Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Vi behöver prata mer om fuskandet som pågår i Sverige”

av | 27 apr, 2020 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Sju pilotelever stängs av vid en pilotskola i Nyköping. Det är hårresande att ett så pass omfattande fusk kunnat pågå – samtidigt måste vi vara tacksamma, att de stängs av från utbildningen. För det är i dag inte alls säkert att så sker med dem som beter sig oärligt. Bejakandet av offermentalitet riskerar dock att ge oss ett orättvist, otryggt och samtidigt korrupt samhälle. Vi behöver prata mer om fuskandet som pågår i Sverige, såväl i stort som i smått. Det skriver idag Madeleine Lilja Rönnqvist, grundare av Projekt Sanning.

Att vara pilot innebär att ta ett stort ansvar. Du ska hantera stress, räkna, kontrollera antal passagerare samt klara av att räkna fraktgodsens vikt, analysera väderförhållanden, inte minst kontrollera att motorerna fungerar som de ska. Fuska på teoriprov är med andra ord något man inte vill höra talas om. Det hör förstås inte till vanligheterna inom pilotutbildningen att man fuskar eller att de som fuskar är av utländsk härkomst. Det måste man anta. Måhända är det en olycklig omständighet, likväl djupt oroande.
Varför man valt att fuska är inte så svårt att räkna ut. För att bli pilot krävs höga betyg, speciellt i ämnen som engelska, fysik och matematik. Men det handlar också om attityder. Värderingar och attityder påverkar vårt beteende och våra val. Attityder kan till och med ha större betydelse för valet att fuska än värderingar. Allt handlar om att bli påkommen eller inte.
För att kunna sätta stopp för fuskandet behövs avslöjanden som dessa, men framför allt kunskaper om vilka attityder som leder till den typen av fusk. Det har trots allt handlat om medvetna beslut från elevernas sida, även om de i sitt försvar hävdar att de inte förstod att de fuskade eller hade för avsikt att fuska. Klart de förstod vad de pysslade med, annars hade de inte smugglat in mobiler eller olovligen använt annan media.Man kan även fråga sig hur lämplig någon är att arbeta som pilot, om den inte ens förstår sådana elementära regler som hur ett prov på utbildningen går till?
Att fuska är fel och fult, i vart enligt svenska mått mätt. Även om de allra flesta fördömer fusk finns numer en växande tendens i vårt samhälle att ha ett visst överseende med fuskandet. Det kan handla om allt från bidragsfusk till skattefusk.
De främsta orsakerna till att man fuskar är att det någonstans blivit okej. Andra gör det ju. Politiker fuskar, makthavare fuskar, moralen sjunker och risken att bli upptäckt är låg. Tursamt nog finns ett stort stöd för att förhindra fusk av det här allvarliga slaget. Vi vill inte ha halvdana piloter i luften.
Vi behöver prata mer om fuskandet. Den svenska tilliten, eller den mellanmänskliga, om man så vill, är ett mått på vårt sociala kapital och i vilken mån vi litar på varandra. Utan det fungerar inte vårt trygghetssystem. Den mellanmänskliga tilliten bland svenska folket har länge varit hög, men samtidigt ser vi hur moralen och etiken blir allt sämre. Och fuskande pilotelever gör verkligen inte saken bättre.
Medborgarna måste kunna känna ett förtroende för att de flyger med piloter som faktiskt klarat sin utbildning och därmed rätteligen kan kalla sig pilot. Så är det bara. Nu är förmodligen fusket inom svensk pilotutbildning inte särskilt omfattande, men om en sådan attityd får fäste, är risken stor att fuskandet utvecklas till en norm och en sanning. Vi har sett det hända inom andra områden. Därför är det bra att Kammarrätten står fast vid sitt beslut, att det var rätt av Transportstyrelsen att stänga av samtliga sju elever.
MADELEINE LILJA RÖNNQVIST
Madeleine Lilja Rönnqvist är skribent och grundare av Projekt Sanning

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer