Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Facebook har blivit ett digitalt DDR”

av | 13 apr, 2018 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 6 minuter

Facebookanvändare måste följa en oskriven värdegrund – men den sociala mediejätten själv behöver inte följa några som helst regler förutom sina egna, som dock kan vara svåra att förstå. ”Den som provocerar politiskt blir inte långlivad. En sorts digitalt DDR, kan man säga.” Utan motivering stängdes således igår juridikstudenten Paul Pascalau av från Facebook i tre dagar och hans senaste inlägg, Värdegrundsrapporten #172, plockades bort. Pascalau själv beskriver agerandet som en elektronisk exekutionspluton som godtyckligt härjar bland användarna. Nästa steg blir vaporisering, det vill säga att användaren upplöses i tomma intet. En smärre katastrof eftersom sociala medier är våra digitala torg där vi har våra nätverk, vänner samt dokumentation om våra liv.

”Diktatoriska stater gillar så kallade skenrättegångar. Den sorten där beslutet redan är fattat på förhand och processen bara är en formalitet. Sådana var vanligt förekommande både i det högerextrema Chile och vänsterextrema Sovjet. Och nuförtiden förstås på Facebook.

 Jag är minst sagt en odräglig person. Jag skulle aldrig göra anspråk på annat. Men samtidigt kräver jag sans, balans och rättvisa. Om jag straffas för något vill jag kunna se logiken i vad det är jag har gjort för fel. Om Facebook plockar bort något ska det förtjänas att plockas bort.

I går plockade de bort min senaste värdegrundsrapport, nr. 172. För den som inte vet är värdegrundsrapporterna satiriska kommentarer över sakernas tillstånd i Sverige. De kan vara bitska ibland, men biter uppåt, precis som satiren ska göra. Dagens var inget undantag på den punkten, men till sammanhanget hör att värdegrundsrapporterna är bland det mildaste jag skriver på Facebook. När jag går i polemik är det ett helt annat ljud i skällan.

Nummer 172 plockades alltså bort. Helt utan närmare motivering. Facebook meddelade inte om det var rasism, sexism eller något annat. Bara ”det är inte tillåtet” och ”det strider mot våra regler”. Jag ögnade igenom manuset, som jag fortfarande har kvar som Wordpad-fil. Det fanns, kort sagt, INGET man kunde förarga sig över. Inte vad jag kunde se. Inte heller de närmare 1000 personer som gillat, och 400 som delat, verkade kränkta över något. Svenskar, f.d. muslimer, nuvarande judar, män, kvinnor, en mångkulturell skara således. Manuset bifogas nedan, ifall Facebook nu på bästa stalinistiska manér inte återställer uppdateringen och kanske på sikt vaporiserar mig helt.

Vaporisering är f.ö. det begrepp som användes i Orwells 1984 för att beskriva hur folk som gick emot regimen en morgon plötsligt var försvunna spårlöst. Ungefär så blir det på sikt om Facebook tar bort ditt innehåll tillräckligt många gånger. Du bara försvinner, sen finns du inte mer. Inte heller har du någonsin funnits. Du är kort och gott borta.

Jag har överklagat förstås. Men Facebooks kundtjänst får Ryanairs att framstå som Emirates i jämförelse. De har ett anonymt kontor i centrala Stockholm som inte ens är skyltat; du måste hitta dit via PRV eller Bolagsverket. En sådan undermålig kundtjänst är för övrigt stridande mot e-handelslagen, där det krävs att man ska kunna komma i kontakt med tjänsteleverantörer som Facebook enkelt och smidigt. Men hittills har de inte brytt sig om det. De kan bryta mot lagen, men nåde den användare som blir anmäld. Denne någon blir bortplockad, vare sig han bryter mot community guidelines eller inte.

Det är faktiskt skrämmande, just att det inte går att överklaga men att det samtidigt går att missbruka. Det öppnar upp för ett censurkrig där få vinnare blir kvar när motståndarsidan till slut blir permanent avstängd. Och det går ju liksom emot tanken med sociala medier, åtminstone den frihetliga tanken. Och frihet är ju det bästa ting .

Facebook hade en gång som slogan ”it’s free and always will be” – och i en bemärkelse stämmer det förstås. Men samtidigt är det väldigt ofritt. Den som postar bilder på katter och dagens lunch går säker. Den som provocerar politiskt blir inte långlivad. Kuvade arbetare med forcerade leenden. En sorts digitalt DDR, kan man säga.”

För dig som vill bilda dig en egen uppfattning:

Den förbjudna frukten, Värdegrundsrapporten #172

 * Två explosioner skakade Uppsala under gårdagen. Vi får inte glömma att det beror på den globala uppvärmningen, hälsar Malena Ernman från sin herrgård – förlåt, hen-gård.

* Ett gulblått manligt könsorgan kommer pryda det offentliga rummet i Stockholm. Det betalas så klart med skattepengar; we’re putting the ”konst” back into ”konstigt”.

* Efter Gustav Fridolins besök till Ungern för att sprida en positiv Sverigebild gör Orbans nationalister ett rekordval. Kolbit diplomacy verkar inte riktigt fungera…

* En imam med kopplingar till Muslimska Brödraskapet höll tal under minnesstunden för offren på Drottninggatan. Lite som att låta en nazist hålla tal på förintelsedagen…

* Sverige uppges ha flest fattigpensionärer i norden och fler än EU-snittet. Var inte rädda, det här löser Strandhäll med nästa äldrevårdsreform; ättestupan.

* Polismyndighetens kostnad för tolkar ökar dramatiskt. Polismyndigheten själva vet inte vad det kan bero på. Det vet jag; skånska snapphanars rotvälska är ju nära nog obegriplig.

* Anna Johansson, den diskrediterade ministern som fick lämna pga IT-läckan, blir ett av sossarnas förstanamn till riksdagen 2018. Kom ihåg, kamrater; corruption works!

* Polisen utför allt färre utlänningskontroller, trots krav från regeringen på bättring. Var inte rädda, enligt obekräftade uppgifter har de nya upplagor tafs-armband på g.

* Lars Wilderäng skriver om hur den kommunala sektorn redan börjat krisa, trots att det alltjämt är högkonjunktur. Var inte rädda, detta löses bäst med handhjärtan.

* Sexbrottslingen Arif Moradi får uppehållstillstånd. Samtidigt utvisas en restaurangarbetare pga en byråkratisk miss. I Sverige behåller vi tydligen bara värsta spjutspetskompetensen.

* Luften i Stockholms innerstad uppskattas vara 100ggr bättre än på 1960-talet. Kom dock ihåg; det är superviktigt att förbjuda dieselbilar och dubbdäck, hälsar Gåsa Romsås.

* Sverigebilden går på export; danska komiker gör narr av Socialstyrelsens broschyr. Arnstad hälsar att det är rasism att håna en fin osvensk tradition som barnäktenskap.

* Örebro köper hotellrum åt nyanlända för miljonbelopp – säljaren är en kommuntopp. När de säger att ”vi tjänar på invandring”, kom ihåg att de talar om sig själva i plural.

* Centerislamisten Ebtisam Aldebe utreds för ersättningsfusk. Hon fuskade ju inte, hon ägnade sig bara åt alternativ bokföring, sluta vara så elaka mot henne.

* 300 heltidstjänster hotas enbart på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Var inte rädda, vår vård är i världsklass hälsar Strandhäll – därför behövs ingen kriskommission heller.

* SD öppnar för att riva getton i Sverige efter dansk modell. Det ryktas om att deras val-låt kommer bli ”I came in like a wrecking ball”.

* Minnesstunden för Drottninggatan sågas som ett jippo där man mer förespråkade mångkultur än mindes de döda. Kom dock ihåg; vi andra får inte plocka politiska poänger på terrordåd.

* Till slut TVÅ goda nyheter; det var inte diskriminering att en muslimsk kvinna som vägrade skaka hand fick sparken, och Rashid Musas SUM nekas än en gång statsbidrag.

KÄLLOR I ORDNING:

* Uppsala på nedgång
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6928265

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6927482

* Stockholmskultur är våldtäktskultur!

https://www.aftonbladet.se/a/QlqEj8

* ”We do not want the Sverigebild.” – Fidesz/Jobbik

https://nyheteridag.se/fridolin-forsvarar-sverigebilden-i-ungersk-media-fornekar-no-go-zoner-det-finns-inga-sadana/

https://www.rferl.org/a/hungary-orban-fidesz-election-parliament-jobbik-eu-putin/29152273.html

* Seems of legittings

https://nyheteridag.se/imam-med-kopplingar-till-muslimska-brodraskapet-bjods-in-till-minnesgudstjanst-for-offren-for-terrorattacken-pa-drottninggatan/

* Humanismen eskalerar

https://www.expressen.se/dinapengar/svenska-pensionarer-ar-fattigast-i-norden/

* Skauningarna är obegripliga

https://nyheteridag.se/plus/stor-okning-av-polisens-kostnader-for-tolkar-se-miljonsummorna-ar-for-ar/

* Here’s the new boss, same as the old boss – sosseri edition

https://www.expressen.se/gt/anna-johansson-blir-forstanamn-till-riksdagen-/

* Polis polis kontrollkris

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/allt-farre-utlanningskontroller-regeringen-kraver-att-polisen-utfor-fler-inspektioner

* Var inte rädda, det går bra nu

https://cornucopia.cornubot.se/2018/04/kommuners-ekonomi-krisar-redan-sedan.html#more

* Priorities, priorities

http://www.fristad.eu/2018/04/ett-daligt-skamt/

* ”Jaja, men Pålsundet får vi väl riva, ändå?” – MP

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/L0qk1Q/luften-i-stockholm–hundra-ganger-battre-an-pa-60-talet

* Danskjävlar

https://nyheteridag.se/goda-rad-till-gruppvaldtakt-dansk-komiker-gor-narr-av-socialstyrelsens-broschyr/

* We’re in the money

https://nyheteridag.se/orebro-kommun-kopte-hotellplatser-for-ensamkommande-av-kommuntopp-for-miljonbelopp/

* ”Wallah, jag betalade ju zakat!”

https://nyheteridag.se/centerislamisten-ebtisam-aldebe-utreds-for-ersattningsfusk/

* Sahliga äro de sjuka

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/dyra-kortsiktiga-losningar-pa-sahlgrengska

* ”Make Rinkeby Järvafältet again”

https://nyheteridag.se/sverigedemokraterna-vill-riva-svenska-getton/

* ”Till deras minne ska vi nu försöka åstadkomma more of the same.”

https://ledarsidorna.se/2018/04/kyrkan-svek-offren-pa-drottninggatan-vid-minnesceremonin/

* Good news y’all

https://nyheteridag.se/domen-muslimsk-kvinna-som-vagrade-skaka-hand-med-man-blev-inte-diskriminerad/

https://nyheteridag.se/sveriges-unga-muslimer-nekas-statsbidrag/

PAUL PASCALAU

PAUL PASCALAU är juridikstudent samt skribent och författare till de populära Värdegrundsrapporterna som speglar tillståndet i Sverige på ett humoristiskt vis. Detta är andra gången på kort tid han lyckas bli avstängd från Facebook. Till skillnad från svensk lagstiftning fungerar Facebooks straff tvärtom – ju fler brott, desto hårdare påföljd.

Läs gärna också:

”Med antirasismen som täckmantel är det fritt fram att dödshota och hata”

*******

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer