Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Vi kan väl säga att vi ser om vårt hus”

av | 13 sep, 2017 | Uncategorized

Lästid: 7 minuter

Jag hörde talas om medborgarinitiativet i Eslöv för första gången för mer än ett år sen. Bekanta i Skåne berättade att polisen fick hjälp av privatpersoner för att minska antalet inbrott, stölder och stävja kriminaliteten. Det väckte min nyfikenhet och jag bestämde mig för att intervjua Ingvar Lindahl, mannen bakom den framgångsrika Eslövmodellen.

Laglöshet, ständiga inbrott och hårt tryck från allsköns kriminella har i flera år plågat den idylliska skånska orten. Jag som älskar berättelser om folk med initiativförmåga blev så klart nyfiken på mannen som är anledningen till att Eslöv numera slipper många av tjuvarna och att stadens företagare kan sova lugnt om nätterna. På min senaste Skåneresa beslöt jag mig därför för att försöka få till ett samtal med honom, inte minst för att saken åter kom på tal i och med att många runt om i Sverige lider av ökad otrygghet. Jag fick höra att Ingvars verksamhet expanderat och att man var nöjd med utfallet. Men trots goda intentioner ringde vi bara om varandra och det blev inget möte. Dock bestämde jag mig för att inte släppa idén om en intervju. Det fick helt enkelt bli ett samtal på telefon.

Så häromkvällen ringde jag upp Ingvar. Han har inga problem med att framträda med sitt namn, men vill helst inte vara med på bild numera. Anledningen är att hans ronderande om nätterna inte ses med blida ögon av alla. Han och hans son, som är med i verksamheten, har blivit mordhotade, och deras bil är inte omtyckt överallt. Det har spottats och kastats sten. Det är främst vissa ”grupperingar”, som Ingvar beskriver dem, som bråkar.

– Fast ibland åker de kriminella in och då är det lugnare ett tag, säger Ingvar pragmatiskt på sin breda, trygga skånska. Men jag måste tänka på min säkerhet och därför är jag försiktig. Det gäller att hela tiden ligga steget före.

Han vill inte att verksamheten ska kallas ”medborgargarde”. Jag antar att det beror på att ordet har så dålig klang. Man ser framför sig en uppretad mobb som slår urskillningslöst mot den som råkar stå i vägen. Inget kunde vara längre från det Ingvars grupp ägnar sig åt. Det hela sker organiserat, officiellt och under ordnade former. Man har inga tillhyggen och går aldrig i klinch med personer. Däremot finns den populära rottweilern Nisse med i bilden, som blivit något av en lokalkändis bland ortsbefolkningen, då han blivit uppmärksammad i pressen som tjuvarnas skräck. Verksamheten har en hemsida som finns här på www.safe0413.se, där siffrorna står för Eslövs riktnummer. Och man har med sig både kommunen, polisen och försäkringsbolaget Länsförsäkringar, där en tredjedel av Eslövs invånare är kunder.

– Vi kan väl säga att vi ser om vårt hus, förklarar Ingvar. Vi tröttnade.

Det hela började sommaren 2013.

– Det var skadegörelse och inbrott hela tiden, berättar Ingvar. Det kom bilar i skytteltrafik och körde runt här på nätterna. Vi fick ringa Securitas flera gånger för att få hjälp, men det tog inte slut för det.

En kväll då Ingvar och hans son kom körande i sin bil noterade de en lastbil med släckta lysen.

– Då anade vi ugglor i mossen. Vi följde efter… Den svängde in på Gunnar Nilssons maskin, in på baksidan och vi såg personer som rörde sig runtomkring. Vi förstod det var en ny stöld på gång. Jag ringde polisen och min påg hoppade ut ur bilen med Nisse. Jag fortsatte cirkla runt området medan vi väntade på polisen. Men Nisse kunde inte hålla truten utan han började skälla och då stack tjuvarna åt olika håll. De hade hunnit lasta bilen med stora traktordäck för flera hundra tusen. Ja, det var startskottet för vår verksamhet.

Ingvar, som kände de flesta företagare i området, beslöt sig för att agera. Han skickade ut ett mejl där han skrev att det fick vara nog och fjorton dagar senare träffades man på Eslövs stadshus för ett första möte.

– Från den natten började vi turas om att patrullera, säger Ingvar. Det var tjugo företag som var med till en början. Sedan växte intresset. Nästa möte var det över hundra personer med, hela konferensrummet var fullsmockat. Kommunen förstod också att vi inte kunde ha det så här, så de var med från start. Och polisen förstås.

Varför drabbades just Eslöv så hårt och vilka typer av gärningsmän var det?

– En blandning av alla möjliga, säger Ingvar. Allt från skrottjuvar till sådana som stal datorer… Eslöv är ett slags knutpunkt, med många vägar mot Helsingborg, Kristianstad, Trelleborg, Landskrona, Malmö. För att vara en liten stad finns här många företag och industriområden. Det är tillverkningar, metall, utsäde, mat, allt. Här finns lantbruksfirmor och gammal verkstadsindustri, matindustri med Felix, tillverkning av sjukvårdsutrustning… Helt enkelt ett slags mecka där det finns mycket stöldbegärligt.

Resultatet av patrulleringen har gjort enorm skillnad sedan starten för snart fyra år sedan. Numera är det betydligt lugnare i Eslöv med omnejd.

– Vi har i stort sett ingenting som händer nu. Har det varit någon som lyckats sno något så har de kanske lyckats slå in en dörr. Men aldrig hunnit gå in i en byggnad. Det är inget som ens går att räkna i pengar. Tjuvarna har insett att det inte är någon idé. Mycket av buset har lärt sig detta nu.

Har ronderandet även haft andra gynnsamma effekter? Till exempel att kvinnor känner sig tryggare?

– Ja, förutom att vi ser över industriområden har vi också vanliga företag som vi tittar till. Vår ronderingsbil går runt i centrum också. Det lugnar ner helheten i området.Så ja, även kvinnor kan känna sig tryggare nu, säger Ingvar. Vi träffar polisen var fjärde vecka och har regelbundna möten på kommunhuset där vi går igenom situationen.

Ingvar har utarbetat en modell för hur den nattliga bevakningen ska fungera för att den ska vara så rättvis och lättillgänglig som möjligt. I enkelhet går det ut på att de största företagen betalar mest, och de minsta har en lägre kostnad, beroende på hur företagens ekonomi och även inbrotsskydd ser ut.

– Man kan säga att det är mycket vi har lärt oss under resans gång, berättar han. Till exempel att det är bra att ha fri sikt, så ingenting skymmer de byggnader vi ser över när vi kör förbi i mörkret. Det blir svårare för tjuvar att gömma sig då, så kommunen har hjälpt till att ta bort buskar till exempel. Man ska hinna köra så många gator som möjligt på så kort tid som möjligt, då hinner inte en tjuv etablera sig. I början lärde vi oss också att tjuvar försvann på cykelvägar, så det tog vi också med kommunen. Man placerade ut stora stenar på cykelvägarna där tjuvar flydde. Men det blev en fajt med tjuvarna, de flyttade på stenarna fast de vägde så mycket… Till slut fick kommunen beställa järngrindar så att man kunde låsa cykelvägarna. Då blev det svårare att fly så. En annan åtgärd som vidtogs var att införa körförbud mellan 21-04 på många av industriområdenas gator. Det bli svårare för obehöriga att vistas där då.

Än en gång poängterar Ingvar att han aldrig konfronterar någon.

– Det har vi varit väldigt noga med från början, säger han. Man ska aldrig ta den risken.

I Eslövsmodellen ingår ett kontinuerligt samarbete med polisen.

– Vi har lärt känna varandra vi det här laget. Vi har bra kommunikation och vi rapporterar till dem, om kriminella bilar och skadegörelse. Dessa rapporter går också till försäkringsbolagen, och då syns det tydligt hur det ser ut med skadegörelse och inbrott.

För två år sedan utökade Ingvar verksamheten ytterligare, från att enbart ha varit baserad i själva Eslöv ser han nu även till en rad gårdar.

– Jag har nu en slinga också på Eslövs ytterområden, med femtio gårdar totalt, berättar Ingvar. När vi började så upptäckte vi till exempel en tjuv som hade hyrt in sig på en av gårdarna… han hade en ”verksamhet” i trakten. Vi meddelar polisen när vi ser konstiga bilar, de plockar många tack vare det.

Som ytterligare åtgärd använder sig Ingvar av DNA-märkning i sitt förebyggande arbete mot kriminalitet.

– Man kan till exempel märka alla verktygen i verkstaden. Det bästa är att polisen skaffat UV-lampor i Skåne för att kunna se DNA-märkningen och då kan de även se var stöldgodset kommer ifrån. DNA-märkning är helt omöjlig att få bort. Därför gillar både försäkringsbolag och polisen det jättemycket. Och ingen hälare köper grejer med DNA. Stannar polisen en bil med stulna verktyg som är märkta, då går de lätt att spåra. Denna märkning har genomsyrat mycket här nere i Eslövregionen, kan jag säga. Det är utmärkt att man kan märka datorer, mobiltelefonen, bilen…

Jag byter några ord med en av lantbrukarna som anlitar Ingvar för att patrullera hans gård. Familjen har tidigare haft åtskilliga inbrott, då både bilar och redskap stulitts. Men sedan Ingvar tagit med även denna gård under sina vingars beskydd, om man nu få uttrycka det så, har det varit lugnt.

– Det är verkligen en enorm hjälp, och en rejäl skillnad i trygghetskänsla. Vi har inte haft en enda stöld sedan vi anlitade Ingvar.

Ja, Eslöv är betydligt lugnare numera och det är Ingvar mycket nöjd med, precis som de företag och lantbruk som anlitar hans tjänster, trots att det varit ett omfattande arbete att få allt att fungera.

– Det har ju tagit mycket tid och engagemang, det har det gjort, säger han.

Ett flertal kommuner har också visat intresse för Eslövmodellen och kommit på studiebesök tillsammans med sina kommunpoliser. Hittills har dock ingen riktigt orkat dra igång en liknande verksamhet. Det verkar krävas en eldsjäl som Ingvar för att skapa ett liknande system. Och kanske en hjälpsam son, samt en duktig hund som Nisse.

 

********

Stötta mig gärna genom att köpa min senaste bok Vapendragerskan! Det är den tionde delen i romanserien om barnmorskan Cecilia Lund, utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta då Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer