Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Det lönar sig att säga ifrån – vi tvingade Sorunda församling att betala ut den sparkade prästen Helena Edlunds lön

av | 13 feb, 2018 | Blogg

Lästid: 4 minuter

Förra veckan fick jag nog. Nog av maktmissbruk och övergrepp, som denna gång utövades av representanter för Svenska kyrkan. Det var min vän prästen Helena Edlund som blivit så fruktansvärt illa behandlad och trakasserad av sin arbetsgivare Sorunda församling, som brutit mot lagen och inte betalat ut någon lön till Helena sedan oktober 2017.

”Att stå upp för kristna räcker för att få sparken från Svenska kyrkan”

Helena blev avskedad på helt sjuka grunder och trots att det församlingen ägnat och ägnar sig åt är olagligt, så har denna församling vägrat att betala ut hennes lön medan tvisten pågår. Helena är ensamstående mamma med två barn, hon har en hyra att betala och hon har mått fruktansvärt dåligt och var desperat. Sorunda församling har inte betalat ut någon lön till Helena sedan oktober 2017 och hon har varit tvungen att låna pengar av sina vänner för att klara sig. Så jag bad helt enkelt min stödgrupp, Stå upp för Katerina Janouch, där det idag finns över 16 000 medlemmar, om hjälp. Jag bad dem mejla till församlingen och ifrågasätta deras okristliga, olagliga beteende. Jag bad 16 000 personer fråga Sorunda församling hur det rimmar med kristen värdegrund att försöka svälta ut en småbarnsmamma? Jag bad 16 000 människor att fråga Sorunda församling hur någon människa som säger sig vara kristen och tro på gud vilja skada ett litet barn och barnets mamma?Jag bad 16 000 personer mejla och sätta rubriken ”Jag kräver att ni omedelbart betalar ut lön till prästen Helena Edlund”.

Detta var vad 16 000 personer skrev till Sorunda församling:

”Prästen Helena Edlund startade under hösten 2016 Facebook-gruppen Mitt Kors för att visa solidaritet med världens förföljda kristna. Hon hotades och varslades om avsked från Sorunda församling efter mindre än två månaders anställning och hon har tvingats stämma församlingen i Södertörns tingsrätt för att få tillbaka sin anställning, målnummer T 14319-17.

Under tvisten är församlingen enligt svensk lag (12-14 §§ samt 34 § 2 st i lagen om anställningsskydd) skyldig att betala ut lön till den anställde, vilket Sorunda församling vägrat göra. Det innebär att en församling i Svenska kyrkan varje månad medvetet bryter mot lagen för att genom ekonomisk press tvinga en ensamstående småbarnsmamma att lägga ner rättsprocessen för att då få ersättning från a-kassa. Hur kan detta vara möjligt? Är ett sådant agerande förenligt med kristen tro, Svenska kyrkans värdegrund och kyrkoherdens prästlöften? Om inte – hur avser stiftet, församlingen och arbetsgivarorganisationen att agera?

Jag kräver att Sorunda församling följer svensk lag och omedelbart betalar ut innehållen lön till Helena Edlund. Jag kräver dessutom att Sorunda församling och församlingens kyrkoherde ställs till svars för sitt agerande. Ert handlande är oacceptabelt och strider mot alla mänskliga värderingar.”

16 000 personer mejlade. Och skrev. Och mejlade igen.

Så, igår eftermiddag kom beskedet: Sorunda församling ger efter. Helena ska få sin lön, och kommer således kunna betala hyran och försörja sina barn. Det lönar sig att säga ifrån. Det lönar sig att resa sig mot överheten, mot maktmissbrukarna, mot småpåvarna, mot dem som tror de kan komma undan med att bryta mot svensk lag och godtyckligt mobba och trakassera. Det sägs ibland att man inte vinner några segrar genom att sitta bakom sitt tangentbord, men detta var ett solklart exempel på att det visst gör nytta! Tillsammans kan vi få till stånd en förändring. Vi kan tvinga politiker att ändra sig. Vi kan påverka fram beslut som är bättre för vårt samhälle än många av de vansinnigheter som pågår nu. Vi kan få bort skadliga människor från makten. Det krävs dock engagemang. Det krävs lite jobb.

Men ÅH vad det är fantastiskt när det visar sig vara värt det!

Vi rubbade en jättepropp. Fler proppar kommer att följa. Låt oss sluta vara tysta. Låt oss fortsätta höja våra röster för att ändra den sjuka och skadliga utvecklingen i Sverige. Du är viktig. Du är Folket.

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Min kommande bok heter ”Bilden av Sverige” och släpps 28/2. Bevaka den gärna på Bokus.

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer