Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Denny friades för ”åsiktsbrott”: ”Bara min advokat kostade skattebetalarna 33 000”

av | 29 jun, 2018 | Yttrandefrihet

Lästid: 5 minuter

Sedan våren 2017 har den svenske pensionären Denny Abrahamsson, 71, levt i ovisshet efter att han (bland hundratals andra, mestadels äldre) anmälts för hets mot folkgrupp av den så kallade Näthatsgranskaren, ett nätverk som dammsuger sociala medier i jakt på främst invandrings- och islamkritiska kommentarer, åsikter och inlägg. Den 19:e juni ägde rättegången mot Denny rum och den friande domen föll en vecka senare, den 26:e juni. Men affären Denny Abrahamsson och Näthatsgranskarens härjanden och trakasserier reser frågor om hur den svenska yttrandefriheten mår.

Näthatsgranskarens uppsåt har på många sätt redan lyckats: Att förmå människor avstå från att kritisera brister i ideologier och den förda migrationspolitiken. Nu vill makthavare skärpa lagstiftningen ytterligare så att de ska bli svårare, eventuellt mer kännbart, att kritiserar politiker. En sådan lagskärpning kan bli oerhört godtycklig och bidra till att maktmissbruket och totalitarismen i samhället växer ytterligare.

Jag har tidigare skrivit om den tvivelaktige så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åberg (före detta Bergström), som avskedats från sitt arbete som polis i Örebro då han ägnade sig åt maktmissbruk. Åberg är även dömd djurplågare, som till exempel Nya Tider rapporterat om. Efter detta har Åberg skapat sig en ny karriär genom att agera åsiktskonstapel på sociala medier, en verksamhet han lyckats tillskansa sig 600 000 av skattemedel för att bedriva, pengar han fick via MUCF. Målgruppen är den röstberättigade delen av befolkningen och målsättningen är att vara en faktor i valrörelsen. Därav namnet “Valfrid”. Näthatgranskarens mission går i dagsläget dock främst ut på att förfölja dem som uttryckt sig kritiskt mot invandringspolitik och islam. Det har blivit över tusen anmälningar, varav de flesta lagts ner, men trots detta tagit rättsväsendets tid och resurser i anspråk. Denny Abrahamsson var en av dem som fastnade i granskarens nät i mars 2018, då han blev polisanmäld. I april kallades han till förhör, och sedan dess har affären varit i rullnig. Den är ännu inte avslutad då åklagaren har på sig fram till 17:e juli att överklaga den friande domen.

Jag läser förhöret med Denny och häpnar eftersom frågorna liknar åsiktsregistrering och han tillfrågas om sina åsikter om muslimer. Jag funderar på varför detta ska överhuvudtaget behöva redovisas, och hur det kommer sig att man avkrävs en viss typ av åsikt i just denna fråga. Jag reflekterar vidare – varför ska man alls behöva gilla en viss religion eller politisk ideologi? Det borde stå var och en fritt att välja hur man ska förhålla sig till sådant, och inte vara en fråga för polisväsendet. Tack och lov blev Denny Abrahamsson friad för misstanke om brott.

Jag ringer upp Denny för att säga grattis till att ha blivit friad och ber honom sammanfatta vad han gått igenom, efter att hans islamkritiska inlägg i bland annat Facebookgruppen Stå upp för Sverige blivit polisanmält.

Hur skulle du vilja sammanfatta hela historien?

– Yttrandefrihet är att man ska kunna förlämpa och bli förlämpad, det fria ordet är jätteviktigt. Jag tycker det var helt onödigt allting, jag har rätt att säga vad jag tycker! Det är fruktansvärt att man ska behöva åka in i rättegång för sånt. Men min advokat kände på sig redan innan att de inte hade tillräckligt med kött på benen att det skulle bli något.

– Det rörde sig ju om massanmälningar, även om relativt få har gått till rättegång. Det var främst islamkritik som näthatsgranskaren, alltså Tomas Åberg, hakat upp sig på… i anmälan gick han själv under falskt namn och kallade sig Johan Eriksson. Jag vet inte varför han är så fixerad vid just kritik av islam? Jag mejlade honom och frågade, varför anmäler ni inte kommentarer om svennehora och sexuella anspelningar, men de svarade att det inte var så viktigt. Fokus har varit på att anmäla svenska pensionärer som kritiserar islam och invandringspolitik.

Ditt fall har uppmärksammats av alternativmedierna, men inte av mainstreammedierna…

– Ja du… Jag ser mainstreammedierna som en utdöende genre, samma sak sker i USA. Misstron mot gammelmedia ökar allt mer, folk tror inte på dem längre. Fler och fler upptäcker att dessa journalister bara är betalda propagandamaskinerier. Agendan kommer uppifrån, de har inte längre något självständigt tänkande… och de jagar vanliga medborgare åt makthavarna.

Hur gick det till vid rättegången?

– Det var ingen som sa emot mig, ingen invände mot det som jag skrivit, inte i sak. Jag sa till dem, ni har inte läst koranen eller hadditerna så ni vet inte vad jag pratar om! För det är underligt att min kritik inte kunde bemötas. Åklagaren och rätten vet inte vad det handlar om. Det är bara känslomässiga argument hela tiden, har inget med logik eller förnuft att göra. Och att regeringen och politiker nu kommer med förslag om att det ska bli hårdare tag mot ”hot mot politiker”, det är ju bara för att skydda sig mot kritik. Tänk om jag säger ”jävla sossar”, då kan det alltså kosta mig, det kan ses som ett hot… Allt handlar om censur, det är ett slags skenrättegångar. Man vill rensa bort konservativa röster från sociala medier.

Vad tycker du om att man lägger rättsväsendets resurser på sånt här?

– Det är ett otroligt slöseri, bara min advokat ska nu ha 33000 kronor av allmänna medel för det han har gjort. Sen ska nämndemän, åklagare, polis, ja, alla som är inblandade, ha betalt. Det kommer säkert att kosta över 100.000 allt som allt, och detta för en bagatell, en struntsak. Och samtidigt har man inte tid att utreda grova brott.

Vilka är konsekvenserna av detta? Kommer du att bli mer försiktig med hur du uttrycker dig i sociala medier?

– Litegrann kanske, säger Denny. Jag får vara försiktig med svärord… Men det ingår i min natur att vara argumentativ och satirisk, så det kommer jag inte att sluta med. Dock förstår jag att många människor blir rädda och skrämda och inte vågar säga vad de tycker. Så det är klart att såna här anmälningar påverkar oss. Det stryper vår kommunikation, det försvårar kritik, oavsett hur den framförs.

Vad händer om den friande domen mot dig överklagas?

– Då kommer vi att gå till Europadomstolen i Strasbourg. Min avokat refererar till ett annat fall från 2006 där en man fick rätt i Europadomstolen, eftersom man ansåg att det var en fråga om yttrandefrihet.

Lex Kapten Klänning: Hur mycket granskning tål Näthatsgranskaren?

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min allra nyaste bok ”Budbärarinnan” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer