Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Vi kommer inte kunna slappna av förrän det beslutas att Denis får stanna”

av | 17 okt, 2018 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

I går eftermiddag stod det klart att 6-årige Denis, som skulle utvisats av Migrationsverket till Ukraina, får respit och beslutet om utvisning skjuts upp. Jag och Nyheter Idags Chang Frick hade tidigare bestämt att åka ut och träffa Denis och hans morföräldrar, och beslöt oss för att fullfölja besöket trots att det värsta hotet om utvisning avvärjts. Morföräldrarna pratar inte svenska, men eftersom jag kan ryska skulle det kunna bli ett nära samtal i alla fall, om det som varit och om framtiden för familjen.

Men först hämtar vi Changs barn på förskola, köper en present till Denis (Changs 5-åriga dotter får välja ut en legobil) och äter lite pizza. Det har hunnit bli mörkt när vi kommer ut till ett prydligt låghusområde som det ser ut att bo många barn i. Lägenheten på första våningen är välstädad och en äldre kvinna kommer och möter oss. Det är Denis mormor Marianna. Changs dotter springer före, jag bär hennes 3-årige lillebror på armen och vi möts av Denis i hallen. Först är ungarna lite blyga inför varandra och den lille vill inte släppa min hand men när Denis ställer upp alla sina dinosaurier på vardagsrumsmattan framför teven tinar 3-åringen upp. Jag sätter mig i soffan bredvid Marianna och ser tårarna i hennes ögon.

– Jag var så chockad först när jag fick veta att Denis inte skulle få stanna hos oss att jag grät två dagar, jag kunde inte sluta, säger hon. Denis frågade mig, vad är det mormor, men vad skulle jag säga? Jag sa att det var problem med hans papper. Vad säger man till ett litet barn?

Denis kan svenska, han går i förskoleklass och har fått kompisar. Han skulle kunna vara en helt vanlig liten kille, förutom att han de senaste dagarna fått mycket uppmärksamhet i medierna. Men han verkar inte särskilt berörd av uppståndelsen. Imorgon ska han gå tillbaka till skolan. Han säger inte mycket och jag vill inte heller stressa honom med några frågor om sånt som vuxenvärlden dividerar om. Däremot pratar vi lite om hans leksaker.

Midia Soufi, som är Denis vårdnadshavare och gode man, sitter på en stol i vardagsrummet. Hon har engagerat sig i Denis fall och Marianna säger att det är väldigt mycket tack vare henne som det hela ser ut att sluta väl. Utan Midia vet hon inte vad som skulle ha hänt.

– Jag vill också tacka alla andra som engagerat sig för Denis och för oss, säger hon och får än en gång svårt att hålla tillbaka tårarna. Det är så många som ringt och som ville hjälpa, folk vill ge pengar och presenter och allt möjligt, det är så fint, människor är så generösa, men vi behöver ingen sådan hjälp, det enda vi vill är att Denis ska stana hos oss. Det viktigaste är att människor bryr sig. Det värmer. Och tack för att ni kom ut hit på kvällen, tack för att ni också bryr er om oss.

Marianna är inte bara mormor till Denis, hon är också mamma till en dotter som den 17 november skulle fyllt 30 år. Så blev det inte, och sedan hennes dotter hittades död för sex månader sedan har Mariannas liv gått på sparlåga. Hon har tagit hand om Denis och försökt klara sig igenom dagarna, men också varit deltidssjukskriven från sitt arbete som städerska. Maken Ivan arbetar på bygge, det har han gjort sedan de kom till Sverige för fem år sedan, och även han är märkt av förlusten av deras dotter, Denis mamma. Vi pratar om livet i Ukraina och i Sverige. Imorgon ska de till Ukrainas ambassad för att få mer hjälp och stöd.

Just nu är livet en smula lugnare efter de senaste turbulenta dagarna.

– Men än så länge är slaget inte vunnet, säger Ivan. Vi kan andas ut för en stund, men kan inte slappna av förrän det beslutas att vi får adoptera Denis, att han får stanna hos oss.

Medan vi suttit och pratat har barnen blivit goda vänner. De tumlar runt och skrattar och rullar runt på golvet.

Innan vi går ger Denis en stor dinosaurie till treårige Adam.

– Wow, utbrister den lille storögt.

Det är precis en sån dinosaurie som han önskat sig.

Vuxenvärlden må vara som den än. Men när barn möts i leken är det lätt att glömma eländet runtomkring. Att höra dem skratta tillsammans ger hopp.

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer