Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Visselblåsare inifrån Migrationsverket: Felaktigt utdelade uppehållstillstånd lämnas utan åtgärd tills de preskriberas

av | 21 maj, 2023 | Den havererade massinvandringen, Migrationspolitik

Lästid: 3 minuter

Jag har blivit kontaktad av en visselblåsare som i 25 år arbetat på olika myndigheter, främst Migrationsverket, och vill berätta om hur myndigheter missköter, sopar under mattan, bryter mot lagar och så vidare i hanteringen av utlänningsärenden. ”PK-ismen fanns redan för 25 år sedan och många skulle öppna sina hjärtan hur tokigt det än var. Jag minns hur Bengt Westerberg förstörde ett helt års arbete med att utvisa kosovoalbaner som alla saknade asylskäl. Han gav dem amnesti om de var kvar i landet, det vill säga hållit sig undan/gömt sig”, säger han. Nu vill han berätta om återkallande av uppehållstillstånd som man fått på falska premisser – att dessa i princip aldrig återkallas. ”Använd pappersstrimlaren” sa hans chef.

 

Anledningen till att han hörde av sig till mig var ett inlägg på sociala medier som handlade om återkallande av uppehållstillstånd för personer som beviljats asyl men bevisligen saknar skyddsskäl, till exempel på grund av att de omedelbart efter att ha fått ett uppehållstillstånd (UT) återvänder till hemlandet. Alltså själva grunden för UT är oriktig/falsk. Sådana personer finns det säkert över 100 000 i Sverige idag om inte fler. I hemlandet fortsätter de att uppbära olika former av bidrag. En del av dessa människor har dessutom blivit kvar i sina hemländer under lång tid o då är det dessutom fråga om upphörd bosättning och UT SKALL återkallas.

Så här berättar visselblåsaren:

– I början på 2000-talet arbetade jag på Arlanda. Migrationsverket har sin jour där och behandlar nästan alla typer av utlänningsärenden dygnet runt. Under den perioden fick många irakier UT/asyl på grund av skyddsskäl. Innan bläcket hade torkat på beviset om UT hade de bokat biljett tillbaka till Irak. Detta noterade polisen i samband med utresekontrollerna på Arlanda och skickade sedan en PM om detta till oss. På kort tid hade verket fått in över 400 PM som visade att dessa personer saknade skyddsskäl eftersom de kunde resa tillbaka till hemlandet.

– Hur hanterade vi detta? Dessa PM låg på hög och jag skulle byta till annan tjänst. Jag frågade min chef hur och vem som skulle hantera ärendena. Till svar fick jag. ”Använd pappersstimlaren”. Jag lämnade gladeligen den chefen.

– Vad som sedan hänt under en stor del av 2000-talet är att i princip alla ärenden som gäller återkallande (PUT-ÅTK) inte handlags utan blivit liggande tills att de blivit preskriberade. Jag jobbade delvis med det under 2019 innan jag slutade och såg att de flesta aldrig åtgärdades…

Detta är givetvis bara en röst ur mängden. Men allt fler vill berätta om kaoset och bedrägerierna de ser. Massinvandringen till Sverige fortsätter tyvärr i oförminskad styrka, och jag undrar när någon politiker förmår att stoppa det som pågår? Bedrägerierna med uppehållstillstånd och pengar som blöder ur vårt land göder kriminella och monterar ner det Sverige vi en gång känt som Sverige.

Du som läser detta och vill berätta (gärna anonymt om du vill!) om dina erfarenheter av detta dysfunktionella system, är välkommen att maila mig på katjanouch@gmail.com. Ju fler röster som vittnar, desto större tryck på makthavarna att agera för Sveriges bästa.

*******

Katerina Magasin har haft en rad tekniska problem och blivit utsatt för såväl sabotage som andra typer av attacker. Jag hoppas sidan ska kunna fungera som vanligt igen.

Vill du stötta mitt författarskap får du gärna beställa min senaste satirbok, mejla på katjanouch@gmail.com och märk mejlet ”Sveriges lilla röda”, skicka din adress och vem boken ska dedikeras till så skickar jag betalningsuppgifter för att bekräfta din beställning!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 1236749063

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). Bankgiro: 5630-6376

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE8150000000052311121146, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer