Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Valet 2018: Hanif Bali är välkommen till Medborgerlig samling istället för en jämmertillvaro i socialmoderaterna

av | 26 jun, 2018 | Uncategorized, Politik

Lästid: 5 minuter

Sommar, lite sol och stundande valrörelse. Låt oss ta upp en viktig politisk fråga som fallit i glömska. För några veckor sedan skapade den moderate riksdagskandidaten Hanif Bali rubriker genom att klargöra att han ansåg att ett samarbete mellan Nya Moderaterna och SD kunde bli nödvändigt i vissa frågor, då SD numera står hans parti nära på flera olika sätt. Nya Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kunde inte snabbt nog bemöta uttalandet med ett – ”det är inte Moderaternas politik, och det kommer heller inte bli moderaternas politik”. Hela situationen belyser de absurda låsningarna i svensk politik, som vare sig stoppar tillväxten av Sverigedemokraterna eller den ökade polariseringen och de övriga problemen i vårt land.

Med valet i snabbt antågande så skulle det vara mycket mer intressant att höra vilken regeringsbildning Kristersson eftersträvar i september, om det nu är så att han ska bilda regering (de senaste opinionssiffrorna ser inte helt ljusa ut för Nya Moderaternas del).  Mittenpartierna har haft svårt att vinna trovärdighet i några profilfrågor vilket gjort att framtiden för både L och KD är ytterst osäker och deras plats i risdagen är långt ifrån given. Centerpartiet tycks attrahera stöd bland de väljare som fortfarande vill stödja en helt orealistisk migrationspolitik. Hur Kristersson ska gå till val tillsammans med Centerpartiet och samtidigt återerövra Nya Moderaternas trovärdighet i migrationsfrågor kommer bli en närmast övernaturlig utmaning. Centerpartiet gav som bekant stöd till den rättsvidriga lagen om att bevilja uppehållstillstånd för 9000 unga män som saknar asylskäl och inte kunnat styrka sina identiteter. Allt i den goda ”humanismens” namn. Fler liknande utspel är att vänta om de ges inflytande.

Eftersom Nya Moderaterna tydligt har klargjort att samarbete med SD är uteslutet så återstår endast en regeringsbildning med Socialdemokraterna. Nya Moderaterna har redan sökt ”en bred uppgörelse” med Socialdemokraterna i migrationspolitiken. En given dörröppnare för djupare samarbete. Annie Lööf och Centerpartiet svarade snabbt med att de inte kommer ingå i en regering där M gör upp med S i denna fråga. Annie Lööf vill nämligen fortsätta på redan inslagen väg, där man tagit över den samsyn som Alliansen och Miljöpartiet har uppnådde tillsammans och som ledde till en systemkollaps inom asylpolitiken. Nya Moderaterna måste således välja mellan en fortsatt Allians där L och KD eventuellt hamnar utanför riksdagen och Centern kommer att bli väldigt tongivande eller gå Socialdemokraterna till mötes. Innebörden av att göra gemensam sak med S blir en ny decemberöverenskommelse med skillnaden att den här gången blir namngivningen redan i september.

Ingen journalist har ännu avtvingat Ulf Kristersson ett lika säkert uttalande om ett framtida samarbete med Socialdemokraterna som han har avkrävts om SD. Vi kommer sannolikt inte få se ett sådant innan valet heller då både Kristersson och Löfven vet att deras väljare och LO skulle gå i taket vid ett öppet samarbete. Nu kommer kontakterna istället att ske i det tysta för att dagen efter valet presenteras som att de båda partierna har tvingats till denna lösning på grund av väljarnas oförståndiga stöd till Sverigedemokraterna. S har starka skäl att skaka av sig beroendet av Vänsterpartiet och MP i ett försök att återvinna förtroendet hos medelklassen såväl som inom arbetaryrken.

Nya Moderaternas interna hantering av dissidenter står ganska långt från de frihetliga ideal partiet säger sig värna. Finn Bengtssons hud ömmar nog än i dag efter partipiskans vinande då han öppet kritiserade decemberöverenskommelsen. Hanif Bali slängdes ut från partistyrelsen senast i mars. Förmodligen hade han förpassats ut i glömskan om det inte vore för att hans plats i offentligheten fyller en funktion för Nya Moderaterna. Han inger väljarna en förhoppning att den linje han står för med ett samarbete med SD eventuellt kommer att få ett gehör efter valet.  Den linjen har Kristersson nu definitivt satt stopp för utan att tydligt presentera vad alternativet skulle vara.

Expressen genomförde nyligen en undersökning som visade att Hanif Balis linje har ett starkt stöd inom M då allt fler inser att bojkotten av Sverigedemokraterna inte accepteras av väljarna. I synnerhet inte efter att Nya Moderaterna och flera andra redan har adopterat delar av deras politik. Att rata nödvändiga förslag på grund av avsändaren visar endast på ett osjälvständigt tänkande och att man har tagit till sig vänsterns beskrivning av omvärlden. M har nu gått från att vara en del av lösningen till att bli en del av problemet genom sin ovilja att anpassa rättsväsende utifrån det rådande behovet och med en verklighetsfrämmande asylpolitik.

Alla med minsta insikt i försvarsfrågor vet att Nya Moderaternas ”satsning” tillsammans med Socialdemokraterna och övriga partier endast innebär en något minskad underfinansiering av Försvarsmakten och inte en ökning av dess förmåga. Man har dessutom försökt bluffa väljarna i denna fråga i en tid av snabbt försämrat omvärldsläge. Politik handlar om riktiga prioriteringar, inte att vilseleda väljarna. Riktiga satsningar ger transparens och tydliggör alternativen i den demokratiska processen. Inte att påstå en sak och därefter göra en annan. När makten har blivit ett mål och inte ett medel är det dags för nya krafter att ta över.

Om Hanif Bali och övriga representanter för Nya Moderaterna menar allvar med att hitta en ny väg framåt för att driva igenom en liberalkonservativ politik så ligger denna redan öppen. Medborgerlig Samling vågar stå upp för det som är rätt och förnuftsbaserat även när det blåser, precis som Moderaterna en gång i tiden gjorde. Om det är viljan att förverkliga denna politik är genuin, snarare än omsorgen om en riksdagsplats, är både Hanif Bali och övriga representanter från Nya Moderaterna varmt välkomna att lösa medlemskap hos oss i Medborgerlig Samling. MED kommer att utgöra ett liberalkonservativt alternativ för de besvikna och allt mer desperata borgerliga väljare som nu söker sig till Sverigedemokraterna i sina försök att bromsa ett skenande förfall. MED kommer att söka samarbete med dem som krävs, oaktat avsändaren, för att få igenom sin politik. Precis det som Ulf Kristersson nu har stoppat Hanif Bali och andra från att genomföra inom M. Jag vet att Medborgerlig Samling redan nu följs med stort intresse av Nya Moderaterna så det här är inget okänt alternativ för dem. Frågan är närmast vem som har modet och övertygelsen att ta steget först.

Sverigedemokraterna har fått ett förtroende av en stor del av väljarkåren och de ska precis som alla andra partier värderas utifrån den politik de faktiskt har medverkat till att genomföra. Inte mobbas ut i en gräddfil där de kan utgöra en växande opposition utan inflytande och därigenom undandra sig granskning. Liberalkonservativa väljare har redan insett att Nya Moderaterna saknar trovärdighet i frågan om migrationspolitik efter sina tidigare uppgörelser med Miljöpartiet som därefter kröntes med den djupt odemokratiska decemberöverenskommelsen. Varför skulle de mena allvar den här gången?

Kristersson har försökt ducka undan sitt ansvar genom att kritisera den tidigare förda politiken. Att bygga sitt försvar på att man endast har följt givna order från Reinfeldt befriar inte Kristersson från ansvar i frågan om hans egen delaktighet. Strömavhopp från M till SD talar nu sitt eget tydliga språk.

Borgerligheten i Sverige behöver en tydlig nystart där liberalkonservatismen åter blir en tydlig politisk kraft som kan bromsa aktivistiska infall från små extremistpartier som har tagit övriga som gisslan. En hållbar migrationspolitik, ett förstärkt rättsväsende och ett återuppbyggt försvar kommer att bli hörnstenarna i denna politik jämte en miljöpolitik som faktiskt verkar för att förvalta vår natur till kommande generationer.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer