Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Vi kräver att Sverige upphör med bistånd till stater som förtrycker homosexuella”

av | 2 aug, 2019 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Under prideveckan i Stockholm firas friheter och rättigheter många tar för givna i Sverige men som tyvärr inte är självklara överallt i världen. Homosexuellas kärlek och sexualitet är kriminaliserat i 70 stater. 11 av dessa stater kan döma homosexuella till döden. I ett flertal stater är transsexualitet ett brott. Det som är uppseendeväckande är att Sverige som brukar slå sig så stolt för bröstet för sina värderingar om mänskliga rättigheter och människors lika värde faktiskt ger stora summor pengar till just de områden och länder där homosexualitet är kriminaliserat. Det palestinska området Gazaremsan, Somalia och Afghanistan är exempel på sådana områden och länder. År 2018 gav Sverige 528 miljoner kronor till de palestinska områdena, över en miljard kronor i bistånd till Afghanistan och 823 miljoner kronor till Somalia. En hel del av biståndet går in i staternas och myndigheternas fickor eller gynnar dem samtidigt som de förföljer homosexuella. Vi kräver nu att Sverige helt ska upphöra med bistånd till dessa homo- och transfientliga länder, skriver debattörerna Tobias Petersson och Luai Ahmed.

Till Uganda betalar Sverige ut mångmiljonbistånd trots att landets lagstiftning utdömer livstidsstraff till människor som anses ha begått en homosexuell handling. Bland annat utbetalades år 2018 53 miljoner kronor i bistånd till ett av UNDFA:s och UN Womens biståndsprogram. På Sidas hemsida Openaid.se står det att programmet utvecklats ”utifrån Ugandas regerings prioriteringar”. 53 miljoner kronor, måhända för ett gott syfte, men i samarbete med en regering som prioriterar att döma homosexuella till livstids fängelsestraff på grund av deras förmåga att älska.

Samtidigt som bistånd går till länder som kriminaliserar homosexualitet så hanteras bistånd av biståndsorganisationer som är extremistiska och samarbetar med extrema homofober. Islamic Relief är en biståndsorganisation med filial i Sverige som under perioden 2017-2019 har beviljats 88 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar för att bedriva biståndsverksamhet. Tankesmedjan The Middle East Forum har kritiserat Islamic Relief för att ha haft insamlingsprojekt tillsammans med islamistiska extremistpredikanter som fällt homofoba kommentarer och talat om att döda homosexuella. Islamic Relief har för övrigt terrorklassats av Förenade Arabemiraten och är svartlistad även av Israel för påstått samröre med terrororganisationen Hamas.

Bistånd ska inte gå till stater som förföljer sin befolkning. Inte heller ska det hanteras av organisationer som har samarbeten med kända homofober.Vi välkomnar därför Sverigedemokraternas nya initiativ att verka för att Sverige ska dra in biståndet till länder där homosexualitet är kriminaliserat. Det är också bra att partiet driver på för att organisationer som inte tydligt står upp för homosexuellas rätt till liv ska få indraget stöd. Under veckan har det visat sig att även Liberalerna under Nyamko Sabunis ledarskap följer i Sverigedemokraternas spår och kräver fryst bistånd till regimer som förföljer homosexuella.

2015 gjordes en undersökning av webbsidan Planetromeo.com där 115 000 hbt-personer deltog. I de stater som Sverige ger mest bistånd till, det vill säga de länder där homosexuella känner sig som mest förföljda, svarade en majoritet, 52%, att de vill att omvärlden ska sätta press på hemlandets regering på frågan vad man ska göra för  att förbättra situationen för hbt-personer. Bara 8% svarade att det är genom att inte lägga sig i landets interna angelägenheter som saker och ting kan förbättras. Sveriges regering måste lyssna till dessa människors röster.

Vi vill också att RFSL ska ta till sig av kritik. RFSL gör definitivt för lite för att arbeta för att homo- och transsexualitet ska avkriminaliseras i de stater som förtrycker hbt-personer mest.

Och ytterst är det de svenska skattebetalarnas pengar det handlar om. Om vi hbt-personer så väl som övriga medborgare i Sverige inte vill att våra skattemedel ska gå till regimer som fängslar och förtrycker hbt-personer så är det vårt ansvar att höja vår röst i protest i synnerhet under årets Stockholm Pride.

 

Tobias Petersson, föreläsare om svenskt bistånd 

Luai Ahmed, människorättsaktivist och författare

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer