Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

VD Cilla Benkö bekräftar diskriminering – anmäls till DO: Har Sveriges Radio blivit en rasbiologisk diskrimineringsfabrik?

av | 28 sep, 2020 | Media

Lästid: 5 minuter

Eftersom mainstreammedierna som vanligt inte gör sitt jobb, behöver andra medier samt allmänheten gå till botten med de faktiskt rätt häpnadsväckande uttalanden som Sveriges Radios VD Cilla Benkö gör som ett svar på att hennes arbetsplats anklagas för hudfärgsdiskriminering och rasism. Men det är bra att sanningen kommer upp på bordet. Den högsta chefens reaktioner på “rasistuppropet” blottar public services hyckleri och skeva människosyn. Maktmissbruk och rasism bekräftas skamlöst och öppet av Benkö. För istället för att säga att etnicitet och kön inte spelar någon roll, bekräftar Benkö att det absolut spelar roll på Sveriges Radio! Dessutom lägger hon till ytterligare faktorer som tidigare inte tagits upp som en anledning till att man antingen får, eller inte får, jobb på Sveriges Radio: Nämligen något som beskrivs som “ekonomisk bakgrund”. Jag skulle gärna vilja veta hur denna “ekonomiska bakgrund” är avgörande när man söker jobb som till exempel ljudtekniker eller reporter på Sveriges Radio? Eller chef? Hur lyder motiveringen när man nekas anställning på grund av “ekonomisk bakgrund”? Och hur går detta ihop med pratet om värdegrund och alla människors lika värde? Samma frågor ställer jag mig givetvis när det kommer till kön och etnicitet, samt även faktorerna “stad och landsbygd” som Benkö refererar till. Kan man alltså få nej till anställning på Sveriges Radio trots att man är otroligt yrkesskicklig, MEN är till exempel en fattig tjej med avvikande hudfärg, kommen från en i Sveriges Radios ögon “olämplig” del av Sverige? Ja, vi behöver bryta ner Benkös häpnadsväckande uttalanden för att försöka förstå vad det är som faktiskt pågår inom public service, som finansieras med våra skattepengar. Har vår anrika statliga radio blivit en rasbiologisk diskrimineringsfabrik, där människor sorteras bort på grund av faktorer de absolut inte kan påverka, och som definitivt inte har något med deras yrkesutövning att göra? Det känns oerhört skrämmande att detta tillåts ske i Sverige 2020. Nu anmäls Sveriges Radio till Diskrimineringsombudsmannen av Åsa Tallroth och Anna Busan Danielli (MED). Slutsatsen kan inte bli annan än att public service omgående borde bli ”defunded” och läggas ner i sin nuvarande form.

”SR är inte ett rasistiskt företag och vi har inte rasistiska medarbetare. Vi rekryterar från faktorer, och plockar ut den bästa för jobbet för stunden. Ibland är etnicitet en avgörande faktor, ibland kön, ibland ekonomisk bakgrund, ibland om man kommer från stad eller landsbygd.”

Ovan är alltså Benkös uttalande om hur man på Sveriges Radio rekryterar från ”faktorer”. Föreställ dig hur anställningsintervjun går. Du konkurrerar om jobbet med många andra, men du har en bra magkänsla, för dina yrkesmeriter är väldigt goda och du har bara de bästa vitsorden. Men så kommer det upp frågor du inte kan påverka, faktiskt faktorer som ligger utanför din kontroll. Dina föräldrars inkomster – och var du är född. Ja, var du kommer ifrån. Staden du är uppväxt i? Din nuvarande bostadsort? Din bakgrund… Ja, du läste rätt. Både den geografiska bakgrunden, samt den ekonomiska. Kanske hur du bott som barn, vad du lekt med, vilka märkeskläder du haft, eller inte haft… Vilka gynnas? Är det de socioekonomiskt utsatta, eller de välbärgade? (Jag har mina aningar men ska inte spekulera). Finns det en manual på Sveriges Radio där vissa geografiska zoner är rödmarkerade som no go, ifall man söker anställning? För det kan väl aldrig vara de välbärgade delarna av Stockholm där de flesta av Sveriges Radios chefer bor, eftersom deras barn och andra släktingar med större lätthet får jobb på Sveriges Radio än gemene man?

Och kön och etnicitet, alltså. Det har diskuterats förut, men det behöver diskuteras igen. Sveriges Radio ägnar sig alltså åt sortering av människor utifrån vad de har mellan benen, samt vilken hudfärg de har. Ja, för det är vad det handlar om när man bryter ner det. Är detta värdigt en modern arbetsplats i ett demokratiskt samhälle? Svaret är givetvis nej, och rasistskandalen är ett faktum. Frågan är bara hur Sverige nu ska hantera den?

De etablerade politiska partierna förefaller tagna på sängen. Däremot finns andra som agerar. Åsa Tallroth, som är 1:a vice ordförande för det politiska partiet Medborgerlig Samling (MED) samt ordförande för partiet i Sörmland, har tillsammans med sin partikamrat Anna Danieli anmält Sveriges Radio till Diskrimineringsombudsmannen, DO, något hon skriver om på sin Facebook: ”Eftersom detta strider mot gällande lagstiftning om diskriminering, så såg vi – jag och Anna Busan Danieli – ingen annan råd än att anmäla Sveriges Radio till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Anmälan skickades in idag, söndagen den 27/9, 2020.”

Fortsättning följer.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer