta? Det är tydligt att de vilseledde svenska folket om invandringens vinster, men nu knappt fyra år senare måste svenska medborgarna jobba längre för att ha råd med den ansvarslösa invandringen. En SKAM är vad det är.

Enligt Finansdepartementet kommer det om åtta år, det vill säga 2026, fattas närmare 32.000 ålderdomshemsplatser, samtidigt är det helt tyst i den dagliga politiska debatten om detta. Stefan Löfven och den så kallade ”stödhjulregeringen” la fram ett program på 72 punkter utan att en enda av dessa punkter handlar om hur dagens pensionärer skall få det bättre, förutom den så kallade pensionärsskatten som ger 130 kronor mer i fickan efter skatt.

Vem vill egentligen bli gammal i Sverige? Vem vill egentligen se när sossarna och de andra partierna i riksdagen lurar oss gång på gång? Hur många gånger har ni inte hört att pensionärerna skall få det bättre? Sossarna sa det i valrörelserna 2014 och 2018, men ingenting händer. Vi ser nu också en våg av brutalt våld mot gamla, och samhällets oförmåga att skydda dem. Det är dags för svenska politiker att ställa sig på de mest utsattas sida och prioritera de svenska pensionärerna så att de får en så värdig ålderdom som möjligt!

Källor:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/goran-persson-pensionssystemet-ar-for-snalthttps://omni.se /migrationskostnader-okar-2017-men-minskar-2018/a/4Ma66
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/l1k8Lo/231-500-fattigpensionarer–och-snart-kan-de-bli -annu-fler
https://www.expressen.se/nyheter/larmet-akut-brist-pa-aldreboenden-i-sverige/ https://www.dn.se/ekonomi/invandringens-vinst-900-miljarder/

HAMPUS ANDERSSON
Hampus Andersson är 20 år och studerar statsventenskap vid Högskolan i Halmstad

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och släpps 12 mars 2019. Du kan bevaka den här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405118/bilden-av-verkligheten/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-verkligheten-9789198405118

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer