Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Vill du ha mammor på stan Fredrik, får du nog se till att beväpna oss först

av | 9 jun, 2018 | Debatt

Lästid: 3 minuter

Jag läser att Fredrik Reinfeldt, före detta moderatledaren och statsministern vars ”öppna era hjärtan”-politik skapat oöverskådliga problem för Sverige, har fått en ny snilleblixt för att skapa ett tryggare samhälle. Fredrik tycker att vi mammor borde vara ute och patrullera gatorna så att de kriminella gängen ska känna sig obekväma och försvinna. Så försvarslösa kvinnor ska riskera sitt liv för att ge sig in i områden där stenar viner genom luften och dit polisen knappt vill ta sig? Kanske om vi får rejäla vapen först.

Från Omni: Om fler människor söker sig till ett otryggt område så blir det tryggare. Det menar tidigare moderate statsminister Fredrik Reinfeldt, ordförande för Trygghetskommissionen, rapporterar TT. I stället för att bara fokusera på fler poliser skulle därför också fler mammor på gator och torg stävja kriminaliteten, menar han.
– För i närvaro av mammor på gator och torg vill kriminella inte vara, säger han till nyhetsbyrån.
På torsdagen presenterade kommissionen, som har startats av branschorganisationen Svensk Försäkring, en rapport där de lägger fram förslag för minskad brottslighet i utsatta områden.

Jag funderar på vilken verklighet Fredrik lever i. Har han träffat aggressiva unga män som tillsammans i grupp svär, hotar och våldtar? Har han befunnit sig i en utsatt situation som en av mina väninnor som blev attackerad av ett tjugotal arabisktalande män på en strand i Falsterbo och hotad med gruppvåldtäkt? Har Fredrik gått ensam någonstans där pistol- och granatbeväpnade gäng håller till, gäng som kanske agerar som dödspatrull när en skuld ska inkasseras? Jag vet en småbarnsmamma som fått halsen avskuren. Jag vet en ung tjej som blivit mördad för att hon sa ifrån. Jag vet pappor som blivit svårt misshandlade av gäng. En av dem sa ifrån i Mall of Scandinavia. Folk har mist livet för att de idkat civilkurage mot individer som visat sig besitta både fysisk styrka och samtidigt ett iskallt sinne, där man inte visar någon som helst hänsyn. Exemplen är många.

Jo, Fredrik, det är fint att du vill att vi mammor, som redan har det rätt tufft, på många olika sätt (sköta hushåll, jobba, uppfostra barn, ha familjeliv etc) ska nu även agera oavlönade trygghetspatruller på gatorna i utsatta områden kvälls- och nattetid (dagtid arbetar de flesta). Sömn ska vi inte ha, antar jag, eller tänker du att mammor är superhjältar som aldrig behöver vila? Värre är att Fredrik föreställer sig att vi mammor ska gå omkring bland aggressiva unga män utan vare sig skydd eller möjligheter att försvara oss om vi blir attackerade. Tänker du Fredrik att jag som mamma ska åka ut till Rinkeby och börja gå runt där på stråket vid säg midnatt? Häromnatten skottskadades fyra personer, varav en förbipasserande, just i Tensta. Hur hade jag som mamma förhindrat detta, tänker du?

Mitt motförslag är därför följande: Visst, kanske finns det några mammor med extra mycket fritid som vill hjälpa till. Jag kan tänka mig detta, i alla fall någon gång ibland, om tiden och kraften skulle finnas. Men i så fall krävs lite mer än att bara skicka ut oss kvinnor lite hipp som happ. Om vi ska ut på de otrygga gatorna bör ni ge oss mammor utbildning i självförsvar, kanske rentav grundläggande militärutbildning (GMU). Förse oss sedan med skottsäkra västar, hjälmar och sköldar så vi slipper bli dödade av en sten i huvudet. Samt förstås vapen så att vi kan försvara oss. Sedan vore det klädsamt med ersättning för att vi tar på oss det arbete som ordningsmakten tydligen inte mäktar med. I så fall är jag på.

Men att bara skicka ut försvarslösa kvinnor mitt i gängslagsmål, våld, hot om sexuella övergrepp, kanske mitt bland påtända och kvinnohatande individer som vet att samhället knappast kommer bestraffa dem särkilt hårt om de slår ner ett fruntimmer? Nä, bättre kan du, Fredrik.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer