Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Vår välfärdsstat är ett misslyckande när sjuka överges”

av | 16 apr, 2018 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 4 minuter

När det kommer till vissa ”grupper” i Sverige är regeringen noga med att hålla koll på utgifterna och räkna på vad som är rimligt att dessa kostar samhället. Detta gäller dock bara vissa – som till exempel Sveriges svårt sjuka. Det finns också grupper där man är omåttligt generös utan att bry sig om konsekvenserna. Härmed ställer regeringen tydligt grupperna mot varandra. I dag skriver Katerina Magasins Fredrik Brodén om åtstramningarna inom LSS och inom sjukförsäkringen. “Vår välfärdsstat är inget att vara stolt över när människor som mest behöver hjälp överges.”

Jag tycker att det är väldigt märkligt att regeringen ständigt påstår att man inte ska ställa grupper mot varandra när det är precis det de gör hela tiden. Politik handlar om att prioritera. Vi har inte oändligt med resurser som räcker till alla, utan våra tillgångar måste fördelas på ett så rättvist sätt som möjligt. Detta tror jag att alla är införstådda med. Det finns alltid myndigheter eller olika grupper som hade behövt mer pengar, men som får nöja sig med vad de får, just för att det inte finns mer att ge.

En av de grupper hos vilka man nagelfar kostnader och skär frikostigt i, är LSS och sjukförsäkringen, till de människor som behöver sjukpenning. Här pratar man jämt och ständigt om att kostnaderna ökar och att denna utvecklingen måste brytas. Att människor kommer i kläm och som får sina liv slagna i spillror verkar inte bekomma våra politiker idag. Människor som gjort rätt för sig, utbildat sig, arbetat och betalat in skatt och som har litat på att systemet kommer att finnas där när de behöver hjälp, blir alltså svikna. Man får indragen assistans så att någon närstående tvingas ta tjänstledigt eller säga upp sig från jobbet för att ta hand om exempelvis sitt barn. Man får sjukpenningen indragen och blir skickad till arbetsförmedlingen där man i sin tur blir informerad om för sig att man är för sjuk för att jobba och därmed hamnar man mellan stolarna. Människor som är i desperat behov av vår välfärd får alltså inte ta del av denna, trots att de varit med och bidragit till den.

Sen finns det grupper där man absolut inte får tala om kostnader och där det alltid verkar finnas pengar att skjuta till. Det handlar givetvis om alla de olika migrationsprojekt som Sverige idag bedriver. Vi kan med jämna mellanrum läsa om familjer som får lägenheter för miljonbelopp. Boenden som öppnas och som står och kostar pengar. Miljoners miljoner som skjuts till i migrationsfrågorna och givetvis alla bidrag som betalas ut till människorna som kommer hit. Dessa utgiftsposterna verkar få kosta hur mycket pengar som helst. Här ska inga anslag sänkas.

Som jag skrev i början så handlar politik om prioriteringar. Regeringen väljer alltså att prioritera bort människor som är svårt sjuka och som behöver assistans för att klara av livet och människor som blivit så pass sjuka för att inte kunna jobba till förmån för andra länders invånare. Regeringen och dess anhängare kan säga att man inte alls ställer grupper mot varandra men fallet är solklart. Man hade kunnat prioritera annorlunda. Man hade kunnat välja att skära ner i migrationsbudgeten och därefter omfördela dessa pengarna exempelvis till LSS och sjukförsäkringen. Förstå mig rätt. Vi ska absolut upprätthålla en relativt generös migrationspolitik och ta hand om så många som vi faktiskt har råd med, men detta ska vi alltså inte göra på bekostnad av vår egen befolkning, vilket vi idag gör. Vår välfärd ska först och främst vara till för oss som varit med och byggt upp och betalat in till den. Så länge det finns människor i Sverige som varit med och bidragit till vår välfärd men som inte får ta del av den, så länge borde vi även se vår välfärdsstat som ett misslyckande. Vår välfärdsstat är inget att vara stolt över när människor överges när de som mest behöver vår välfärd. Vi ska inte heller vara stolta över att vi väljer att prioritera andra länders befolkning framför vår egen. Det är rent ut sagt skamligt. Frågan är bara när våra politiker ska börja prioritera rätt?

FREDRIK BRODÉN 
Fredrik Brodén, 29, bor i Landskrona, och skriver om politik och samhällsfrågor. I nuläget är han politiskt obunden och vet inte vad han ska rösta på i valet 2018. Till vardags arbetar han inom e-handelsbranschen.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer