Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Varför bryr sig klimataktivister inte om klimatet?”

av | 30 sep, 2019 | Klimatpsykosen

Lästid: 4 minuter

Såväl i Sverige som utomlands erfar vi något som kan liknas vid ett slags klimathysteri. Missförstå mig inte: klimatet, miljön, riklig tillgång till rent vatten, vår sköra planets framtid – allt detta är oerhört viktigt. Det är frågor som berör oss alla, och borde beröra oss alla. Ja, inklusive skolbarn. Ju yngre i åldern barnen är medvetna om vår miljö – i bredaste mening – desto bättre. Men därifrån är steget långt till att framkalla masshysteri, apokalyptiska visioner, en hotfull stämning – och psykisk barnmisshandel. Därför är det anmärkningsvärt att klimataktivisterna faktiskt inte verkar bry sig om klimatet. Annars skulle de ha gjort något praktiskt, mer än att skräna på gator och torg. Det skriver idag debattören Ilya Meyer.

Egentligen handlar hela diskussionen om följande: skolbarn och representanter för Svenska kyrkan, politiker och mediepersonligheter, har gått ut i ”klimatstrejk”, skriker sig hesa om världens undergång utan minsta tillstymmelse till faktaunderlag, klagar och uttrycker sin besvikelse. Men inte många av dem har gjort något praktiskt. Som att:

  • Plantera träd – avverkning av skog är ett stort problem världen över
  • Plocka upp skräp längs vattendrag eller vägkanter – plast och annat skräp som inte är biologiskt nedbrytbart är ett reelt och evigt miljöhot
  • Samla pengar till livsnödvändiga vattengenereringsverk i behövande länder. Israel har utvecklat små till medelstora portabla vattengenereringsverk som plockar ut vatten ur den omgivande luften
  • Sluta köpa och använda multipla elektroniska apparater såsom läsplattor, mobiler och datorer inom en och samma familj – såväl deras batterier som deras elektroniska komponenter är riktiga miljöförstörare både under tillverkning och vid efterföljande återvinning
  • Sluta köpa så mycket nya kläder år efter år, utan se till att ens gamla kläder används tills de slits ut, och sedan använd tyget till andra ändamål
  • Sänka värmen i bostaden med 2 grader – uppvärmning kostar samhället både i pengar och i miljöpåverkan
  • Ställa av bilen, eller allra helst sälja den och promenera, cykla eller använda kollektivtrafik. I all synnerhet, se till att ingen i familjen äger en bil eller motorcykel som drivs av fossila bränslen – därför sälja familjebilen…

Dessa och många fler praktiska åtgärder kan vidtas av alla klimataktivister som känner sig besvikna. Men klimataktivisterna har varit egendomligt tysta i sådana praktiska sammanhang. De pratar gärna, de klagar och pekar finger, men de agerar inte. Om man vill bli tagen på allvar – istället för att bli betraktad som enbart en populistisk, identitetspolitisk svamlare – ja då borde man agera i enlighet med de principer man för fram i medierna.

Istället för att lyssna på missnöjesringning av kyrkklockor väntar samhället med spänning på att Svenska kyrkan organiserar penningsamling för att köpa patenterade israeliska WaterGen-apparater för för att skänka till länder med vattenbrist.

Istället för att skolbarnen ”strejkar” och inget åstadkommer förutom en ledig dag då man promenerar med plakat, ser vi fram emot att samma barn strejkar och istället använder tiden till att plocka upp skräp i naturen.

Istället för att våra politiker tar fyra miljarder kronor från hungriga, frysande pensionärer i sina svenska ålderdomshem, väntar vi med spänning på att samma politiker deklarerar en mötesfri dag i dag då samtliga riksdagsmän, oavsett partitillhörighet, samlas för att rengöra stränderna.

Istället för att andaktsfullt ge massiv medietäckning till tyckare utan minsta tillstymmelse av faktaunderlag, ser vi fram emot att Sveriges samlade ”medieelit” organiserar trädplantering antingen här hemma eller utomlands där behovet är stort.

I brist på sådana enkla, påtagliga aktioner som ger påtagliga resultat, kanske våra politiker, medier och andra tyckare förstår att det breda svenska samhället betraktar den pågående cirkusen som just en cirkus utan innehåll förutom pompösa ord men ingen handling.

Vår miljö – klimatet – kräver praktisk handling. Hittills har vi hört många ord. Men inte sett mycket verkstad. Men så är klimatdrevet iscensatt av politiker och medier med en snäv agenda. En agenda som inte har mycket med klimatet att göra, men desto mer med deras egen medietäckning.

Synd att våra politiska, kulturella och mediala eliter har missat ett så ypperligt tillfälle att åstadkomma verkliga förbättringar. Det är uppenbart att våra barn vill engagera sig – men de har blivit förrådda, vilseledda.

Sluta prata, skrid till verket. Än finns kanske en chans att visa samhällets yngre generation att vi faktiskt kan åstadkomma något bra.

ILYA MEYER

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer