Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Varför ska svenska folket finansiera migrationsaktivismen på public service?

av | 2 jan, 2019 | Media

Lästid: 7 minuter

Den här texten har skavt i mig ett tag nu, i synnerhet sedan jag fick tips från en av mina läsare om journalister och chefer inom public service som sitter på dubbla stolar i fråga om afghanska män (det är alltså personer som arbetar inom ps och som samtidigt har afghanska män boende hos sig). Det handlar om public service-rapportering om migrationsfrågor i allmänhet och frågorna om ensamkommande afghaner i synnerhet, eftersom dessa blivit hela Sveriges problematik genom den huvudlösa ”gymnasielagen”och på grund av att det finns lobbygrupper med stor politisk makt som med näbbar och klor kämpar för att tusentals av dessa män utan asylskäl (varav ett okänt antal är kriminellt belastade) ska få stanna i landet. Jag anser att SVT och Sveriges Radio genom sådana indirekta – och icke-transparenta – ställningstaganden tydligt sviker sitt uppdrag som oberoende och befriat från särintressen, och därför finns skäl att ifrågasätta dess trovärdighet i dessa frågor.

De två personerna som jag fått tips om är dels en frilansande journalist på Sveriges Radio, dels en högt uppsatt chef på SVT, som har privata engagemang i ensamkommande afghanska män. Den ena av dem, en kvinna som bor i västsverige, har afghanska ungdomar boende hos sig och poserar också med dem på Facebook där hon kallar dem för sin ”familj”. Vid en närmare googling ser man att journalisten skrivit om hur lärare tar strid för ensamkommande. Många är så vana vid att se den här typen av texter att de inte ens reflekterar över hur de är uppbyggda och att det inte rapporteras särskilt kritiskt om saken. Än färre vet att den som gjort just detta reportage agerar själv fosterhem åt ensamkommande män…

Den andre som givetvis också har möjlighet att påverka rapporteringen i public service är en högt uppsatt TV-chef i södra Sverige, som också han inhyser afghanska män i sitt hem och troligen får betalt för detta av kommunen. Även här uppstår frågorna om trovärdighet och opartiskhet, vilket egenintresse har man i saken då man aktivt medverkar i flyktinghanteringen och är en aktör som tillhandahåller boende och stöd? Kan man samtidigt vara saklig, neutral och vid behov kritisk i dessa frågor, eller är man präglad av de ”humanitära ideal” enligt vilka man anser sig agera? Kan man till exempel granska problematiken med gymnasielagen på ett nyanserat sätt? Är man dessutom chef har man särskilt mycket att säga till om i nyhetsvärdering och urval av vad som ska sändas. Jag lyfter detta då jag anser att dessa frågeställningar måste analyseras, allt annat är hyckleri. Däremot har jag valt att inte namnge dessa  två personer, då detta är frågor av etisk karaktär där individers identitet i sig är ointressant. Det som är intressant är vad vi mediekonsumenter nu tvingas betala för via skattsedeln – hur mycket är saklig nyhetsrapportering och hur mycket är ren propaganda?

Så här skriver Cilla Benköö, VD för Sveriges Radio, i public service-handboken, om public service uppdrag:

”Vi (alltså public service, min anm.) ska vara oberoende och därmed fristående från särintressen. Vi finansieras av lyssnarna och har ett tydligt uppdrag i det demokratiska samhället. I vårt ansvar ligger att vara ett föredöme när det gäller publicistik, kvalitet och integritet. Sveriges Radio har ett uttalat uppdrag att vara ett alternativ till kommersiellt finansierade medier. Det vi skapar ska bidra till hög trovärdighet.”

Är då flyktingaktivism inte ett särintresse? Är inte personer, som anser att Sverige ska ha en fortsatt hög flyktinginvandring, och som är positiva till afghanamnestin, samt är djupt engagerade i lobbygrupper som #vistårinteut, helt oberoende? Kan man brinna för en fråga och samtidigt rapportera negativt om saken? Frågorna kommer upp i synnerhet sedan journalisten Magda Gads rapportering från Afghanistan ifrågasatts av flera flyktingaktivister och personer som engagerar sig i de afghanska män som tagit sig till Sverige (jag skriver inte flytt, då det är oklart hur många som verkligen gjort det och hur många som anlänt med hjälp av människosmugglares organiserade resor).

Eftersom public service nu ska finansieras via skattsedeln skärps naturligtvis förväntningarna på opartisk rapportering. Men hur kan detta ske, då över hälften av dem som arbetar inom SVT och SR har sina politiska sympatier till vänster? Kent Asp undersökte 2011 journalisters partisympatier.Undersökningen är visserligen sju år gammal men med tanke på att många journalister är livstidsanställda inom public service finns anledning att misstänka att dessa sympatier fortfarande gäller. Enligt Asps undersökning sympatiserade 54% av journalisterna på Sveriges Radio och 52% på Sveriges Television med Miljöpartiet. Miljöpartiet är det politiska parti som vill ha fortsatt hög flyktinginvandring till Sverige, och som mest högljutt krävt afghanamnesti. Miljöpartiet är också det parti som mest infiltrerats av islamister i Sverige.

Den 20:e december 2018 kunde vi läsa om SVT-journalisten Fredrik Önnevall, som dömdes i Högsta domstolen för människosmuggling till villkorligt och dagsböter. Ytterligare två SVT-medarbetare dömdes till villkorligt och 40 dagsböter efter att de 2014 tog med en 15-årig flyktingpojke från Grekland till Sverige. Men Önnevall och de två andra i hans team som dömts för människosmuggling får behålla sina jobb. SVT kommer också att betala deras rättegångskostnader, har vi fått veta. Detta förklaras av kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala genom att ”SVT måste ta sitt ansvar eftersom man valt att sända programmet”. Det är enligt Rasiwala ”ett humanitärt ställningstagande”. I mina öron låter det som ett tydligt särintresse. SVT ställer sig härigenom bakom Önnevalls handling. Man kan spekulera i huruvida detta skedde med SVT:s goda minne redan från början, att man var medveten om att man begick brott men att man ändå valde att agera för att få en bra story? Vissa väljer att kalla det humanitärt, andra kanske skulle välja att beskriva det hela som cyniskt eller rent ut kriminellt. Opartiskt är det dock inte.

”Public service i Sverige har en stark ställning. Det ska vi vara stolta över men det gör också att publiken kan ställa stora krav på oss. Vi har fått ett förtroende som vi gemensamt måste ta ansvar för och förvalta på bästa sätt” skriver Cilla Benköö i Public Service-handboken. För mig är stöttande av människosmuggling inte ett bra sätt att förvalta detta förtroende. Att mina skattepengar sedan ska gå till att betala rättegångskostnaderna via en påtvingad skatt är enligt mig uppåt väggarna och sänder märkliga signaler att vissa typer av brott är okej att begå.

Ett annat exempel på skevheten i public service-rapporteringen är hur man godtyckligt väljer att utelämna partitillhörigheten hos den tidigare kommunalpolitiken som dömts för att ha sex med en minderårig pojke på ett HVB-hem. P4 Göteborg slirar förbi lite elegant det faktum att kvinnan varit socialdemokratisk kommunpolitiker, något som Facebooksidan ”I allmänhetens tjänst – Granskning av SVT och SR” uppmärksammat. Är det någon som tror att dylik fakta skulle ha utelämnats om kvinnan varit Sverigedemokrat? Det är denna slagsida som gör att public service rapportering inte blir saklig, utan tvärtom ytterst partisk.

I Svenska Dagbladet driver journalisten Negra Efendic en kampanj mot medicinska åldersbedömningar, något jag stört mig på länge och som för några dagar sedan sammanfattades utmärkt av Rebecka Weidmo Uvell. Men Svenska Dagbladet är en tidskrift som man kan välja att avstå från att läsa. Ogillar man Efendic partiska, subjektiva och aktivistiska skriverier säger man helt enkelt nej tack. Denna möjlighet har vi inte längre vad gäller public service. Istället tvingas vi betala för politiserad propaganda och rena fake news, som i fallet med klimataktivisten Greta Thunbergs föreläsning för tomma stolar på klimatmötet i Katowice i Polen nyligen. Är det sådant som Cilla Benköö menar är trovärdigt? I så fall har vi diametralt olika syn på vad trovärdighet är.

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här står endast kommunpolitiker – inte att kvinnan var socialdemokratisk sådan

 

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7122856

 

 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/larare-tar-strid-for-ensamkommande

 

 

 

 

Gör det men kolla om det finns fler det är ju fara för samhället de kan ju inte granska problematiken med gymnasielagen etc

 

Anna Börje är journalist på Radio Blekinge hon har två boende

Per Lärka bor granne med min mama i Malmö och de har 2 stycken också

hur många fler har tagit emot barn inom journalistkåren?

inte undra på att någon granska

Anna Börje visar stolt upp sin familj på faebook

 

 

Nu kommer det roliga och anmärkningsvärda

socialen i Malmö behöver inte veta något för han kan ha fått placeringen från annan kommun och då vet inte Malmö något trots att han bor där

 

 

 

men hur bra är det att anställda är aktivister?

 

svt betalar böter åt önnevall som smugglar 15-årig flykting

 

paul meléns aktivister som är anställda på svt

 

och nu mörkar svt att hvb-batikhäxan är socialdemokrat, alltså batikhäxan som utsatt flyktingbarn för sexuellt övergrepp – hur rimmar det med public services uppdrag?

 

ska vi finansiera sånt här via skattsedeln, alltså migrant aktivism

 

partisk rapportering om afghaner och andra ensamkommande

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer