Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Varför pixlas en serievåldtäktsman, samtidigt som en annan brottsling lämnas ut med namn och bild?

av | 25 jul, 2018 | Media

Lästid: 3 minuter

Att förtroendet för etablerade medier sjunker beror till stor del på snedvinklad rapportering och godtyckligt val av vilka gärningsmän man väljer att pixla, och vilka man lämnar ut med namn och bild. Det senaste iögonfallande exemplet är den stora skillnaden i hur man publicerar uppgifter om dömda våldsmän. Vi har en rapportering om en tonåring med ett svenskt namn och nordiskt utseende som döms för mord. Samtidigt presenteras ett fall med grova sexuella övergrepp utfört av tidigare dömd sexualsadist mot en 17-årig flicka. Våldtäktsmannen pixlas noga och hans namn har ej blivit publikt. Varför gör man denna skillnad på publiceringar?

Jacob Svensson, 19 år, döms för att ha mördat en man på en toalett i Örebro. Att Svensson dömts redovisas med bild och personuppgifter på honom.

Samtidigt publiceras ett reportage om ett annat grovt brott, en man som är en vandrande samhällsfara för flickor och kvinnor. Det är en 39-årig man som kidnappat och våldtagit en 17-årig flicka. Den 39-årige serievåldtäktsmannen har tidigare dömts för ett antal sadistiska våldtäkter där han visat ”exceptionell hänsynslöshet och råhet”. Nu har han åtalats på nytt – efter att han misstänks ha kidnappat en 17-årig flicka och våldtagit henne upprepade gånger. Denna gärningsman pixlas intill oigenkännlighet och som läsare får man känsla av att hans identitet måste skyddas till varje pris.

Varför serveras läsare generösa bilder på Jacob Svensson, men inte på den sexuella förövare och våldsman som utsatt en 17-årig tjej för grova övergrepp och som i 20 års tid ägnat sig åt sexualsadism som skadat många kvinnor? Jag skulle bra gärna vilja veta vilka prioriteringar som görs på redaktionerna. Tidigare talades det om ”kod 291” det vill säga en kod som polisen använde för att markera att brott begåtts av en invandrare. Frågan är om svensk mainstream-media arbetar efter samma principer, alltså uppvisa inhemsk kriminalitet och skydda invandrare som begår brott i största möjliga utsträckning? Sådant skapar naturligtvis misstänksamhet och att tilliten till medierna sjunker, samtidigt som polariseringen i samhället växer då många upplever detta som en missriktad omsorg om kriminella, samt att man därmed ”drar alla invandrare över en kam” – en oerhört olycklig utveckling.

På grund av pixlingen av våldtäktsmannen är det omöjligt att veta om gärningsmannen är invandrare eller svensk, även om det går att ha misstankar om saken. Men om våldtäktsmannen nu är svensk, och pixlas ändå, uppstår nästa fråga: Är en våldtäktsman som misshandlat en 17-årig flicka och som uppenbart är en samhällsfara, mer angelägen att skydda, än en tonåring som dödat en man? I så fall, varför?

Samtidigt får alternativa medier, där hänsyn till ursprung inte tas, allt fler läsare. Ekvationen är enkel, och mainstream-medierna bör rannsaka sig själva. Människor vill inte bli fostrade. Människor vill veta sanningen. Så enkelt är det.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

Köp den gärna här.

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer