Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Varför inrättar inte Jonas Gardell och andra stenrika kändisar en fond för fattiga kolleger?

av | 25 sep, 2020 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Gång på gång läser jag Jonas Gardells upprörda anklagelser mot regeringen. Om en bransch ”på väg mot undergången”. Att staten måste ta ansvar för de fattiga, kämpande konstnärerna – underförstått, också de superrika kändisarna, såna som Jonas själv. Jonas, vars stackars artistkarriär håller på att gå under på grund av Coronapandemin. Och då slår det mig, att nog borde dessa högljudda, aktiva, stenrika kändisar själva föregå med gott exempel. Många av dem säger ju också att de har hjärtat till vänster – vilket i praktiken innebär att man ska dela rättvist och lika. Jonas! Visa att action speaks louder than words! Varför sitta och ödsla tid på gnälliga krönikor som inte gör någon nytta när du faktiskt kan visa dig god och engagerad på riktigt? Varför inte göra som till exempel i USA där rika kändisar spenderar miljoner på så kallad charity, det vill säga välgörenhet? Utvidga charity det till solidarity, och instifta en fond där dina och dina rika kompisars miljoner kan göra verklig nytta! Sharing is caring, ni brukar ju vara måna om att påpeka det! Eller är det bara tomt, ytligt prat?

Jonas Gardell har råd, till skillnad från någon kämpande påklädare och scenograf. Redan 2014 hade han 70 miljoner på sitt bolag.  Han tog ut 179 miljoner i en aktieutdelning häromåret, något han kommenterade i oktober 2019: ”Jag älskar det här med de 179 miljonerna – det är en sån fantasi!” Jättebra Jonas, dela med dig till dina fattiga kollegor och sluta gnäll om att de tvingas gå från hus och hem. Att skriva en krönika räddar inte en kollega från skulder! Och Björn Ulvaeus som är rikast av de fyra Abborna med tillgångar i företag (tex Kopparnäset AB) på runt 1,5 miljader, nog kan han skaka loss någon liten miljon till en fond för fattiga musiker och konstnärer? För inte kan väl dessa krösusar på fullt allvar enbart förlita sig på att statens ka hjälpa deras branschkollegor när de drabbas av ekonomisk kris? Kära rika artister. Visa att ni menar allvar. Dela med er!

Ja, ni läser rätt. En pandemi tvingar många att hitta nya lösningar. Man kan inte bara sitta på sin hundramiljoners stjärt och klaga som en primadonna. Sjuksköterskor och lokalvårdare måste kavla upp ärmarna. Vanliga bussiga medmänniskor hjälper till exempel alternativa mediers aktörer med frivilliga donationer och gåvor. Så varför gör inte de allra rikaste kändisarna något liknande för dem i sin bransch? Till skillnad från fattiga pensionärer som swishar en tia trots att de egentligen inte har råd, badar ju Jonas Gardell och hans rika lyckade kollegor i pengar. De har vräkiga villor, sommargus och andra kapitalvaror. Jag säger inte att de måste sälja allt de äger och har, men en liten gnutta kan de väl ge bort för att visa solidaritet på riktigt.

När Sveriges ekonomi faktiskt befinner sig i ett ansträngt läge och människor har svårt att klara sig, behöver de allra mest välbärgade visa att de faktiskt ställer upp när det gäller.

Eller är det bara tomt prat, detta om fattiga kollegor och solidaritet?

Jag utmanar er, Jonas Gardell, Björn Ulvaeus och andra superrika kändisar med miljoner på era feta bankkonton. Ta ert ansvar! Dela med er. Staten kommer inte rädda era fattiga kollegor. Men det kan ni göra. Om ni verkligen menar allvar.

Trevlig helg!

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer