Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Lex Kapten Klänning: Hur mycket granskning tål Näthatsgranskaren?

av | 3 mar, 2018 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 5 minuter

Ska man ha hög svansföring och jaga andra människor för brottslig verksamhet, så anser jag att man bör vara en oklanderlig medborgare som själv håller sig inom lagens gränser. Annars riskerar man att hamna i en Kapten Klänning-situation, där vanliga medborgare lätt tappar respekten för lagens långa arm om denna arm visar sig ha fingrarna i oegentliga kakburkar. Därför gäller också strängare regler för vad till exempel en polis får säga och göra. Sitt ämbete som representant för samhället bär man nämligen med sig 24 timmar om dygnet. Det åker inte av bara för att man klär av sig uniformen.

På samma sätt är det med dem som agerar moraldomstol och pekpinne åt andra människor. De bör sjäva ha helt rent mjöl i påsen – annars faller ju förtroendet för dem. Vad mer, det är lätt att börja misstänka att den ihärdiga jakten på andra bottnar i till exempel frustration, hämndlystnad, eller annan, inte helt sund agenda. Och det är aldrig några bra motiv. Sådant skapar misstänksamhet och polarisering. Därför blir jag nu bekymrad när jag från flera olika källor får information att en de tongivande inom organisationen Näthatsgranskaren är en person med problematisk bakgrund. Långt ifrån den mönstermedborgare som han uppenbarligen kräver att andra ska vara. Bland annat ska personen 2013 ha fått djuförbud av Länsstyrelsen för misskötsel av de djur vederbörande hade hand om. Saxat ur artikeln i Sydnärkenytt 24 maj 2013: ”38-åringen ”har under en lång tid visat sig olämplig som djurhållare genom att inte förstå eller ta till sig information om skötsel av hjortar och jakar.” Enligt Länsstyrelsen har flera olika aktörer försökt att få honom att förstå att djuren behöver foder i rätt mängd och sort och vatten, samt att de måste skötas på ett för djuren lämpligt sätt. ”Trots detta har han fortsatt med bristfällig utfodring och skötsel och istället skyllt djurens underhull och dåliga hälsa på sjukdomar och parasiter.”

Jag har även fått kontakt med en före detta kollega till mannen.

– Han saknar helt spärrar och gränser, berättar den före detta arbetskollegan. Han är en fullfjädrad mytoman som det är bäst att hålla sig så långt ifrån som möjligt. Så fort hans namn nämns skakar alla kollegor på huvudet. Han borde aldrig fått den anställning han hade.

Mannen har även, kan berättas, bytt efternamn, så att det efternamn han hade då han arbetade inom den verksamhet som den före detta kollegan nämner, är nu ett annat, vilket förstås gör det svårare att identifiera hans förflutna. Det är flera av varandra oberoende källor som kontaktat Katerina Magasin för att vidarebefordra information om mannen som nu seglat upp som en förgrundsgestalt av det nu statligt understödda åsiktsnätverket Näthatsgranskaren, där övriga aktörer är anonyma. Samtliga källor rapporterar om missförhållanden med djurhållningen samt andra detaljer om personen, bland annat misstankar om ekonomisk brottslighet, som dock inte gått att verifiera. Personen har även köpts ut från en tidigare arbetsplats. Sammantaget växer det fram en bild av en individ vars egen bakgrund inte framstår som någon vidare förebild för samhällets medborgare och vars arbete för samhällets fromma kraftigt kan ifrågasättas. Likväl är det en individ som idag står som initiativtagare till det statligt finansierade Projekt Valfrid, som uppger att man anser sig vara en av de ”enskilt viktigaste nyckelåtgärderna i landet för att stävja hat och hets i sociala medier under valåret”. Syftet sammanfattas som följande: ”Att uppsöka, inhämta tips, granska och polisanmäla hatbrott i sociala medier, och särskilt försöka stävja hatbrottens inverkan på de demokratiska processerna under valåret 2018.”

Jag har tagit del av den ansökan och underlaget för att Näthatsgranskaren, som är en ideell förening som bildades 2017, och som har finansierats med 600 000 kronor av MUCF. Det är intressant läsning. Målgruppen är den röstberättigade delen av befolkningen och målsättningen är att vara en faktor i valrörelsen. Därav namnet ”Valfrid” (dock står ej tydligt för vem).

Att MUCF:s handläggare som beviljat bidraget till Näthatsgranskaren, Helena Bunner, samtidigt är medlem av åsiktsnätverket #jagärhär, är givetvis också intressant i sammanhanget.

Andra fakta som är värda att titta på är hur Näthatsgranskaren samverkar med flera andra aktörer som sägs vara opartiska och opolitiska, men som tycks vara precis motsatsen. Till exempel har man haft möte med Facebook, och där just den person som även #jagärhärs grundare Mina Dennert tidigare interagerat med, nämligen Janne Elvelid.

Observera att man här inte enbart talar om ”hat och hets”, utan även en självpåtagen uppgift att ”komma framåt om just falska nyheter”. En av referenspersonerna man uppger är Eskilstuna Kurirens chefredaktör, även denna person medlem i #jagärhär,

Näthatsgranskaren tänker även söka bidrag från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, samt utbilda myndigheter.

Fortsättning följer. Valåret 2018 går vidare. Och principen ”när något verkar alltför bra för att vara sant, så är det troligen något fel” är mer än någonsin väsentligt att hålla för ögonen. För de som leker rättrådiga, är sällan så goda som de utger sig för att vara.

 

Läs även föregående artikel om Näthatsgranskaren:

Näthatsgranskaren – ett digitalt medborgargarde i statens tjänst

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok ”Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer