Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Varför använde inte polisen sitt våldsmonopol mot de maskerade våldsverkarna i Trollhättan?

av | 13 dec, 2019 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Igår attackerades journalisten Joakim Lamotte när han skulle livesända intervjuer med medborgare i Kronogården i Trollhättan. Polisen skyddade inte Lamotte trots att han blev utsatt för fysiskt våld, hot och hans utrustning stals, mitt framför ögonen på ordningsmakten. Nu riktas hård kritik mot polisens agerande på sociala medier. Varför använde man sig inte av sitt våldsmonopol som man har rätt, till och med en skyldighet att göra? Jag noterar att den funktionella dumhet som genomsyrar polisens organisation försätter hela samhället i fara. För om inte polisen kan skydda oss, vem ska göra det då? Noterbart är också att polisen tydligt tar politisk ställning. Och det är dåliga signaler. För vi vet alla vad en politiserad poliskår betyder: Att statens stärker sitt grepp om medborgarna. Att det blir lättare för eliterna att missbruka sin makt. Att samhällets polariseras än mer och att bitterhet, misstro och en känsla av ”vi och de” växer.

Låt mig ta ett exempel i närtid som inte alls hanterades på samma lama sätt, nämligen de folkliga protesterna efter gruppvåldtäkten på Gotland i oktober 2016, då en rullstolsburen kvinna anmälde att hon våldtagits av fem män. Händelsen upprörde de boende och man organiserade en demonstration för att stötta den våldtagna kvinnan, men detta sågs inte med blida ögon av ordningsmakten som betecknade demonstrationerna som ”en särskild händelse” och man mobiliserade för att möta demonstranterna. Det slutade med att ett 100-tal personer samlades och allt gick lugnt till, kanske för att polisnärvaron var så stark och våldsmonopolet signalerade att man inte tänkte acceptera några utsvävningar till stöd för den utsatta kvinnan. Kunde det ha spelat in att man ansåg protesterna ”rasistiska” då den våldtagna kvinnan hade utsatts för övergrepp av en grupp icke-svenska män? För då finns hur mycket kraft som helst.

Ett annat fall då våldsmonopolet tar i allt vad tygena håller är det djupt tragiska fallet Eric Thorell, den unge man med Downs syndrom som sköts till döds av polisen den 2 augusti 2018 trots att han helt uppenbart var förståndshandikappad och hade en leksakspistol. Då sköt man minsann, flera personer avfyrade ett helt kulregn mot en ensam kille. ”Polisen sköt då de bedömde situationen som hotfull. Eric, som hade både autism och Downs syndrom, hade rymt hemifrån med ett leksaksvapen”, stod att läsa i kvällstidningarna. Man bedömde alltså situationen som hotfull och just där och då var det visst inte läge att hantera detta med lågaffektiv dialog, kanelbullar, fika och pizza.

Upplevde man inte situationen igår kväll i Kronogården inte som hotfull när maskerade män gick till fysisk attack mot en journalist? När de hotade, skrek och kastade bangers? När de stal Lamottes utrustning? Också en polis kom till skada och fick en flaska i huvudet, men fortfarande valde alltså polisen att backa undan? Det upprättades ingen ”särskild händelse” trots att Kronogården härjats av dessa maskerade skitstövlar den senaste veckan, individer som även tidigare skapat social oro och hotfull stämning i samhället? Är det inte förbud mot maskering på allmän plats? Är det inte förbjudet att bruka fysiskt våld, hota och stjäla?

Ännu fler exempel kan användas, och det är hur polisen missbrukar sin makt när det gäller att förfölja och trakassera människor för att de använder sig av sin lagstadgade yttrandefrihet, och det är här faran med en politiserad poliskår blir ännu tydligare. Det senaste året har situationen hårdnat med husrannsakningar och frihetsberövande av dissidenter och oliktänkande eller bara gamla människor som kritiserat samhällsutvecklingen i sociala medier. Vi har docenten Bilyana Martinovski som frihetsberövades på Arlanda och förhördes under förnedrande former, en tydlig markering av statsmakten mot en enskild individ. Vi har husrannsakan hos Kjell Böhlin som är en hård kritiker av åsiktspolisen Näthatsgranskaren, en statligt finansierad censor som förföljer enskilda för att tysta obehväma politiska åsikter. Vi har husrannsakan hos frisören Åsa Westerberg.

Vi har tusentals anmälningar om hets mot folkgrupp som polisen lägger ner energi på istället för att utreda verkliga brott. Detta, samtidigt som man står lam mot grov organiserad kriminalitet. Man bjuder mördare och rånare på pizza i hopp om att ställa sig in? Man låter extremvänstern diktera förhållningssättet gentemot kriminella, med fantasier om att hårdare straff inte hjälper. Sanningen är att det det som hjälper är att hålla de kriminella borta från våra gator. Därför borde polisen använt hela sitt våldmonopol mot de maskerade förövarna i Trollhättan. De borde ha lagförts, allihop, de borde ha körts bort från området, man borde ha upprättat en särskild händelse och agerat med alla de befogenheter man har för att få ordning. Att man inte gjorde det är ett stort svek mot hela Sverige. Och det är inte de enskilda polisernas fel – det är deras chefer som agerar helt åt helvete dåligt. Men även enskilda poliser måste börja säga ifrån. Det här duger inte. I förlängningen hotas det fria ordet, yttrandefriheten, allas vår trygghet. Hela idén om hur Sverige ska fungera är satt ur spel.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer