Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Vill du Annika Strandhäll få blöjan bytt av två främmande män när du blir gammal?

av | 4 apr, 2018 | Debatt

Lästid: 5 minuter

Om jag var statsminister skulle jag se till att alla äldre människor i Sverige fick en värdig ålderdom. Det talas just nu om att antalet hemlösa svenskar över 65 på sex år blivit 23% fler. Människor som byggt vår välfärd går hungriga, ensamma, ledsna. De åker tunnelbana på nätterna för att de inte har ett hem. Nu dras det in på sacketter på äldreboendet – man har inte längre råd att söta de gamlas kaffe. Men det finns ännu en sak jag vill ta upp i samband med hur ålderdomen kan se ut för gamla i den humanitära stormakten Sverige. Det mest intima, det mest förnedrande, kanske en av de allra värsta sakerna som kan hända en tidigare helt frisk människa. Och hur omvårdnaden ser ut. Därav min rubrik. Jag undrar om vår socialminister Annika Strandhäll, med ansvar för vård och omsorg, skulle vilja få rumpan tvättad av två helt främmande män – som knappt ens kan svenska. För till det tvingas många äldre svenska kvinnor. I landet som är en humanitär feministisk stormakt har könet avskaffats. Och därmed gamla människors värdighet. Det är en skam.

Vi måste prata om det här. Jag är ledsen, men så är det. Jag tänker på det dag och natt. Och jag har skuldkänslor för att det är så. Jag tänker på Sverige, landet som är så pass feministiskt att det blivit extremistiskt. Humanistiskt? Knappast. Detta är landet där kön reducerats till endast en social konstruktion och därför avkaffats. Detta är landet där man blandar gamla tanter med unga killar och vuxna män, somliga gillar det, andra är likgiltiga/accepterande, men många, många andra äldre damer är vanmäktiga och har panik och ångest och mardrömmar över detta. Det märks inom vården och äldreomsorgen. De som främst lider är gamla kvinnor. Kanske är de blyga, kanske har de bara haft en enda man i hela sitt liv. En make de varit gifta med och den ende som fått komma innanför deras trosor. Och långtifrån alla har velat prata om dessa intimiteter, nej usch och fy! De här kvinnorna, som kan vara födda på 30-talet, är fostrade i annan anda än kvällstidningarnas orgasmskolor och Vecko-Revyns sexspalt (som jag själv skrivit i en massa år). De har levt sitt liv enligt andra värderingar, de flesta har inte pratat högt om sex och varit frigjorda. Det ”där nere” har man skött om diskret och gått till en kvinnlig gynekolog och trott sig ha rättigheter. Underlivet, har de lärt sig, är varje människas privata sfär. Det som sker i de nedre regionerna är inget man skyltar med. En del har knappt sett sitt eget kön i spegeln, än mindre velat diskutera dess beskaffenhet. Många av oss kvinnor föder barn och har därför viss erfarenhet av att ge upp vårt kön temporärt som en port till livet och lägger det följaktligen i barnmorskors och obstetrikers händer, men där slutar det för det mesta med offentlighet kring underlivet. Sjukdomar, operationer, inkontinens måhända i äldre åldrar. Men fortfarande är underlivet en privat angelägenhet.

Hon ser på mig med stora skräckslagna ögon och säger med darrande röst: ”Snälla se till att det inte kommer män ikväll. Snälla. Jag är en äldre kvinna, jag är 78 år, jag förstår knappt vad de säger.” Jag lovar att ringa hemtjänsten och säga till, och jag gör det, men får beskedet att det är som det är. Man kan inte lova att det kommer åtminstone en kvinna. Jag frågar hur det är om vårdtagaren är muslim, en kvinna som inte ens tar män i hand? Det vet inte personen jag pratar med. Hon är trevlig, jag säger inte att jag blir drygt bemött, för det blir jag inte, men samtalet slutar ändå i ovisshet. Jag gissar att det inte spelar någon roll vilken trosuppfattning en förlamad människa har. I ett hjälplöst tillstånd får man icke skåda den hand som byter blöja.

Nej, det är inte en fråga om vi och dem, två svenska män hade varit illa det också, sak samma som män från Afrika, från Afghanistan. Men kanske är det ändå lite extra märkligt när den äldre damen är helt ovan vid att ha mångkulturen mellan sina ben. När man är förvirrad, har ont, befinner sig längst ner på botten i förnedringens skala, då kanske det spelar roll om man inte förstår vad dessa män pratar om ovanför ens huvud? Jag försöker föreställa mig, men kan inte riktigt. Om åtminstone en av dem var kvinna… Allt vore bättre än detta.

Jag försöker också föreställa mig våra kvinnliga politiker med ansvar för dessa frågor, i en så utsatt situation. Kanske borde alla dessa personer, med Annika Strandhäll i spetsen, ligga en vecka i den gamla damens blöjor? De borde också tvingas äta grå mat ur svarta plastlådor, de borde bli tvättade av främmande händer. En av männen som byter blöja hostar och snorar, han är inte frisk, ändå är han hos den sjuka gamla damen och tar hand om hennes mest intima hygien. Hon kunde gå nyss, men nu kan hon inte det, nu är hon utlämnad åt hemtjänsten, hon ska vara glad att de kommer. Denna hemtjänst är bra, de flesta är underbara flickor och kvinnor som talar vänligt och mjukt och som sköter om henne med omsorg. Men så kommer männen, oväntat, utan att hon fått chansen att förbereda sig. Hon ska vara tacksam att de byter på henne, invänder någon. Beggars can’t be choosers. Jo. Absolut. Men ändå. Ska gamla kvinnor verkligen behöva genomlida också detta, ovanpå allt annat?

Denna gamla dam är inte ensam i sitt hem. Hon har turen att ha sin make i livet, de bor tillsammans och han är i rummet intill medan männen byter blöja. Jag försöker föreställa mig en ensam gammal kvinna som ligger förlamad i sin säng, helt utlämnad i sin lägenhet. Hon hör ytterdörren öppnas och så står männen där i sovrummet. Kanske kan hon inte göra sig förstådd. Ingen ser vad som händer. Vem vet om hennes hjärta klarar det.

Om jag blir statsminister ska jag se till att inga gamla damer ska tvingas genomlida detta. Jag vet inte hur, men en sak vet jag, och det är att ett välfärdssamhälle måste klara detta. Med statsministerns ord är det oacceptabelt. Vi har till och med en myndighet, DO, som tar upp frågor om huruvida människor måste ta varandra i hand. Vilken myndighet ska avhandla det faktum att äldre blyga damer inte ska behöva bli tvättade i rumpan av två främmande karlar?

Hon ser på mig med stora skräckslagna ögon och jag önskar jag kunde lova henne trygghet. Hon är bara ännu en i raden av alla dessa gamla damer som lider i tysthet och vars liv ingen bryr sig om.

Hon är min mamma.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer