Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Varför kan inte Sverige vara ett normalt land för en gångs skull?”

av | 13 mar, 2020 | Coronasmittan

Lästid: 5 minuter

Hur kan man kräva att människor ska ta ansvar när man som samhälle föregår med dåligt exempel? Norge och Danmark stänger skolorna och inför hårda regler för att platta ut kurvan av coronasmittan. Också de flesta andra länderna i Europa vidtar kraftfulla åtgärder med inreseförbud, stoppade sociala sammankomster och tydliga regler om vad som gäller för att minska pandemins effekter. Tjeckien och Slovakien stänger sina länder nästan helt, Tjeckien stoppar medborgare från bland annat Sverige att resa in i landet. Men Sverige sitter saktfärdigt och handlingsförlamat, som den tröga kusinen från landet som inte begriper att det faktiskt ÄR fara å färde. Man tar det osäkra för det säkra. Till exempel fortsätter Sverige ta emot asylmigranter från riskområden för corona, trots att detta kan orsaka virusets spridning. Jag får associationer till en ansvarslös galning som sprider smitta på precis det sätt man manar folk att undvika. Hur kan man kräva att människor ska bete sig ansvarsfullt när ett helt lands politiska ledning anger en helt annan ton? ”Varför kan inte Sverige vara ett normalt land för en gångs skull”, undrade ett av mina barn i går. Jag bara skakade på huvudet. Sverige beter sig som ett ansvarslöst fyllo på festen som kommer in med influensa och slickar på allas glas.

Hittills i år har 3 294 migranter ansökt om asyl i Sverige – varav flera kommer från riskområden för Corona, skriver Nyheter Idag.

Sverige fortsätter att ta emot asylmigranter – trots coronaalarmet

 

Några signaler om att Sverige ska sluta pröva asyl på grund av coronapandemin har inte regeringen gett. Det har däremot andra länder – som Ungern och Grekland – gjort.

Sverige har en statsepidemiolog som yrar om jämställdhet när det kommer på tal att människor ska arbeta hemifrån. Han står och säger att skolor inte ska stänga då vi inte har tillräckligt många smittade. Han har tidigare sagt hårresande saker, förutspått kulmen för viruset och avfärdat riskerna med spridning, som om Sverige hade en särställning bland världens länder. Trots att vem som helst som saknar hans utbildning direkt insåg att det rör sig om rent önsketänkande från hans sida framhärdade han i sina märkliga uttalanden. Den här typen av experter är farliga då människor med ljus och lykta söker information i kristider. Vem kan man lita på? Staten är uppenbarligen inte en trygg part att hålla i handen, vill de oss ens väl?

Vi har ett land som hela tiden beskrivs som ”rikt” och med en ”vård i världsklass” men där överläkare går ut på sociala medier och förklarar EMERGENCY och vädjar till allmänheten att skänka handsprit och skyddsutrustning för annars ”riskerar sjukvården i Stockholm att inte klara sitt uppdrag”.

Vi har en vård som nu deklarerat att man stoppar i Stockholm provtagning av alla misstänkta coronafall förutom de som är inlagda på sjukhus. Inte ens personer som varit i de drabbade områdena kommer att testas för corona.

 

Kaos i sjukvården: Stockholm stoppar provtagning för coronavirus

 

Även region Skåne kommer att byta fokus för provtagning gällande coronasmitta. De minskande resurserna kommer att läggas främst på svårt sjuka – och vårdpersonal, enligt Aftonbladet. ”Att vi vill provta frikostigt funkar inte”, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Vi har ett land där det är okej att en 16-årig aktivist får skolstrejka för klimatet och samhället lyssnar andlöst, men när det gäller att skydda sig från ett virus som nu sprids okontrollerat, då är det plötsligt olämpligt att stänga skolorna? Vari ligger logiken och det sunda förnuftet?

Sverige står sårbart och oförberett i en krissituation. Korkat, naivt… vi såg det inte komma… Sveriges beredskapslager monterades ned efter kalla kriget. Tusentals ton med mat såldes vidare och sjukhusen gick över till ett ”just in time”-scenario. ”När en händelse sker blir det därför en kris ganska snabbt”, säger Jan-Olof Olsson, ansvarig för försörjningsberedskap på MSB, till Aftonbladet.

Från artikeln: Blickar man bakåt i tiden har Sverige haft stora krisberedskapslager av livsmedel. Matlagren kunde innehålla tusentals ton med exempelvis ris, potatis, socker, kaffe, bönor och linser. Ett sådant lager låg i Lenhovda i Uppvidinge kommun och var på omkring 2 000 kvadratmeter stort. När det avvecklades 2001 såldes varorna vidare till industrin, sockret blev exempelvis godis. Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall konstaterar att nej, det finns inga generella beredskapslager med sjukvårdsutrustning i dag. I dag finns inga nationella riktlinjer för lager av sjukvårdsmateriel utan det är upp till regionerna. Det gör att beredskapen skiljer såg åt beroende på vilken riskbedömning som görs och vilka politiska beslut som regionpolitikerna fattar. De flesta regioner har gått över till ”just in time”-leveranser, vilket är en slags Ikeamodell där varor flödar in och omsätts hela tiden i verksamheten. Det gör sjukvården sårbar vid störningar, något man såg prov på förra året när Apotekstjänst hade stora problem med leveranser av förbrukningsartiklar till fem regioner, säger Jan-Olof Olsson. ”Det räcker i princip med att en lastbil kör i diket när det är halt ute”, säger han till Aftonbladet.

Vad mer? Jo, att Sverige har minst intensivvårdsplatser per 100 000 invånare i Europa, långt under det europeiska genomsnittet. Jämför med Tysklands 30 platser per 100 000 invånare eller Storbritanniens omkring åtta platser.

 

Antalet intensivvårdsplatser i Sverige långt under europeisk genomsnitt – fortsätter att minska

 

Vi lever i märkliga, oförutsägbara och häpnadsväckande tider. Det mest skrämmande är Sveriges usla regering och inkompetenta ledare, en större samhällsfara än alla virus tillsammans. Det är bara att följa utvecklingen, försöka ta ansvar och be en stilla bön för att klåparna vid makten inte ska ställa till än värre skada än vad de redan gjort för landet Sverige. Men inse samtidigt att ansvaret för din hälsa och säkerhet är bara ditt. Samhällskontraktet är brutet och dina skattepengar slösas bort av de arroganta maktmissbrukarna i Rosenbad.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer