Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Vänstern, nazister och religiösa fanatiker förenas i förlegad syn på kvinnors sexualitet

av | 14 okt, 2020 | Sexualitet & relationer

Lästid: 7 minuter

En ny debatt om kvinnors sexualitet har blossat upp under sommaren och hösten. Tongångarna är dock inte helt nya, tvärtom är de helt förutsägbara och faktiskt överraskande mossiga: Unga tjejer har för mycket och för grovt sex (som de inte vågar? kan? vill? säga nej till). Tinder gör kvinnor till horor. Kåthet är dåligt. Men celibat är inte heller helt bra… För som vanligt och som det alltid har varit finns det även denna gång bara två val för kvinnan, de klassiska, och än en gång är båda två en förlustaffär för henne. Hur hon än vänder sig kan hon inte göra rätt. Hon är antingen madonna eller hora, och ingenstans äger hon sin egen sexualitet. För i båda dessa stereotypa fall blir hon ett offer, orkestrerad av det som diffust kallas ”patriarkatet” (underförstått: alla penisbärare, oavsett om de vill/får/kan ligga). Hon framställs i båda fall som aningslös, obildad, ja, rentav korkad. Och trots att vi har ett mansöverskott är det alltid hon som blir vald – och beskrivs som om hon saknar förmåga att ta ansvar för sin egen situation. Vänstern (där även många pk-liberaler ingår), nazister och religiösa fanatiker förenas i samma gamla förlegade syn på den kvinnliga sexualiteten.

Etablissemangets förnumstiga, politiskt korrekta läger som anser att kvinnor som tar för sig sexuellt är ett problem, gifter sig fint med den yttersta kanten av den så kallade ”alt högern”, ett märkligt ideologiskt skräphörn där allehanda osnutna bitterpittar samlas. Deras tankegångar är dessutom identiska med de som stammar ur allehanda utomeurpeiska hederskulturer, där kvinnor bär upp hela släkters anseende och där de måste hållas hårt för att inte skämma ut familjen. Helst ska kvinnor kläs i täckande typ från topp till tå redan från barnsben för att inte väcka ”mäns lust” – och gör de övertramp mot stenhårda regler, kan de få betala dyrt med sitt eget liv.

Världen är full av ideologier som älskar att dela upp kvinnor och tjejer i Madonnor och Horor på sekelskiftesvis, där idealet givetvis är Madonnan men där Horan ändå är den hemliga drömmen om sexuell tillfredsställelse och paradis.

Madonnan utmålas som en äppelkindad, förklädesprydd ”Tradwife” – traditionell fru som helst gifter sig i unga år och mister oskulden först på bröllopsnatten, som sedan snällt håller sig vid spisen , föder barn på barn, klär sig prydligt och tiger i en församling där endast män får tala. Hon är dessutom helst emot abort som precis som i gammalkristna församlingar betraktas som ”mord” eftersom embryot är ett ”barn” så snart spermien mött ägget. Tillbaka till ett preventivmedellöst hemmafrusamhälle, med andra ord där kvinnor helst inte heller har rösträtt.

Motpolen är Horan, den onda, skökan, slampan, madrassen, hon som enligt ålt rajtarna åker ”kukkarusell” i parti och minut, visar skamlöst upp sin nakna kropp på sociala medier, är grov i munnen, respektlös och förstås singel. Alla vill ligga med henne men ingen vill ”ha” henne. Kanske är hon också ensamstående mamma, och troligen använder hon abort som preventivmedel eftersom hon är, enligt sterotypen, ett under av ansvarslöshet, helt driven av sin lågt stående, föraktlig och billig Ullaredsexualitet. Denna sterotyp kallas på svenska ”Tott”, Tragiskt Ouppfostrad Tinder Tjej, fritt översatt från amerikanskans Thot – ”The Ho Over there”. Ja, så dystert är perspektivet från dem som kallar sig alternativhögern, att kvinnor i deras ögon endast kan vara någon av de två kategorierna. Kvinnan är aldrig mer än ett subjekt, definierad utifrån sin sexualitet och hur hon förhåller sig till män.

Det tragiska är att denna syn i princip helt anammats av etablissemangets skribenter, som i allt högre utsträckning nu ger sig hän dessa sunkiga tankebanor. Som om #metoo helt gröpt ur förståndet och skapat sexualpanik på alla fronter, hos såväl kvinnor som män. Som om inga gråskalor finns. Som om sexuell frigörelse, lust, kåthet, nyfikenhet och kanske skepsis till att prompt leva i ett monogamt heterosexuellt förhållande alltid måste vara av ondo. Som om familj alltid enbart måste vara mamma-pappa-barn, höljt i ett skimrande ideal där inget kan gå fel (trots att dysfunktionella familjer är både många och inte särskilt harmoniska). Som om dejtingappar enbart skadar kvinnor och är till gagn för män. Som om kvinnor alltid är sköra kärl som måste omyndigförklaras då de stackarna inte veta vad de vilja! Som om kvinnor aldrig kan ha sex för sexets skull. Som om sex, ur kvinnans perspektiv, alltid enbart hänger samman som ett uttryck för äkta kärlek. Som om kvinnor överhuvudtaget inte är kåta.

Hur kan det komma sig att vi 2020 sitter här med svarte Petter, med den allra sunkigaste synen på kvinnlig sexualitet kvar i knät? Hur kan det komma sig att vi i princip måste börja om från början med unga tjejers fostran, att de måste åter indormeras att de duger och att de har möjlighet att säga nej, att de ska ta reda på vad de själva vill, och ta ansvar för sin sexualitet och sina relationer? Att deras lycka inte bestäms av killar och män. Att de även måste vara vaksamma, dessutom, eftersom deras kroppar är eftertraktat gods och föremål för en politisk maktkamp. I världens första feministiska, humanitära stormakt saknas i dag kvinnofrid, det saknas trygghet. Tjejer är villebråd vars sexualitet tycks det fritt fram att själa från dem. Sånt påverkar givetvis också ­på ett negativt sätt. För några decennier fick tjejer lära sig äta p-piller för att skydda sig från oönskad graviditet. Nu lär de sig att använda försvarssprej för att skydda sig från våldtäkt.

Jag inser ju att debatten kräver sensationsjournalistik och svartvita åsikter, men ärligt talat gör det inte unga tjejer eller kvinnor en tjänst. Istället skuldbelägger man kvinnlig lust och önskan om frihet. Man skuldbelägger kvinnor som vill leva bortom tvåsamheten, och man skapar ett narrativ där män får ange tonen om hur relationer ska se ut. Det är samma individer som driver dessa debatter som gäna talar högt om mäns våld mot kvinnor, så länge det är ”rätt” sorts män som begår våldet, det vill säga vita, svenska män. Andra män ursäktas och relativiseras, hedersrelaterat våld sopas under mattan. Ja, det är fortfarande så även om debatten lossnat en smula de senaste åren.

Så hur ser det ut på dejtingfronten, och i våra relationer? Som vanligt är det komplext. Jag är den första att skriva under på att vi behöver diskutera våra relationer och våra liv, prata med varandra, men mest för att känna oss mindre ensamma. För paradoxalt nog bjuder ett ständigt uppkopplat samhälle, med en aldrig upphörande dialog, på en bedräglig känsla av gemenskap där det kan vara svårare att knyta an. Dejtingappar är ett sätta få kontakt och en räddning för många. Kanske kommer man ur en lång relation och vill leka av sig. Kanske är man inte sugen på att leva på heltid tillsammans med en man. Kanske vill man i perioder leva promiskuöst för att pröva sig fram. Ingen ska dömas av en moraliserande självpåtagen

Men det finns alltid en baksida, visst kan kan dejtingapparna också missbrukas och vara skadliga för oss, visst kan sex bli för mycket slit och släng och visst kan valmöjligheterna leda till att vi förblir singlar trots att vi längtar efter romantisk tvåsamhet. Dock man kan ha flera olika tankar i huvudet.

Sexualiteten ÄR komplex. Alla har såväl en Madonna som en Hora i sig, och det gäller både kvinnor och män, det är bara det att det är långt mer accepterat för män att vara den där horan, män döms generellt inte lika hårt som kvinnor och det anses till och med intressant och virilt att en man erövrar många damer innan han eventuellt slår sig till ro. Men även efter att han blivit familjefar ses det med förlåtande blick ifall han är flörtig och generös med sina gracer mot kvinnor, givetvis diskret. Och slår han sig inte till ro är han även respekterad som Ungkarl med stort U, kanske en lonesome cowboy med vemod i blicken som rider mot solnedgången. En man blir egentligen bara stigmatiserad offentligt om han är en kändis som köper sex, Lex Paolo Roberto. Ja, och om han är sverigedemokratisk politiker som tafsar en kvinna på brösten…

Det som vore mer intressant att diskutera är varför vi kvinnor aldrig får samma slags frihet. Varför vi ständigt är offer, oavsett vår status i övrigt. Varför vi fortfarande döms hårdare, varför våra utseenden analyseras, varför vi beskrivs som troféer i ena andetaget och satmaror i andra. Varför vi inte anses myndiga nog att ta ansvar för vår egen sexualitet, varför man i debatten ständigt, fortfarande, utgår att vår sexualitet utgår från mannen, att vi bara är ett bihang utan egen vilja, instängda i fasader likt Nora i ett Dockhem?

Min dröm är att kvinnor på riktigt får äga sina känslor, sin kropp, sin sexualitet. Oavsett hur de väljer att leva. Att misstag inte döms utifrån att man alltid vill få ner kvinnan på knä. Att livsval är individens, och inte kollektivets. Att kvinnors sexualitet faktiskt blir fri på riktigt. Dit är det idag längre än tidigare, inte minst på grund av att nymoralistiska strömningar tillåts härja fritt och får understöd av ett anngslöst, obildat etablissemang och politiska partier som i sina handlingar fjäskar för manlig dominans trots att de verbalt påstår att de gör motsatsen. Det gör att vi befinner oss i en sexual backlash, ett slags antisexuell revolution där kvinnan bara är förlorare. Hon är varken Madonna eller Hora, utan ett verktyg för maktfullkomliga cyniker. Det är en stor förlust för oss alla.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer