Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Vi har inget annat val än att stanna kvar på Löfvens skepp – det finns inga livbåtar”

av | 3 apr, 2020 | Politik

Lästid: 5 minuter

Många undrar hur stödet för Socialdemokraterna kan öka under coronapandemin och den ekonomiska kris som kommer att följa i spåren av den. Det är egentligen inte så konstigt att fler sätter sin tilltro till regeringen eftersom det är de som styr. Fokus ligger just nu på viruset, på hur sjukvården ska klara uppgiften de har framför sig och där vårdplatserna redan förutspås bli en bristvara. Löfven har heller inte vidtagit samma strikta åtgärder som de flesta andra länder har gjort för att dämpa spridningen, utan förlitar sig på sitt eget goda omdöme. Ni vet, den där fattningsgåvan som obönhörligen tvingar honom till slutsatsen att han inte såg det komma, eller att vi har varit naiva. Under sådana omständigheter är det självklart att några fler hoppas att Löfven för en gångs skull ska undvika att trampa i det där närliggande klaveret som blivit honom en ständig följeslagare. I dagens krönika analyserar Eva-Lisa Dezmin frågan om Löfvens påstådda nya popularitet och de samhällsproblemen som kvarstår trots att de inte syns lika mycket i medierna.

Alla andra problem i samhället har därmed kommit i skymundan, speciellt den skenande brottsligheten. Det är ytterst få av brotten som begås under dygnets 24 timmar som når igenom bruset av coronauppdateringarna och därför har många glömt dessa för stunden. Istället bekymrar man sig för sina närmaste och det är givetvis fullt begripligt, men kriminaliteten kommer inte att försvinna bara för att fokus flyttats och när coronapandemin klingat ut, kommer problemen i landet att bli än mer påtagliga av två anledningar: Den ena därför att vi under några månader inte hört så mycket om brottsligheten och invaggats i falska förhoppningar om att den kanske avtagit något medan viruset härjat. Den andra därför att när pandemin väl dragit förbi kommer vi att ha ett annat stort bekymmer att lösa, nämligen ekonomin, och det kommer att ta lång tid att ställa den tillrätta igen. Speciellt som vi tagit hit en stor mängd människor varav många är beroende av att bidragen landar på kontot varje månad. Tillsammans med den arbetslöshet som kommer att uppstå när flera företag i landet gått i konkurs, blir läget givetvis extra ansträngt.

Vi har med andra ord en tungrodd tid framför oss och Löfven och hans regering kommer naturligtvis inte att kräva att alla som valt att leva här hjälper till, han kommer att lägga hela bördan på skattebetalarna. Precis som det är skattebetalarna som gjort det möjligt för regeringen att nu hjälpa företag som drabbats runt om i landet, kommer det också att bli skattebetalarna som får slita för att bidragen inte ska sina för dem som aldrig själva medverkat till välfärdens beståndsdelar och som återigen åker snålskjuts på andra. Det ska bli intressant att se hur många som då tycker det är häftigt att betala skatt. Speciellt med tanke på att det tydligen plötsligt finns en massa pengar, varav en bråkdel av det som regeringen nu lägger på stödåtgärder till företag, hade kunnat hjälpa fattigpensionärerna till ett drägligt liv.

Inte ens i en tid som den här kommer asylinvandringen på skam, den fortsätter samtidigt som viruset upptar stora delar av samhällets resurser och för säkerhetsskull beslutar sig då regeringen att skjuta till hundra miljoner extra till FN för att bekämpa coronaviruset i utvecklingsländerna. Det är lite intressant ändå att nu går det tydligen bra att hjälpa på plats. Med den fantastiska sjukvård som regeringen Löfven skrutit om och med den inställning de haft till asylinvandringen i övrigt, borde det väl vara mer humant att ta hit de coronasmittade från utvecklingsländerna och hjälpa dem här. Det har varit viktigt att göra det i alla andra avseenden, så varför inte nu? Regeringen är ju så stolta över Sverigemodellen och hur vi minsann hanterar den här smittan på ett helt annat sätt än övriga delar av världen, samt hur mycket smartare vi tänkt ut det här i jämförelse med alla andra. Facit på hur ”smarta” vi varit kommer och det blir förmodligen Löfvens första väljartapp. Det andra tappet kommer när vi ska ta oss ur den ekonomiska kris som följer i virusets spår. Detta samtidigt som kriminaliteten gör sig påmind igen.

Kurvan för virusets framfart har precis blivit brantare och ännu står vi bara i början av det inferno som väntar oss, varnar klarsynta forskare. Vi har tyvärr inget annat val än att stanna på skeppet och låta Löfven styra det eftersom det inte finns några livbåtar. Under sådana omständigheter hoppas såklart fler att kaptenen ska veta vad han gör och att Tegnells lugnande ord ska stämma överens med verkligheten. Att hoppas på mirakel är vanligt när det är det enda som återstår.
Men när dammet har lagt sig och vi befinner oss i resterna av det som blev kvar, uppdagar sig sanningens ögonblick.
För sossarnas del är det då det kommer att visa sig vilket förtroende som återstår för dem.

EVA-LISA DEZMIN

Eva-Lisa Dezmin är förläggare på det egna förlaget DareMe Publishing, författare och krönikör i Katerina Magasin. Du kan ladda ner en av hennes senaste böcker, ”Gärningsspelarna”, här:  https://www.bokus.com/bok/9789198388282/garningsspelarna/

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer