Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

En gräsrotsrörelse i statens tjänst

av | 6 nov, 2017 | Samhälle

Lästid: 6 minuter

Min granskning av medlemmarna i den slutna Facebookgruppen #Jagärhär fortsätter. Dess verksamhet går ut på att tysta röster som är kritiska mot regeringen, migrationspolitiken, samt den flathet med vilken Sverige vanstyrs. Till sin hjälp har man viktiga aktörer i media och i maktens korridorer.

Som jag tidigare skrivit finns en rad politiska makthavare och nyckelpersoner inom public service som har kopplingar till #Jagärhär. Dessa kopplingar, som riskerar att påverka yttrande- och åsiktsfriheten i Sverige negativt, är oerhört viktiga att kartlägga. Det är nämligen sådana kopplingar som skapar åsiktskorridorer och bidrar till en vinklad och propagandistisk medierapportering. Dessutom försvårar eller rentav hindrar man medborgares lagstadgade rätt att uttrycka sig kritiskt. Att bli medveten om de här personernas interaktion gör det lättare att förstå hur sådan lobbyism fungerar, samt hjälper individer att genomskåda politiska agendor i nyhetsrapporteringen. Något som är särskilt viktigt när Sverige går in i valåret 2018.

Utåt ger #Jagärhär sken av att vara en harmlös gräsrotsrörelse som består av privatpersoner som vill ”hyfsa till” tonen på nätet. En så kallad NGO (Non-Goverment Organisation, alltså en obunden och opolitisk och fristående organisation). Men i själva verket är Jagärhär allt annat än politiskt obunden grupp då den är regeringslojal och med tydlig slagsida åt vänster. Dessutom är dess syfte är att styra debatten enligt gruppens ideologi om vad som är ”gott” och vad som är ”ont” (främst känslomässiga argument).

En sådan strategiskt viktig person är Anette Novak, som höll i statens medieutredning som avslutades i november 2016. Hon är även en självutnämnd lobbyist för #Jagärhär, något som innebär att hon knappast kan förhålla sig neutral i frågor som rör medier och demokrati.

Det krävs ingen kvalificerad tankeverksamhet för att gissa sig till att Novaks egna nätverk är av sådan art att hon genom dem kan utöva påverkan i media trots att hennes roll som statens medieutredare nu är avslutad. Det bör tilläggas att två av dem som ingick i gruppen som arbetade med utredningen var till exempel Brit Stakston samt Oscar Westlund. Stakston är mediastrateg, som sedan 2014 driver egna byrån Stakston PR och är även VD för utrikesreportagesajten Blank Spot Project. Oscar Westlund är docent vid JMG (Journalisthögskolan) i Göteborg. Både Stakston samt Westlund är inflytelserika personer i den svenska medievärlden, Stakston även i sociala medier. Både Stakston och Westlund är medlemmar i #Jagärhär.

Novak är idag VD på Interactive Institute Swedish ICT och har arbetat som redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Stockholm City och som chefredaktör på Norran i Västerbotten. Anette Hon är även ledamot i Sveriges Radios styrelse. Novak utsågs som ansvarig för medieutredningen i mars 2015 av kulturministern Alice Bah Kuhnke. Samma kulturminister som tar selfies med #Jagärhärs grundare Mina Dennert.

Novak rekryterades i april 2017 som suppleant i Schibstedts Media Groups största aktieägare, stiftelsen Tinius och Blommenholm Industrier. Enligt Tinitusstiftelsens vd Kjersti Loken Stavrum är Anette Novaks erfarenhet av, och kunskap om, mediebranschen värdefull för styrelsen. Stiftelsen hanterar mediehus, publiceringar och ägarandelar i Sverige.

Novaks medieutredning mötte hård kritik när den presenterades. Den 11 december 2015 skrev till exempel medieprofessor Nils Funcke en kritisk artikel i Dagens samhälle med rubriken ”Nya presstödet öppnar för kontroll av journalister”. Så här skrev Funcke: ”Regeringen tycks vilja förvandla presstödet till ett verktyg för att ”skapa goda förutsättningar för kvalitetsjournalistik”. Idéerna öppnar för politisk styrning av medierna. Den regeringslojala utredaren Anette Novak negligerar både anda och regelverk i yttrandefrihetsgrundlagarna och måste stoppas.” Funcke fortsätter: Enligt Novak är det ”ofrånkomligt” att ett framtida mediestöd måste utgå från innehållet och inte distributionsformen. I stället för formella kriterier ska kvaliteten avgöra vem som förtjänar att få del av det statliga ymnighetshornet. Det öppnar för godtycke och smak. Det blir tydligt när Novak inte förmår definiera kvalitet utan tar till ett cirkelresonemang om att det först vid en ”jämförelse mellan olika ansökningar och förslag ofta klargörs var gränsen för godtagbar kvalitet ska dras. Som grädde på detta moras av brist på precision tänker Novak föreslå ett demokratikrav. Endast publikationer som anses inta någon, ännu ej definierad, demokratisk grundhållning ska få stöd. Anette Novak negligerar och bortser helt från förbudet i yttrandefrihetsgrundlagarna mot hindrande åtgärder och kravet på etableringsfrihet.”

 Detta skrev alltså Nils Funcke innan #Jagärhär hade bildats i slutet av 2016. I dag finns det ännu större skäl att oroa sig. Vem ska bestämma vilket innehåll som ska omfattas av presstöd? Att allt innehåll inte betraktas som lämpligt blir tydligt då till exempel medieaprofessorn Ingela Wadbrink lämnade nämnden i protest mot att tidningen Nya Tider beviljades presstöd. ”Jag har funnit det svårt att ge stöd till medier som jag inte tycker för något samhällsvettigt, har Wadbrink sagt till Dagens Nyheter.

Novak har gjort klart att hon inte sätter yttrandefrihet särskilt högt. Hennes engagemang i #Jagärhär är ett tydligt tecken på detta. Hon förklär åsiktskontroll i fina termer som ”utbildning” och ”fortbildning”. I en intervju i Svenska Dagbladet i slutet av december 2016 lyfte hon fram #Jagärhär som ett bra exempel på framgångrikt arbete mot ”näthat”. Hon ville dessutom uppfostra landets medborgare och menade att det krävs en ”väldigt stor och uthållig satsning på att utbilda befolkningen” och tänkte sig att det behövs ”statligt finansierad dedikerad aktör som ger sig ut och bemöter felaktigheter” Novak sa i denna intervju att ”den spontana folkrörelsen” #Jagärhär fyller en sådan funktion. ”Vi behöver en motkraft, en balanserad röst som inte bara ser det svartvita” förklarade Novak.

Däremot berättade hon inte där och då att hon själv redan var medlem i #Jagärhär. Kanske anser Novak själv inte att det är problematiskt att hon är engagerad i en sektliknande aktivistgrupp som stöttas av regeringen men som samtidigt trakasserar meningsmotståndare, ser till att människor förlorar uppdrag och hängs ut på nätet som rasister och nazister helt utan grund, samtidigt som hon innehar mäktiga positioner inom media.

Som bonus kan här även berättas att en annan mäktig medlem av #Jagärhär är utbildningsminister Gustav Fridolin…

…samt, inte helt oväntat, vänsterpolitikern Rossanna Dinamarca.

Ett eventuellt propagandaministerium och ett omskolningsläger för värdegrundsolydiga skulle kunna sjösättas redan idag.

 

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer