Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Vilken beredskap har Sverige inför nya flyktingkriser som hotar Europa?

av | 11 dec, 2019 | Migrationspolitik

Lästid: 5 minuter

Medan det svenska etablissemanget är upptaget med att tjafsa om oväsentligheter ökar åter trycket på Europa med flyktingströmmar som tilltar från flera olika håll. Svensk mainstreammedia undviker dock att rapportera om detta och fokuserar hellre på att beskriva hur ovetande och naiva våra styrande politiker har varit. För den som är intresserad av fakta kan det dock säkert vara intressant att veta en ny flyktingkris är under uppseglande på de tidigare redan hårt ansträngda grekiska öarna Lesbos, Samos och Chios. Samtidigt varnar de ungerska myndigheterna att en ny migrantkris liknande den 2015 kan vara i antågande. På Balkanhalvön ska 100 000 migranter ha samlats med målet att ta sig vidare norrut.

Fler än tusen flyktingar har kommit till de grekiska öarna Lesbos, Samos och Chios de senaste fyra dagarna, rapporterar den grekiska webbtidningen Ekathimerini.

http://www.ekathimerini.com/247242/article/ekathimerini/news/migrant-arrivals-continue-amid-rising-tensions?fbclid=IwAR1xS0LsrdRgwjBVs6PkiRU-dJPH_F1V9RlS-a5mJRCqDost5nsPomhdups

Det här sätter hård press på de befintliga läger som redan nu är överfyllda, vilket gör att öarnas borgmästare planerar att gå ut i en gemensam protest. Den grekiska regeringens planer att bygga nya mottagningsanläggningar för flyktingar på öarna väcker ilska hos befolkningen och det politiska styret. Som Svenska Dagbladet kunde rapportera den 20 november så planerar man nya stora läger som kommer att ha kapacitet för minst 5 000 flyktingar vardera, till skillnad från de nuvarande tre lägrens sammanlagda kapacitet på 4 500.

https://www.svd.se/grekland-ersatter-flera-flyktinglager

Även Europaportalen rapporterar om dessa omplaceringar:

https://www.europaportalen.se/content/tusentals-flyktingar-i-grekland-omplaceras

Idag beräknas minst 27 000 människor bo i nuvarande läger. De nya anläggningarna kommer, till skillnad mot nuvarande där migranter kan röra sig fritt, att vara slutna. Det innebär att migranterna inte får lämna anläggningen förrän deras asylärende har avgjorts. Om asyl beviljas förs migranten till fastlandet medan deportering till Turkiet väntar för den som får avslag. Greklands särskilde migrationssamordnare, Alkiviadis Stefanis, anser att detta visar att Grekland på allvar gör något åt migrationskrisen.

Men det verkar inte invånarna på de ansatta öarna tycka. Tålamodet är slut och för några dagar sedan förhindrade en grupp invånare på ön Leros, under ledning av öns borgmästare Michalis Kollias, att en färja som transporterade migranter från andra öar, kunde lägga till på ön. Detta tvingade den att ändra kurs till Athen, rapporterar Ekathimerini.

Lägret på Leros inhyser 2 280 personer, vilket är en bra bit över dess kapacitet, men är samtidigt inte alls lika hårt belastat som det ökända Morialägret på Lesbos, där 17000 människor trängs i en anläggning gjord för 2840.

Den grekiska polisen slog nyligen till mot en liga bestående av två advokater och en psykolog som sålde falska medicinska intyg till asylsökande. Ligan hade redan hunnit utfärda 538 sådana intyg. De inblandade tjänade mellan 550 och 950 euro (ca 6-10.000 sek) vardera för varje falskt intyg de sålde.

Samtidigt som situationen i Grekland förvärras varnar Ungern för att 100 000 migranter på Balkanhalvön är på väg norrut. Vid en presskonferens i helgen talade den ungerske statssekreteraren vid försvarsministeriet Szilárd Németh om att en ny migrantkris liknande den 2015 kan vara i antågande. På Balkanhalvön ska 100 000 migranter ha samlats med målet att ta sig vidare norrut, skriver tidningen Samhällsnytt.

 

Ungern varnar för 100 000 migranter på Balkanhalvön på väg norrut

 

Den 13 september kunde vi läsa följande på Sveriges Radios webb:

Ungerns hårdbevakade gränsstängsel mot Serbien har gjort att antalet migranter och flyktingar som försöker ta sig in i Ungern sjunkit kraftigt de senaste åren – men nu ökar antalet igen. ”Jämfört med förra året har antalet migranter som försökt passera vår gräns ökat med 35 procent”, säger Laszlo Balazs, som är chef för gränskontroll inom ungerska polisen. Det rör sig om nästan 7000 i Ungern illegala försök att korsa gränsen från Serbien in i Ungern sedan början på året. ”Jag tror det beror på att gränskontrollen mellan Bosnien och Kroatien har blivit hårdare, och att man har börjat skicka tillbaka folk från Kroatien till Bosnien i högre utsträckning än förut”, säger Laszlo Balazs. Jämfört med för några sedan är antalet migranter som försöker ta sig in i Ungern fortfarande lågt – men trots det fortsätter den ungerska regeringen att förlänga det så kallade kristillstånd till följd av migrationen, som man utlyste 2016, och som ger utökade befogenheter för gränspolisen att hindra migranter från att sig in i landet. Bland annat har polisen rätt att helt enkelt slänga ut migranter som lyckas ta sig förbi stängslet. ”Vårt mål är att hålla dem utanför stängslet, och om de passerar gränsen griper vi dem och eskorterar dem tillbaka till andra sidan”, säger polischefen.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7298200

Jag undrar givetvis vilken beredskap Sverige har ifall vårt land drabbas av en ny flyktingvåg? Med tanke på bedrägerierna med samordningsnummer och det kaos som verkar råda på Migrationsverket och andra myndigheter känns situationen allt annat än stabil för vår del. Har man ens lärt sig något av flyktingkrisen 2015, eller står man fortsatt handfallen ifall ett stort antal människor samtidigt kommer försöka ta sig in i Sverige? För det duger inte att skylla på naivitet, eller att man inte såg det komma. Fakta finns, och det är politikernas ansvar att ta till sig och agera utifrån dem.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer