Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Vi behöver prata mer om public services totalitära önskan om att åsiktskontrollera folket

av | 21 nov, 2020 | Uncategorized

Lästid: 6 minuter

Det amerikanska presidentvalet kastar mer än något annat ett avslöjande ljus över förljugna medier och hycklande journalister, som sviker sitt uppdrag om saklig rapportering och istället ser som sin uppgift att hålla folket i schack genom att fostra dem i att tycka rätt (läs: regimtroget) och kväsa eventuellt missnöje. Numera får vi lära oss att kritiska röster är skadliga och att man blir lyckligast av att alla tycker lika. Vi mår bäst av en ”gemensam verklighet” anser Sveriges Radios VD Cilla Benkö i en text med rubriken ”Med public service får du opartiska nyheter”. Det skulle kunna vara grov satir – men det är fullt allvar. Denna distanslösa predikan luktar totalitärt vansinne. Förstår Benkö ens vad det är hon skriver utifrån sin position som välavlönad direktör med enorm mediemakt? Inser hon att hon i själva verket beter sig exakt som en maktmissbrukande despot, som anser sig ha rätten att lämna omdömen om sig själv och utse de undersåtar som lydigt bekräftar vad hon än säger? Begreppet Fake News Media har aldrig varit mer träffande.

Debattartikeln om public services sakliga förträfflighet publicerades på Expressen 19 november. Benkö skrev den ihop med sin kollega, programdirektören Björn Löfdahl. Med anledning av valet i USA går de full Nordkorea och menar att ”public service gynnar demokratin” och ljuger friskt och skamlöst om att svensk public service är oberoende, och att ”många olika röster och åsikter kommer till tals”. Det bästa av allt är ändå slutklämmen om att det demokratiska samhället ”mår bäst” av en gemensam verklighet, med gemensamma nyhetsförmedlare, ”där vi kan ta del av andras åsikter – även om vi inte håller med”. Den som inte ser faran i att en VD för en stor, statligt finansierad medieplattform predikar vad människor ska tänka, och påbjuder en Åsiktskorridor som förkläs i frihet, bör läsa om George Orwells 1984.

Ord som ”stark”, ”oberoende” och ”opartisk” strösslas frikostigt i Benkös och Löfdahls text. ”Starka, breda, oberoende och opartiska medier bör vara lika självklara som att journalistikens roll inte är att tala om för människor vad de ska tycka” skriver de. Dock är det exakt vad public service gör. Begreppet Fake News Media har aldrig varit mer träffande. De statligt finansierade mediekanalerna har på senare år blivit allt mer aktivistiska och folkfostrande i politiskt korrekt värdegrund. Det har varit extra tydligt just i samband med rapporteringen om de två senaste amerikanska presidentvalen. När Trump blev president 2016 utspelade sig rena begravningsscener hos public service. På samma sätt hade de svårt att dölja sin lycka när Joe Biden – som kallats ”vår vän Joe” i SVT – sas ha vunnit valet 2020 (något som i skrivande stund fortfarande inte är klart – vilket inte heller rapporteras sakligt i public service). Hur är det att inte tala om för människor vad de ska tycka? Hur är det att inte försöka påverka? Public service utgår från att alla i Sverige älskar Biden och hatar Trump. Hur är det opartiskt och neuttralt?

Men låt oss gå tillbaka till Benkös formulering ”gemensam verklighet”. Vad betyder det ens? Hur kan verkligheten vara gemensam när skildringen av den bygger på propaganda och hårdvinkling? Är det en gemensam verklighet om man till exempel vägrar berätta vilka de kriminella är, och låtsas som om alla människor är lika våldsbenägna? Är det en gemensam verklighet när man försöker ge sken av att politikerna har kontroll över den svenska samhällsutvecklingen? Är det en gemensam verklighet när människor inte känner igen sig i vad som sägs i radio och på TV, när man uppenbart ser hur journalisterna väljer att ge röster åt dem som bekräftar deras önskemål om hur världen borde se ut, istället för hur den faktiskt ser ut? Är det gemensam verklighet när man tillsammans, likt medberoende anhöriga till en alkoholist, ljuger om att alkogolisten inte alls är helt förlorad i sitt missbruk?

Ur artikeln:

”Samtidigt saknar medielandskapet i USA en motsvarighet till den starka och oberoende public service som finns i Sverige och på flera håll i världen – och som bidrar med opartiska nyheter och ett trovärdigt innehåll som når en stor och bred publik, där många olika röster och åsikter kommer till tals. Forskning visar tydligt att starka och oberoende public service-medier gynnar demokratier, genom ett större samlat utbud av nyhets- och samhällsjournalistik och med medborgare som kan mer om politik och samhället i stort. ”

Den numera legendariska tweeten från SVT, som publicerades 18 september 2015, löd: ” Rykten sprids just nu om att regeringen styr SVT:s journalistik. Det kan vi dementera (vi debatterar inte ryktet vidare här).”

Man skulle kunna tro att det rörde sig om samhällssatir på hög nivå! Som ett litet barn som står med händerna djupt ner i kakburken och blir påkommet. Ryktet om att jag precis stulit kakor kan jag dementera. Dessvärre var det inte satir då – och är det inte nu.

Tvärtom vad Benkö och Löfdahl hävdar så mår det demokratiska samhället INTE bäst av deras gemensamma, förfalskade verklighet. Det demokratiska samhället mår bäst av en fri debatt och en flora av olika tankar, bilder, idéer. Det mår bäst av kritik och verkligt fria medier, inte statligt finansierade, propagandistiska sådana som håller landet i ett järngrepp och som ständigt försöker hjärntvätta massorna. Vi ska inte tycka lika. Vi ska få tycka vad vi vill, och inte vara rädda för att säga vår mening och uppmärksamma när fel begås. Bara så har ett land chansen att tillfriskna. Den svenska utvecklingen går idag tyvärr åt fel håll. På grund av bristande yttrandefrihet och osund maktkoncentration i medierna kommer politiker och makthavare undan med destruktiva beslut som skapar ett dysfunktionellt samhälle. Till detta är Benkö och Löfdahl ytterst skydliga.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer