Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Facebook och censurnätverket #jagärhär – en osund affär

av | 28 okt, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 8 minuter

Eftersom jag personligen drabbats av godtyckliga blockeringar och avstängningar på Facebook, har jag haft skäl att försöka ta reda på om det finns några band mellan aktivistgruppen Jagärhär och anställda på Facebook i Sverige. Jag har hittat flera kopplingar, som väcker en rad frågor. För nog uppstår en märklig situation om man både arbetar på Facebook och samtidigt sympatiserar med eller är medlem i en aktivistgrupp som försöker påverka innehåll och stänga ner konton genom riktade massattacker. Jagärhär ringer även arbetsgivare, trakasserar privatpersoner och ägnar sig åt olagliga inskränkningar i medborgares yttrandefrihet.

Facebook är en enormt stor plattform som används av över 60% av svenskarna (Facebookappen är den näst största appen med 22%, direkt efter mobilt bank-id). Många använder Facebook som ett verktyg i sitt arbete, för att nå ut till kunder och skapa kontakter. Frågan om vem och vad som ska få vara på Facebook och vem som stängs ute och på grund av vad är därför ytterst angelägen att reda ut. Kan man vara oberoende och neutral om man både arbetar på Facebook och är med i en aktivistgrupp som ägnar sig åt åsiktskontroll? Hur opartisk är till exempel Anna Stenbeck, som arbetar på Facebook och samtidigt är med i Jagärhär?

En annan person som har en mycket god relation till Jagärhär-grundaren och förgrundsfiguren Mina Dennert är Janne Elvelid, vars titel är public policy manager på Facebook nordic. I somras träffades Dennert och Elvelid i Almedalen och Elvelid uttryckte då sin beundran för Dennerts ”arbete”.

Det kan vara värt att nämna att Facebook tidigare själva ägnat sig åt att rensa den sociala plattformen från propaganda, framför allt sådan som rörde den extremistiska terrorsekten IS. I en intervju från 15 november som publicerades i Resumé står det så här:

Facebook är ett av de främsta verktygen för tillväxten av IS. Sajten ska ha anlitat dedikerade team för att rensa propagandan – trots detta kvarstår problemen. En talesperson på Facebook ger oss svaret: ”Vi tillåter inte terrorgrupper att använda vår webbplats för något ändamål, och vi tar också bort kommentarer – postat av vem som helst – som berömmer eller stöder terrorgrupper och deras handlingar. Om folk ser sådant innehåll på Facebook så uppmanar vi dem att rapportera det till oss så att våra expertgrupper kan utreda och vidta nödvändiga åtgärder”, säger personen och fortsätter: ”Vi har ett engagerat och välutbildat team som arbetar ständigt med att förbättra våra system för att hålla dåliga aktörer borta från Facebook.”

Det är fullt begripligt att man vill rensa bort terrorpropaganda. Problemet i dagens Sverige är dock att många av dem som stängs av vare sig är terrorister, extremister eller kriminella, utan dels helt vanliga medborgare, dels journalister, opinionsbildare och personer som är aktiva inom tll exempel demokratiskt valda politiska partier. Det finns dock en röd tråd: Ett flertal av dem som stängts av de sista månaderna har på något sätt varit kritiska till den svenska migrationspolitiken, eller till inskränkningar i yttrandefriheten.

Att åsiktskontrollanterna i Jagärhär har nära kontakter i Facebooks maktsfär väcker därför frågor. Först och främst – kan Jagärhär godtyckligt be Facebook stänga ute en oppositionell person vars åsikter kritiserar till exempel regeringen, den regering som öppet stöttar Jagärhär? För det andra: Är kritiska åsikter överhuvudtaget välkomna på Facebook? Ich vad betraktas som ”Hate speach”? Är det alla åsikter som är till höger om socialdemokraterna?

Jag ringer därför upp Janne Elvelid för att ställa några frågor kring hur hans kontakter med Mina Dennert och Jagärhär. (Samtalet finns inspelat på band).

– Hej Janne, jag heter Katerina Janouch och jag är journalist, jag tänkte fråga dig litegrann om ditt samarbete med Jagärhär, för du jobbar ju på Facebook…

– Förlåt?

– Jobbar inte du med Facebook? Är inte du public policy manager på Facebook?

– Absolut, absolut, men klockan är kvart i nio en lördagkväll…

– Det spelar ingen roll, jag jobbar dygnet runt. Så det har ingen betydelse för mig.

– Absolut… jag med. Men du, jag kan jättegärna sätta dig i kontakt med min kollega som jobbar med presskontakter, Peter Münster, det snabbaste sättet att komma i kontakt med honom är att mejla.

– Fast jag vill gärna prata med folk, jag tänker inte hålla på och mejla. Utan jag vill göra en intervju.

– Absolut. Och det ska han säkert se till att du kommer kunna göra… det är hans ansvar att ha kontakt med journalister och planera intervjuer och se till att det blir gjort.

– Jag fattar. Men grejen är att du och Mina Dennert står på Facebook på bilder och håller om varandra och ser jätteförbindliga ut. Och nu är det så här att Jagärhär gör en massa aktioner mot folk, och vi blir avstängda. Jag har nu till exempel blivit blockerad i sju dagar, det här är tredje blockeringen. Och det är jättemånga som blir det. Folk är faktiskt väldigt upprörda därför att Jagärhär ägnar sig åt ett slags censur, det handlar ju inte om ”hate speach”, det handlar om att vi är kritiska mot hur politiken i Sverige förs. Och då undrar jag så här, har Facebook liksom bestämt sig att stänga ute de kritiska rösterna i Sverige och inskränka i vår yttrandefrihet?

– Du, det här är massor av frågor som du måste ringa om – dels på arbetstid så klart – men definitivt snacka med min presskollega så att ni kan kommunicera så att han kan svara på det här.

– Jag förstår, men grejen är så här att ni är ju väldigt svåra att få tag på… ni har ett litet kontor, det är inte skyltat, det är omöjligt att komma i kontakt med er. Nu är jag blockerad i sju dagar. Jag har inte gjort något fel. Jag har lagt upp en text som Dagens Nyheter har publicerat om hur situationen på Aftonbladet är. För detta blev jag blockerad på Facebook. Jag har alltså lagt upp ett citat saxat ur Dagens Nyheter, för detta blir jag blockerad i sju dagar. Vet du hur förnedrande det är att bli blockerad från Facebook, för att jag bara har redogjort för det som stått i Dagens Nyheter?

– Det är nåt… ja, det är några problem som kan uppstå vid användning av Facebook. Så ta det, tillsammans med din förfrågan att göra en intervju. Skriv det i mejl så lovar jag absolut att vi ska ta tag i det och titta på vad som kan ha gått fel. Skicka med så mycket information du kan så lovar jag att vi ska titta på det. Kontot som det gäller, information i samband med avstängningen. Om det skett felaktigt, ska vi absolut rätta till det. Men har du brutit mot reglerna så är det som det är, så klart. Men…

– Jo, men det problematiska är att du och Mina Dennert, som gör aktioner med sitt nätverk jagärhär, verkar ha ett samarbete. Det här som jag gjort är inte ”hate speach”, det är ju ingen som har uttryckt något hat eller hot eller något otrevligt, eller några fula ord, utan det handlar bara om åsikter. Och de här åsikterna betraktas inte som lämpliga. Min fråga är, ska jag bli censurerad, jag och många andra? Folk blir utslängda från Facebook för att de skojar, raljerar om någonting, folk blir utslängda för att de lägger upp ett klipp. Det är väldigt märkligt tycker jag.

– Om det är någon som bryter mot de regler som finns på nätplattformen, då kan man riskera att bli avstängd eller få sitt innehåll nedtaget. Men det vet man när man signar upp sig. Om det blivit fel är det absolut i vårt intresse att rätta till de misstagen. Misstag sker ibland och det är beklagligt. Och det försöker vi minimera så klart. Men jag kan omöjligt kommentera specifika situationer utan att veta vad det handlar om eller vad det är. Jag har verkligen ingen information om de här sakerna du pratar om, så jag måste be dig att skicka det här till oss så vi kan titta på det så lovar vi att vi ska titta på vad som har hänt. Och är det ett misstag så ska vi såklart rätta till det. Vi är helt beroende av att folk rapporterar in, att vi modererar innehållet och tittar på det i efterhand. Och vi behöver verkligen att folk skickar saker till oss om det är något som är problematiskt. Jag måste be dig att göra det för att jag ska kunna ha någon som helst chans att kommentera vad det är.

– Men kan du bara säga en sak till mig, är det inte en väldigt jävig position att du och en organisation som är till för att bevaka Facebook, att ni två är vänner? Jagärhär stöttas ju av regeringen. Det blir en otroligt utsatt position för oss som blir censurerade.

(Tystnad)

– Jag vet inte vad du menar med att det är märkligt att folk är vänner…

Sedan bryts samtalet.

Jag skickar därför ett sms med den fråga jag inte fått besvarad, i kortare format. Janne Elvelid svarar med att han är ledsen att samtalet bröts och uppmanar mig åter att mejla mina frågor till kommunikationsansvarige, och att vi då kan ta en dialog om det problem som jag upplever. Han önskar mig fortsatt trevlig helg.

Fortsättning följer.

(Fotnot: Det klipp jag blev anmäld och blockerad för, publicerades den 26/10 och jag hade skrivit ”Jag ger er Aftonbladets värdegrund TM”. Dock hade jag dagen innan publicerat en kritisk text om Jagärhär, där jag avslöjade att nätaktivisterna bytt taktik och till att uppmana sina medlemmar i hur de ska börja skapa sin egen desinformation. Min avstängning kom kort därefter, anmärkningsvärt, i synnerhet som jag tidigare omtalades i en av gruppens trådar.)

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer