Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Fallet Helena Edlund: Så försöker svenska kyrkan krossa sin präst

av | 4 sep, 2018 | Yttrandefrihet

Lästid: 3 minuter

Katerina Magasin har tidigare berättat om hur prästen Helena Edlund sedan snart två år utkämpar en juridisk kamp för sin rätt till anställning inom Svenska kyrkan. Hon avskedades på oklara grunder efter att ha startat Facebook-kampanjen Mitt Kors och Södertörns tingsrätt gav henne nyligen rätt. I ett interimistiskt beslut slog tingsrätten fast att det varken fanns skäl till avsked eller uppsägning och att anställningen därför skulle bestå fram till huvudförhandling kan hållas. Men församlingen vägrar att följa tingsrättens beslut och försöker nu på nytt att svälta ut sin präst. Nu har man anlitat samma advokat som Region Gotland anlitade för att vinna över tandhygienisten Bernt Herlitz. Svenska kyrkan visar härigenom musklerna mot en ensamstående småbarnsmamma.

Sedan jag först fick vetskap om processen mellan församlingen och prästen, har jag roat mig med att gå igenom de handlingar som skickats in till tingsrätten och för den som följt målet var det interimistiska beslutet inte förvånande. Församlingen har inte följt lagstiftningen och dessutom ändrat sina skäl för avsked och uppsägning allteftersom Edlund har motbevisat anklagelserna. Bland annat vägrade församlingen under fyra månader att betala ut prästens lön, först efter det att Katerina Magasin uppmärksammat församlingens agerande och församlingen översvämmats av upprörda mail från läsare, betalade man ut lönen.

Det interimistiska beslutet var en viktig delseger för Helena Edlund, bland annat innebar beslutet att arbetsgivaren var skyldig att betala hennes lön under anställningen. Men Sorunda församling vägrade att följa tingsrättens beslut och överklagade till Arbetsdomstolen.

När Katerina Magasin kontaktar Helena Edlund avböjer hon att uttala sig om den pågående processen, men bekräftar att församlingen inte betalar ut någon lön, trots att tingsrättens beslut samtidigt innebär att Edlund inte är berättigad till ersättning från a-kassa. Sedan tingsrättens beslut står Helena Edlund och hennes barn alltså helt utan inkomst. Hon kan inte heller kan ta en annan tjänst eftersom hon enligt tingsrättens beslut är anställd i Sorunda.

Kampen för rättvisa har inte varit gratis. Som Katerina Magasin har berättat om har Helena Edlund fått bekosta den juridiska kampen helt på egen hand. Till dags datum har advokaten kostat över 200 000 kronor, och den större delen av summan är fortfarande obetald. Eftersom huvudförhandlingen i målet inte är planerad att hållas förrän i början av nästa år, kan det dröja ännu ett halvår innan familjen får några pengar.

Församlingen, som tycks fast besluten att krossa sin präst, har nu anlitat advokaten Erik Danhard som bland annat var Region Gotlands ombud i processen mot tandhygenisten Berndt Herlitz. Med det nya ombudets hjälp har församlingen överklagat tingsrättens beslut till Arbetsdomstolen.

I mina ögon är det avskyvärt gjort av Sorunda församling, att medvetet försätta en medmänniska i en situation där en hel familj riskerar att hamna på gatan. Det är ju i det närmaste omöjligt för en ensamstående småbarnsmamma att vara helt utan inkomst i mer än ett halvår, något som församlingen naturligtvis förstår och nu utnyttjar som vapen. När Edlund inte längre kan betala sin advokat, kommer hon tvingas att lägga ner processen.

Katerina Magasin har försökt nå kyrkoherden för att få en förklaring till hur församlingens agerande stämmer överens med det kristna kärleksbudskapet och kyrkans värdegrund, men utan att lyckas. Enligt församlingens hemsida är kyrkoherden av oklar anledning ej i tjänst.

Fotnot: Du kan läsa om Helena Edlunds kamp under och efter Mitt Kors i hennes bok Konsten att överleva Svenska kyrkan, som kan beställas via Bokus eller Adlibris. Helena bloggar på helenaedlund.se.

Här är de tidigare artiklarna om Svenska kyrkans maktmissbruk mot Helena Edlund:

”Att stå upp för kristna räcker för att få sparken från Svenska kyrkan”

 

 

Det lönar sig att säga ifrån – vi tvingade Sorunda församling att betala ut den sparkade prästen Helena Edlunds lön

 

 

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund. Planerad utgivning är 25/6. Bevaka den gärna här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer